058-2963300

Excelsior en Cambuur delen de punten

28 september 2014, 14:36

Nadat afgelopen woensdag SC Cambuur als enige club uit Friesland de laatste 32 in het nationale bekertoernooi wist te behalen, mocht het vandaag op de vroege middag op Woudestein alweer aantreden tegen promovendus Excelsior. De Leeuwarders hadden goede herinneringen aan deze plek, want op 3 mei 2013 kroonde SC Cambuur zich na een zinderende ontknoping in Kralingen tot kampioen van de Jupiler League. Bijna anderhalf jaar verder troffen beide ploegen elkaar weer, maar nu voor de eerste keer op het allerhoogste niveau. In de voorbeschouwing bestempelde trainer/coach Henk de Jong deze wedstrijd als ‘zeer belangrijk, maar niet cruciaal’. Winst zou immers betekenen dat Cambuur meer afstand nam van het rechterrijtje. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waarmee Cambuur na een zeer matige eerste helft misschien ook nog wel tevreden mocht zijn.

Zonder de geschorste Lucas Bijker – zijn plaats werd overgenomen door Donovan Slijngard die hiermee deze middag zijn competitiedebuut voor Cambuur maakte –begonnen beide ploegen onder ideale omstandigheden aan de wedstrijd. De beginfase stond bol van de slordigheden, misverstanden en een gebrek aan precisie. Eigenlijk zeer ongewoon voor de blauw gele manschappen. Excelsior kwam in de 22e minuut dan ook niet onverdiend op voorsprong. Spits Tom van Weert passeerde in twee instanties Leonard Nienhuis. Cambuur mocht daarna de handen dichtknijpen dat het daarbij bleef, want de Kralingers waren een paar keer dichtbij om de voorsprong verder uit te breiden. Zodoende sloot Cambuur verreweg de slechtste helft van dit seizoen af met een 0-1 achterstand.

Met een tweetal verse krachten erin, Furdjel Narsingh en Sander van de Streek, probeerde Cambuur de wedstrijd een andere wending te geven. Daarin slaagde het ook, zeker toen dit tweetal na rust eigenhandig voor het grootste gevaar voor het Rotterdamse doel zorgde. Sander van de Streek schoot namelijk uit een voorzet van Furdjel Narsingh rakelings voorlangs. De opleving bleek van korte duur, want Jeff Stans leek enkele ogenblikken later de 2-0 binnen te schieten. Gelukkig voor alles en iedereen die Cambuur een warm hart toedraagt, werd de treffer wegens hinderlijk buitenspel van Tom de Weert afgekeurd. Even later viel er aan de andere kant wel een geldige treffer te noteren. Bartholomew Ogbeche scoorde uit een door Albert Rusnák genomen hoekschop. Het spel golfde daarna op en neer, waarbij Martijn Barto met nog zo’n 20 minuten te spelen alsnog voor de overwinning leek te zorgen. Uit een voorzet van de prima ingevallen Furdjel Narsingh caramboleerde zijn inzet echter op de paal. Cambuur maakte in deze fase ook aanspraak op de overwinning. Aan de andere kant kreeg de thuisploeg in de slotfase weer de betere kansen. Zeker Jeff Stans, maar zijn inzet werd fortuinlijk uit het Leeuwarder doel gehouden. Hierdoor eindigde de wedstrijd in 1-1, liet Cambuur zich vanmiddag niet van de beste kant zien, maar werd er op Woudestein wel een nuttig punt mee teruggenomen.

Komende zaterdag staat alweer een competitiewedstrijd tegen een promovendus op het programma. Het FC Dordrecht van Ernie Brandts komt dan in Leeuwarden op bezoek. Hoewel de Schapenkoppen dit seizoen sinds lange tijd weer op het hoogste niveau acteren en het tot op heden niet onaardig doen, moeten de manschappen van Henk de Jong komend weekend toch in staat worden geacht de punten in eigen huis te kunnen houden.

Opstelling Excelsior: Gino Coutinho, Khalid Karami, Kevin van Diermen, Sander Fischer, Bas Kuipers; Rick Kruijs (75. Toni Varela), Jeff Stans, Adil Auassar, Jordan Botaka, Tom van Weert (72. Marko Maletic), Daryl van Mieghem

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Etiënne Reijnen, Vytautas Andriuškevičius, Donovan Slijngard, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák, Erik Bakker (46. Sander van de Streek), Daniël de Ridder (46. Furdjel Narsingh), Martijn Barto (78. Michiel Hemmen), Bartholomew Ogbeche

Scheidsrechter: Dennis Higler

Aantal toeschouwers: 3.227