058-2963300
Historische resultaten SC Cambuur – Jong Ajax

13 december 2019, 12:59

SC Cambuur ontvangt vanavond voor de vierde keer Jong Ajax. De voorbije jaren troffen de teams elkaar zes keer. Pas vorig seizoen won SC Cambuur voor de eerste keer van de Amsterdamse talenten.

Vier nederlagen op rij
SC Cambuur ging in de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018 vier keer onderuit tegen Jong Ajax. De negatieve reeks startte in december 2016, toen SC Cambuur het belofenteam ontving in Leeuwarden. De Amsterdammers startten met de toen nog wat minder bekenden Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Justin Kluivert en wonnen met 1-3. Een paar maanden later, op De Toekomst, ging SC Cambuur met 2-1 onderuit.

Het seizoen daarop leed SC Cambuur wederom een thuis- en uitnederlaag tegen Jong Ajax. In de allereerste speelronde kwamen de talentvolle Amsterdammers op bezoek in Leeuwarden. Zij zegevierden met 1-2. Later in het seizoen verloren de Leeuwarden opnieuw van Jong Ajax. Het werd toen 3-2 in de hoofdstad.

Einde aan de reeks
Vorig seizoen ging het SC Cambuur een stuk beter af tegen Jong Ajax. Het thuisduel met de talentvolle Amsterdammers werd met 2-1 gewonnen. Door een doelpunt van Justin Mathieu, die tegenwoordig uitkomt voor het Kroatische HNK Gorica, kwam de thuisploeg al na zes minuten op voorsprong. Vlak na rust werd Sven Botman met een tweede gele kaart van het veld gestuurd, waarna Mathieu vanaf de strafschopstip de marge verdubbelde.

SC Cambuur had het desalniettemin zwaar in de slotfase van de wedstrijd. Mathieu kreeg een kwartier voor tijd ook zijn tweede gele kaart, waardoor het tien tegen tien werd. Al snel maakten de Ajacieden via Noa Lang de aansluitingstreffer, maar tot opluchting van het Leeuwarder publiek viel de gelijkmaker niet.

Grootste uitzege
Toen de teams elkaar maanden later weer troffen, vernederde SC Cambuur het Amsterdamse belofenteam. Jong Ajax werd met liefst 0-6 verslagen. De uitslag had nog hoger kunnen uitvallen als de Leeuwarders na rust de voet niet van het gaspedaal hadden gehaald. Halverwege de wedstrijd leidde de ploeg van trainer René Hake namelijk al met 0-5.

Sam Hendriks (twee keer), Matthew Steenvoorden en Nigel Robertha (twee keer) zorgden met hun doelpunten voor de merkwaardige ruststand op De Toekomst. In de tweede helft gebeurde er veel minder en deed alleen Steenvoorden nog een duit in het zakje. De 0-6 was voor Cambuur de grootste uitzege ooit.