058-2963300
De Club

Historie

Het is juni 1964, het voetbalseizoen 1963/1964 is ten einde en voetbalminnend Leeuwarden en omstreken is in mineur. De Leeuwarder betaald voetbalclub VV Leeuwarden eindigde dan nog wel op een keurige negende plaats, maar de financiële huishouding van VV Leeuwarden zorgt er voor dat er noodgedwongen moet worden teruggekeerd naar de amateurgeledingen van het Nederlandse voetbal. Maar aangezien een betaald voetbalclub nou eenmaal thuis hoort in een stad als Leeuwarden, werd ter vervanging de stichting SC Cambuur opgericht.

Voetballend gezien ging het SC Cambuur direct voor de wind door meteen kampioen te worden in de Tweede Divisie met een promotie naar de Eerste Divisie tot gevolg. Hier zou SC Cambuur 27 jaar lang een gevreesde tegenstander zijn. Totdat SC Cambuur zichzelf in het seizoen 1991/1992 naar het kampioenschap voetbalde en op die manier promotie naar de Eredivisie afdwong. Dit mocht echter niet lang duren, want na twee seizoenen moest SC Cambuur weer een stap terug doen van de Eredivisie naar de Eerste Divisie.

Maar zoals al zo vaak is gebleken, en karakteristiek voor de Leeuwarder volksclub, knokt SC Cambuur zich in 1998 terug naar de Eredivisie. Ook ditmaal duurt het avontuur in de Eredivisie niet langer dan twee jaar. Na jaren in de subtop van de Eerste Divisie te hebben doorgebracht was het in 2013 opnieuw raak: op de laatste speeldag speelde SC Cambuur zichzelf door een 0-2 overwinning op Excelsior naar het kampioenschap. In de Eredivisie laat SC Cambuur vervolgens zien dat het zeker geen lelijk eendje is: in het seizoen 2014/2015 wordt zelfs het meeste aantal punten ooit op het hoogste niveau gepakt (41 stuks). Toch komt er na drie jaar weer een einde aan het Eredivisie-avontuur. Na een teleurstellend seizoen is de laatste plaats het gevolg, waardoor degradatie wederom de keiharde realiteit is.

In 2021 grijpt SC Cambuur voor de derde maal in haar bestaan het kampioenschap in de Eerste Divisie en mag het na een afwezigheid van vijf jaar wederom haar opwachting maken op het hoogste niveau. Het seizoen 2021/2022 wordt uiteindelijk het jaar waarin de hoogste eindklassering ooit wordt behaald: in het linkerrijtje op de negende plaats. Het verblijf van SC Cambuur in de Eredivisie eindigt echter in 2023 weer en de club keert terug in de Eerste Divisie.

Bekende spelers
In het verleden hebben vele grote spelers het geel-blauwe shirt van SC Cambuur gedragen. Bekendheden als Jaap Stam, Koko Hoekstra, Bert Konterman, Fred Grim, Michael Mols, Jan Bruin, Johan Abma en Sandor van der Heide spreken tot ieders verbeelding. SC Cambuur heeft het opleiden van jeugdvoetballers hoog in het vaandel staan, zodat er ook in de toekomst vele grote voetballers te bewonderen zijn in het Cambuur Stadion.

Supporters
Als echte volksclub mag SC Cambuur ieder jaar rekenen op een grote schare trouwe supporters. Met bezoekersaantallen waar menig club jaloers op is en de geweldige en authentieke Cambuur-sfeer bij iedere thuiswedstrijd mag je gerust stellen dat SC Cambuur leeft in Leeuwarden en de omliggende regio. Daar zijn we als club ontzettend trots op.