058-2963300

Historische resultaten SC Cambuur – AZ

29 november 2014, 12:39

SC Cambuur neemt het aanstaande zaterdag voor de 25e keer in competitieverband op tegen AZ. Vanuit historisch oogpunt is de club uit Alkmaar favoriet: van de 25 eerdere ontmoetingen won AZ elf keer, werden de punten acht keer gedeeld en won SC Cambuur zes maal.

Vorig seizoen
Eén van de zeven ploegen waarvan SC Cambuur vorig seizoen niet wist te winnen, was AZ. De eerste van de twee ontmoetingen werd in Alkmaar gespeeld en werd met 3-1 gewonnen door de thuisspelende ploeg. Een paar maanden later in Leeuwarden eindigde het duel tussen SC Cambuur en AZ in een bloedeloos gelijkspel (0-0).

In Alkmaar
Een jaar en een iets meer dan een maand geleden, op 20 oktober 2013, bleken de Alkmaarders in het AFAS Stadion een maatje te groot te zijn voor de Leeuwarders. Hoewel SC Cambuur in Alkmaar nog wel op een 0-1 voorsprong was gekomen, rechtte AZ na de achterstand de rug en won het de wedstrijd met 3-1. Michiel Hemmen zette SC Cambuur al heel vroeg in de wedstrijd op 0-1. De spits, die in de eerste seizoenshelft voor de doelpunten moest zorgen bij de club uit Leeuwarden, kopte na zes minuten de bal achter doelman Esteban. AZ was het duel slap begonnen maar kreeg naarmate de eerste helft vorderde steeds meer controle over de wedstrijd. Dat leverde na iets meer dan een halfuur de gelijkmaker op: Roy Beerens maakte op aangeven van Aron Jóhannsson de verdiende 1-1. Vlak voor rust waren de rollen omgedraaid. Jóhannsson, die de aangever was bij de 1-1, maakte in de 43e minuut met wat fortuin de 2-1. In de tweede helft probeerde SC Cambuur nog wel terug te komen, maar toen de IJslandse Amerikaan Jóhannsson twintig minuten voor de tijd de 3-1 maakte, was het duel beslist.

Thuiswedstrijd in Leeuwarden
Van de zeventien gespeelde thuiswedstrijden, won SC Cambuur er vorig jaar maar liefst tien. Eén van de ploegen waarvan Cambuur niet wist te winnen was AZ. Het duel met de Alkmaarders, dat op 29 maart 2014 werd gespeeld, eindigde in 0-0. Beide ploegen kregen gedurende de wedstrijd weinig mogelijkheden. Zowel de Leeuwarders als de Alkmaarders stonden defensief goed opgesteld. Er werd wel één keer gescoord in het duel tussen SC Cambuur en AZ, maar het doelpunt van Denni Avdić werd afgekeurd wegens een overtreding op Leonard Nienhuis.

Historische bekerwedstrijd
Eén van de meest memorabele bekerwedstrijden die SC Cambuur speelde was in het seizoen 2007/2008. AZ kwam toen in Leeuwarden langs voor een bekerconfrontatie en het werd een zinderende wedstrijd, waarin SC Cambuur voor een enorme verrassing zorgde door AZ te verslaan.

In een uitverkocht en een uitzinnig Cambuur Stadion was AZ de torenhoge favoriet. Lange tijd kwamen beide ploegen niet tot scoren, maar daar leek een halfuur voor tijd verandering in te komen. AZ kreeg een penalty en Maarten Martens ging achter de bal staan. Hij faalde echter vanaf elf meter. Het geloof in een stunt was groot bij de Cambuur-aanhang, maar het geloof werd na de gemiste strafschop alleen nog maar groter. Tien minuten voor tijd bracht Rachid El Khalifi het stadion in extase door op aangeven van uitblinker Marc Mboua de 1-0 te maken. De Leeuwarders gaven vervolgens de voorsprong niet meer weg: de stunt was volmaakt.