058-2963300

SC Cambuur weet niet te stunten in De Kuip

8 februari 2015, 15:08

Terwijl in Rotterdam-Zuid de mogelijke terugkeer van de verloren zoon Dirk Kuyt het gesprek van de dag vormde, moest er vandaag in de vroege middag toch echt worden aangetreden tegen SC Cambuur. In de eigen Kuip waar het weinig ploegen gelegen is om het veld als winnaar te verlaten. Dat gold ook zeker voor Cambuur, want in alle voorgaande edities staken de Leeuwarders na afloop met een nederlaag in de zak de Van Brienenoordbrug over.

Naast dit op voorhand al niet hoopgevende moyenne wachtte de ploeg van trainer/coach Henk de Jong sinds zaterdag 20 december 2014 op een overwinning. PEC Zwolle werd destijds in eigen huis met 2-1 verslagen. Daarbij was Etiënne Reijnen, één van de pijlers onder het huidige succes van Cambuur, vanwege een schorsing afwezig, waardoor weinigen in de voorbespiegeling op deze wedstrijd rekening hielden met een positief resultaat voor de blauw-gele equipe. Dit voorgevoel werd helaas ook bewaarheid, want ‘De Trots van Zuid’ was vanmiddag te sterk voor de Leeuwarders. Feyenoord won namelijk met 2-1 van Cambuur. En zo wacht Cambuur in 2015 nog steeds op de eerste overwinning. Naast deze, overigens verdiende nederlaag, kende deze wedstrijd nog een zwart randje. Kevin Blom ’trakteerde’ Bartholomew Ogbeche op een rode kaart, waardoor Cambuur een groot gedeelte van de tweede helft met een man minder tegen Feyenoord moest opboksen.

Gesteund door de bijna 500-koppige meegereisde aanhang begonnen de Leeuwarders met de weer in de basis teruggekeerde Erik Bakker. Vytas en Calvin Mac-Intosch vormden het hart van de verdediging. Cambuur kwam het eerste kwartier van de wedstrijd kinderlijk eenvoudig door. Daarna was het over met de dadendrang van de Leeuwarders en drong de thuisploeg steeds meer aan.

Enkele spaarzame kansjes voor Jean-Paul Boëtius en Colin Kazim-Richards bleven echter onbenut. Aanvallend was Cambuur in deze fase tamelijk onmachtig, maar ook bij de thuisploeg ontbrak het vernuft om de ban te breken. Vlak voor het rustsignaal zette Feyenoord nog een keer aan, voerde de druk maximaal op, maar het leek erop dat Cambuur – met weliswaar meer geluk dan wijsheid – de rust met 0-0 zou halen. Toch moest het in de slotfase van de eerste helft alsnog capituleren, toen Karim El Ahmadi na weer een Rotterdams offensief in de 43e minuut van dichtbij de 1-0 mocht binnentikken.

In het tweede bedrijf schoot de thuisploeg uit de starblokken. Weer wist Cambuur uit een scrimmage de bal niet voldoende weg te werken, waarna Jens Toornstra via het hoofd van Colin Kazim-Richards uiteindelijk definitief de trekker overhaalde en de 2-0 binnen knalde. De wedstrijd was daarna gespeeld, zeker toen Bartholomew Ogbeche na een vermeende overtreding op Anass Achahbar met rood het veld moest verlaten. Cambuur kwam door een goal van Martijn Barto toch nog onverwacht terug in de wedstrijd. De na een uur ingevallen spits stond koud in het veld toen hij koelbloedig de 2-1 via de binnenkant paal binnenschoot.

In het vervolg van de wedstrijd kon Feyenoord het numerieke overwicht niet omzetten in doelpunten en bleef toch de hoop dat uit een spaarzame aanval Cambuur stiekem de stand gelijk zou trekken. Dat gebeurde echter niet. De betere kansen waren voor de Rotterdammers. Zo juichte het Legioen al bij een tweetal fraaie afstandsschoten van Tonny Vilhena en Anass Achahbar, maar beide keren was het een prooi voor de uitstekend keepende Leonard Nienhuis. De wedstrijd kende hierdoor een eindstand van 2-1.

Over exact een week staat De Derby op het programma. Dé wedstrijd van het jaar. De wedstrijd die de Cambuur supporters het eerst omcirkelen als het nieuwe speelschema in de Eredivisie bekend wordt gemaakt. Wie herinnert zich niet zondag 26 januari 2014, rond de klok van kwart over 2. Op dat moment had Cambuur de buurman net een flink pak rammel gegeven. Op alle vlakken afgetroefd. Laten we er met zijn allen alles aan doen dat komende zondag in een zonder twijfel weer kolkend Cambuur stadion de geschiedenis zich herhaalt.

Opstelling Feyenoord: Kenneth Vermeer, Khalid Boulahrouz, Miquel Nelom, Sven van Beek, Terence Kongolo, Lex Immers, Jordy Clasie, Karim El Ahmadi (79. Mitchell Te Vrede), Jens Toornstra (69. Tonny Vilhena), Colin Kazim-Richards, Jean-Paul Boëtius (46. Anass Achahbar)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste (81. Sebastian Steblecki), Calvin Mac-Intosch, Vytautas Andriuškevičius, Lucas Bijker, Mohamed El Makrini, Erik Bakker, Sander van de Streek, Mikhail Rosheuvel (61. Martijn Barto), Bartholomew Ogbeche, Daniel de Ridder (61. Sinan Bytyqi)

Scheidsrechter: Kevin Blom

Gele kaarten: Mikhail Rosheuvel, Lucas Bijker (SC Cambuur), Karim El Ahmadi, Sven van Beek (Feyenoord)

Aantal toeschouwers: 45.000