058-2963300
Historische resultaten SC Cambuur – N.E.C. Nijmegen

1 november 2019, 15:01

De historische resultaten tussen SC Cambuur en N.E.C. spreken in het voordeel van de bezoekers uit Nijmegen. In totaal speelden de clubs dertig keer tegen elkaar in competitieverband. Zeven keer was er winst voor Cambuur, twaalf keer werden de punten gedeeld en elf keer won N.E.C. de wedstrijd. In het Cambuurstadion won N.E.C. in echter slechts twee keer: in 1966 en 1989.

Nacompetitie
In totaal troffen SC Cambuur en N.E.C. elkaar 37 keer in een officiële wedstrijd. Zes van de ontmoetingen waren in de nacompetitie, waarin N.E.C. meestal als winnaar naar voren kwam. In de nacompetitie van het seizoen 1986/1987 speelden de clubs twee keer tegen elkaar en werd er liefst 17 (!) keer gescoord in twee wedstrijden.

Het eerste duel, dat op 10 juni 1987 werd afgewerkt, werd op zeer overtuigende wijze door Cambuur gewonnen. Circa 9.000 toeschouwers zagen hoe de Leeuwarders gehakt maakten van N.E.C.: 7-0. Drie dagen later ontmoetten de twee clubs elkaar weer, toen in Nijmegen. Die wedstrijd werd met bizarre cijfers door N.E.C. gewonnen. Cambuur scoorde in die wedstrijd vier keer, maar zag de club uit Nijmegen zes doelpunten maken: 6-4.

In de nacompetitie promoveerde DS ’79 uiteindelijk naar de Eredivisie, ten koste van Cambuur. Het seizoen 1986/1987 wordt onder de Cambuur-supporters nog altijd gezien als één van de mooiste seizoenen in de clubhistorie.

Vorig seizoen
Afgelopen seizoen hielden Cambuur en N.E.C. elkaar twee keer in balans. In de eerste speelronde troffen de teams elkaar in Nijmegen. Cambuur leek met een nederlaag huiswaarts te worden gestuurd, maar door twee late doelpunten eindigde de wedstrijd in 2-2.

N.E.C. was voor eigen publiek vlak voor rust op voorsprong gekomen. Tom Overtoom schoot de bal op de handen van Xavier Mous, waarna Anass Achahbar de 1-0 binnen tikte. Sven Braken verdubbelde vervolgens in de tweede helft de score. Cambuur leek verslagen, maar een paar minuten voor tijd kwamen de Leeuwarders door een eigen goal van Frank Sturing terug in de wedstrijd. Door de aansluitingstreffer keerde de hoop op een goed resultaat terug, waarna Emmanuel Mbende diep in blessuretijd voor de 2-2 tekende.

In Leeuwarden werd een aantal maanden later wederom gelijkgespeeld. Door een rake kopbal van Matthew Steenvoorden nam Cambuur na een halfuur de leiding. Josef Kvída tekende vervolgens na een ware scrimmage voor de gelijkmaker. Vlak voor tijd redde Mous een punt voor Cambuur door een kopbal van Jonathan Okita op de doellijn te keren.