058-2963300
SC Cambuur lijdt sneue nederlaag in Breda

23 augustus 2019, 22:38

Het is alom bekend dat SC Cambuur het aan het begin van de competitie niet gemakkelijk zou krijgen. Was het openingsduel bij De Graafschap al geen eenvoudige opgave, de tweede uitwedstrijd bij een andere grote titelkandidaat NAC Breda was op voorhand ook zeker geen sinecure. De vorig jaar rechtstreeks gedegradeerde NOAD Advendo Combinatie heeft een fanatieke, hondstrouwe achterban en behoort thuis op het hoogste niveau, maar vindt zich door jarenlange bestuurlijke onrust dit jaar weer terug in de Keuken Kampioen Divisie. De Parel van het Zuiden zoals de Bredanaars hun club liefkozend noemen, wil echter zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie en hebben daar ook het spelersmateriaal voor. De Brabantse club was de afgelopen periode erg actief op de transfermarkt. Zo werd deze week nog de talentvolle aanvaller Othmane Boussaid van FC Utrecht gehuurd. NAC heeft na de eerste twee speelrondes nog geen punt verloren en is hiermee in het nog prille seizoen koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Maar ook de geel blauwe brigade van Henk de Jong had afgelopen vrijdag zijn visitekaartje afgegeven en was met het nodige vertrouwen naar Breda afgereisd. Helaas konden de Leeuwarders de overwinning op Go Ahead Eagles geen wenselijk vervolg geven, want in een attractief duel ging Cambuur uiteindelijk met een 1-0 verlies het veld af. Een sneue nederlaag die door één moment van onoplettendheid in tot stand kwam.

Trainer Henk de Jong had na de uitstekende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet geheel verrassend vastgehouden aan hetzelfde basiselftal. Dus met Robert Mühren en Giovanni Korte in de voorste gelederen tegen de club waar ze afgelopen seizoen speelden. Helaas moest Ragnar Oratmangoen in de warming-up geblesseerd afhaken. De openingsfase was voor de thuisploeg, waarbij zich een aantal hachelijke situaties voor het doel van Sonny Stevens voordeden. Maar nadat de Bredase storm was gaan liggen, kregen Henk de Jong en zijn manschappen steeds meer grip op de wedstrijd. De continue door het thuispubliek uitgefloten Robert Mühren was in de vermakelijke eerste helft een aantal malen dichtbij de openingstreffer. Zo wist hij in de tweeëntwintigste minuut de bal uit een steekpass van Calvin Mac-Intosch niet langs doelman Nick Olij te schieten, werd vlak voor rust een doelpunt van de Volendamse sluipschutter wegens buitenspel afgekeurd en kreeg hij op slag van rust nog een fraaie mogelijkheid. Daardoor bleef de wedstrijd in evenwicht en gingen beide ploegen met de brilstand richting kleedkamer.

Aan het begin van de tweede helft moest Robin Maulun noodgedwongen in de kleedkamers achterblijven. Mitchel Paulissen was zijn logische vervanger. Gesteund door het luidruchtige thuispubliek kwam de thuisploeg furieus uit de startblokken en kreeg via verdediger Roger Riera een kans op de 1-0. Gelukkig voor Cambuur ging zijn kopbal over. Daarna kantelde de wedstrijd gestaag en kwamen de geel-blauwen steeds beter in hun spel. Maar ook in de tweede helft werd wederom een doelpunt van Robert Mühren afgekeurd, dit keer vanwege een ogenschijnlijke overtreding ergens anders in het strafschopgebied. In de 67e minuut kwam het NAC Breda van Ruud Brood op voorsprong. Ivan Ilic kopte uit een korte corner de bal van dichtbij achter doelman Sonny Stevens. Vanwege opmerkingen op de arbitrale leiding werd hoofdtrainer Henk de Jong enkele minuten later door de autoritair leidende Kevin Blom weggezonden. Cambuur ging met volle overgave op jacht naar de verdiende gelijkmaker. In de slotfase was er maar één ploeg die voetbalde, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in het restant echte kansen niet meer door de Leeuwarders werden gecreëerd. Zodoende bleef Cambuur opnieuw in een uitwedstrijd met lege handen, maar de ene uitnederlaag is duidelijk de andere niet.

Na deze vervelende nederlaag is het voor Henk de Jong en zijn mannen zaak om snel de rug te rechten en sportief herstel te tonen. Dat moet dan gebeuren in de eerstvolgende thuiswedstrijd, namelijk komende vrijdag tegen FC Den Bosch. Nu de Georgische zakenman Kakhi Jordania na tien maanden van de KNVB te horen heeft gekregen dat hij niet de aandelen van de Bossche voetbalclub mag overnemen, zijn hij en FC Den Bosch verwikkeld in een juridisch steekspel. Dat deze verwikkelingen geen positief effect hebben op de sportieve prestaties van de Bosschenaren mag duidelijk zijn. Maar Cambuur mag daaraan geen boodschap hebben en moet er alles aan doen om na de galavoorstelling tegen Go Ahead Eagles ook tegen FC Den Bosch de punten in Leeuwarden te houden.

Opstelling NAC Breda: Nick Olij, Jethro Mashart, Roger Riera, Nacho Monsalve (46. Javier Noblejas), Pele van Anholt, Ivan Ilic, Arno Verschueren, Hüseyin Dogan (84. Sydney van Hooijdonk), Mounir El Allouchi, Luka Ilic, Fin Stokkers (46. Othmane Boussaid)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jordy van Deelen (84. Stanley Akoy), Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa, Robin Maulun, Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Issa Kallon (46. Mitchel Paulissen), Robert Mühren, Giovanni Korte (68. Delano Ladan)

Scheidsrechter: de heer K. (Kevin) Blom

Gele kaarten: Issa Kallon, Erik Schouten, David Sambissa, Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur), Jethro Mashart (NAC Breda)

Aantal toeschouwers: 16.434