058-2963300

Spetterende seizoensopening SC Cambuur

9 augustus 2014, 21:51

SC Cambuur is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Thuis tegen FC Twente mochten de jongens van Henk de Jong c.a zelfs lange tijd hopen op drie punten en dat tegen een ploeg die vorig jaar nog de volle buit tegen Cambuur haalde. Pas twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd viel de jammerlijke gelijkmaker, ook nog eens door een van richting veranderd schot. Leonard Nienhuis was daardoor kansloos.

SC Cambuur speelde op een manier die vorig jaar de ploeg tot de smaakmaker van de Eredivisie maakte. Gedurfd, gedreven, kort dekkend, aanvallend en controlerend op momenten die dat vereisten. Al na drie minuten diende zich de eerste kans aan: een corner. Drie minuten later weer eentje  plus een paar kansjes voor de nieuwkomers Meleg en Rusnák. Twente stelde daar een pegel van Castaignos op de paal tegenover. Een spetterend begin derhalve met in de twaalfde minuut de absolute climax. Een overtreding op Michiel Hemmen een eindje buiten de zestien leidde tot een vrije trap. Albert Rusnák, specialist op dit gebied, legde aan en met een fraaie boog ging de bal over keeper Nick Marsman in de touwen.

Het Cambuur Stadion ontplofte. Rusnák, ook na die goal prima spelend, legde de basis voor zijn verkiezing van Man of The Match, en dat in zijn eerste wedstrijd voor SC Cambuur . Lucas Bijker kwam overigens ook in aanmerking voor die onderscheiding, want hij speelde een dijk van een partij in het centrum van de defensie. Dat nou juist hij in de 88-ste minuut de bal van Mokhtar van richting veranderde waardoor het 1-1 werd.

Henk de Jong en zijn staf mochten de complimenten opstrijken van Twente-trainer Alfred Schreuder. Hij was opgelucht dat uiteindelijk die gelijkmaker nog viel. Hij vond  ‘Cambuur mooi om te zien’. Cambuur had voor de rust een licht overwicht, dreigde dat op sommige momenten te verliezen, maar knokte zich steeds weer voorbeeldig terug. Toen Twente in de tweede helft Mokotjo voor Schilder inbracht werden de Tukkers sterker en sterker. Cambuur gaf weinig weg, maar raakte volgens Schreuder op het laatst wel wat vermoeid. Geen wonder, want het tempo was hoog. Nog een keer zette SC Cambuur aan. Vlak voordat de gelijkmaker viel maakte Ogbeche de bal vrij bij de cornervlag en , speelde over naar Rusnak die rakelings voorlangs schoot. Na de gelijkmaker stichtte Ogbeche nog een keer gevaar voor Marsman, maar zijn spectaculaire omhaal ging over.

De traditie dat SC Cambuur elk eredivisieseizoen begint met een gelijkspel bleef overeind zelfs tegen de door velen bewierookte kampioenskandidaat Twente. Het wordt een leuk seizoen. Dat staat vast.

Voor de wedstrijd werd op een indrukwekkende manier afscheid genomen van de deze week overleden Piet Adema. Dirk Steensma en Coen van Wely  droegen zijn foto naar de middenstip. Cambuur speelde met rouwbanden. Het overlijden heeft diepe indruk gemaakt op de staf en de selectie, aldus Henk de Jong.

SC Cambuur: Nienhuis, D roste, Reijnen, Bijker, Pereira, Bakker, El Makrini, Rusnák, Meleg (61. Schepers), Hemmen (78. Dijkstra), Ogbeche (90+ Barto)

FC Twente: Marsman, Martina, Lachman (80. Tapia), Schilder (46. Mokotjo), Mokhtar, Ebecilio, Borven, Koppers, Breukers, Castaignos, Kuks (71. Ould-Chikh)

Toeschouwers: 9669

Scheidsrechter: Ed Janssen

Scoreverloop 13. 1-0 Rusnák; 88 1-1 Mokhtar

Wedstrijdsponsor Taxicentrale Waaksma, Kootstertille. Wisselsponsor De Haan Advocaten en Notarissen, Leeuwarden

Ballenjongens en mascotte: SC Cambuur D1

Volgende thuiswedstrijd: zaterdag 30 augustus 18.30 uur tegen ADO Den Haag.