058-2963300

SC Cambuur furieus strijdend ten onder

12 februari 2016, 23:07

Als strijd en passie maatgevend waren geweest had SC Cambuur in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht drie punten verdiend. Doelpunten zijn evenwel beslissend en die maakte Utrecht wel en Cambuur niet. Het nieuwe trainerstrio onder leiding van Sipke Hulshoff had, na het voortijdige vertrek van Henk de Jong, geen moeite gehad op de ploeg op scherp te zetten .

Cambuur begon met een 5-3-2 opstelling en dat pakte goed uit voor de rust. Er diende zich al snel een paar kansen aan. In de zesde minuut al mocht Kevin van Veen aanleggen voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De bal ging over. De eerste corner was ook voor de thuisclub net als een tweede vrije trap net buiten de zestien. Van Veen  was nu dichtbij een treffer, maar keeper Ruiter ranselde bal uit de bovenhoek. Even later moest hij weer in actie, op een bal van Jack Byrne, weer corner. Daar kwam een hachelijk moment uit voort voor de Utrechters, maar Ruiter keerde de kopbal van Peersman net voor de lijn. Daar stond vlak voor de rust een kans voor de bezoekers tegenover.

Amusement

Het amusementsgehalte voor de rust was hoog. Een heerlijke pot voetbal met een aantal gele kaarten, maar dat is inherent aan de inzet. Met de blanke stand in de eerste helft kreeg Cambuur niet wat het had verdiend. Utrecht had er vrede mee. Die ploeg zette in de tweede helft echt aan, was toen lange tijd de betere ploeg, maar ook daar haperde de doelpuntenmachine. Toen Cambuur zich aan de omklemming had ontworsteld, Jamiro Monteiro net de bal even te ver voor zich uit speelde om te kunnen afdrukken, kwam er weer hoop in de blauw/gele harten.

Heel Cambuur claimde in de 72-ste minuut een penalty, maar arbiter Bas Nijhuis zag dat anders. Dit is geen penalty-seizoen voor Cambuur, wat de beelden ook mogen uitwijzen. Sipke Hulshoff had die drie keer bekeken en zijn conclusie was: honderd procent strafschop. Je voelde het toen al aankomen, Utrecht zou scoren. Twaalf minuten voor tijd kopte Van der Maarel een voorzet van Ludwig binnen. Houtkoop en Hoefdraad werden nog ingebracht, achter ging het één-op-één en dus kregen de bezoekers ruimte voorin. Daar profiteerde Haller van: 0-2.

Henk de Jong werd niet vergeten. Er hing voor de Noordtribune een groot spandoek met Henk Bedankt en de twaalfde man ging in de twaalfde minuut spontaan overeind om ‘ onze held ‘ ovationeel toe te zwaaien.

Utrechttrainer Erik ten Hag vond dat Cambuur, zij het in een ander systeem, in de geest van Henk de Jong had gespeeld: opportunistisch. Hulshoff: tegenhouden van daaruit kansen scheppen. En dan die niet gegeven penalty op een cruciaal moment: ‘ De gifbeker moet kennelijk helemaal leeg.’

Opstelling SC Cambuur: Nienhuis, Hiariej (82. Hoefdraad), Dammers, Peersman, Lachman, Andriuskevicius (82. Houtkoop), Van de Streek, Byrne, Monteiro, Barto (38. Vloet), Van Veen.

Opstelling FC Utrecht:  Ruiter, Van der Maarel, Leeuwin, Letschert, Lingeon, Joosten (63. Boymans), Ramselaar, Strieder, Haller, Ayoub (38. Ludwig), Barazite.

Scheidsrechter: Nijhuis

Toeschouwers: 9.710

Scoreverloop:  79. 0-1 Van de Maarel; 87. 0-2 Haller