058-2963300
SC Cambuur wint ook eerste serieuze oefenwedstrijd

14 juli 2018, 22:10

De eerste serieuze oefenwedstrijd in de aanloop naar de competitie in de Keuken Kampioen-klasse is ook een prooi geworden voor de jongens van René Hake en zijn staf. Almere City FC, de jongste op dit niveau spelende betaalde club, met een hoog ex-Cambuurgehalte (Hoefdraad, Kip, Blackson) werd op het prima geprepareerd veld van SC Franeker verslagen. Ook in deze derde oefenpot hield Cambuur de nul, zij het dat keeper Xavier Mous een paar keer echt wat te doen kreeg.

Het werd 2-0 en daar konden de Leeuwarders mee leven. Voor de rust zag je een vooral controlerend Cambuur met de opkomende linksachter David Sambissa als handenbinder. Net als in Kootstertille was hij bij tijd en wijlen een ware plaaggeest voor de achterhoede. Dat leverde geen goals op. Wel kwam Cambuur voor de rust op voorsprong toen Karim Rossi geklungel in de Almeerder defensie doeltreffend afstrafte. Rossi stond met Nigel Robertha in de spits, zo van: wat de één niet lukt, kan de ander zo mogelijk opknappen. Dat twee spitsensysteem zou best eens voor  verwarring bij de tegenstanders kunnen zorgen, zo hoopt Hake. Cambuur was in het eerste bedrijf gretiger en lijkt Andrejs Ciganiks te hebben aangesteld als de man van de vrije trappen en corners. Die hoekschoppen neemt hij met veel variatie. Hij kreeg er nog eentje in de slotfase nadat keeper Timo Plattel met de vingertoppen een inzet van Rossi had overgetikt.

Hake en zijn collega Michele Santoni maakten van de tweede helft gebruik om een vrijwel compleet nieuw team de wei in te sturen. Bij Cambuur bleef alleen keeper Mous staan. Hij moest nu meer aan de bak dan voor rust en dat leverde enkele prima reddingen op. Met name toen Ricardo Kip probeerde te scoren. Rond de zeventigste minuut hield hij knap de nul na geschutter in de defensie. De tweede helft was aanmerkelijk attractiever dan de eerste, niet in de laatste plaats door de foute passes en mislukte ingrepen. De kwaliteit kon het enthousiasme van vooral de ’thuisclub’ vaak niet bijbenen.

Ook nu was Cambuur de betere ploeg en dat werd beloond. Issa Kallon verscheen alleen voor keeper Joshua Smits, maar de doelwachter bleef baas. Dat bleef hij niet toen vlak voor tijd Cambuur de bal op het middenveld veroverde, Kallon naar binnen sneed en keurig op tijd afgaf aan Rutger Etten. De speler, die veel fans heeft in Leeuwarden, tikte de bal bekeken langs keeper Smits. Dat soort doelpunten met dat fundament, daar kickt Hake op en hij niet alleen.