058-2963300
De Club

Historie

Het is juni 1964, het voetbalseizoen 1963/1964 is ten einde en voetbalminnend Leeuwarden en omstreken is in mineur. De Leeuwarder betaald voetbalclub VV Leeuwarden eindigde dan nog wel op een nette negende plaats, maar de financiële huishouding van VV Leeuwarden zorgt er voor dat er noodgedwongen moet worden teruggekeerd naar de amateurgeledingen van het Nederlandse voetbal. Maar aangezien een betaald voetbalclub nou eenmaal thuis hoort in een stad als Leeuwarden, werd ter vervanging de stichting SC Cambuur opgericht.

Voetballend gezien ging het SC Cambuur direct voor de wind door meteen het kampioenschap op te eisen in de Tweede Divisie, met promotie naar de Eerste Divisie tot gevolg. Hier zou SC Cambuur 27 jaar lang een gevreesde tegenstander zijn. Totdat SC Cambuur zichzelf in het seizoen 1991/1992 naar het kampioenschap voetbalde en op die manier promotie naar de Eredivisie afdwong. Dit mocht echter niet lang duren, want na twee seizoenen moest SC Cambuur weer een stap terug doen van de Eredivisie naar de Eerste Divisie.

Maar zoals al zo vaak is gebleken, en karakteristiek voor de Leeuwarder volksclub, knokt SC Cambuur zich in 1998 terug naar de Eredivisie. Ook ditmaal duurt het avontuur in de Eredivisie niet langer dan twee jaar. Na jaren in de subtop van de Jupiler League te hebben doorgebracht was het in 2013 opnieuw raak; op de laatste speeldag speelde SC Cambuur zichzelf door een 0-2 overwinning op Excelsior naar het kampioenschap. In de Eredivisie laat SC Cambuur vervolgens zien dat het zeker geen lelijk eendje is. Het seizoen 14’/15 wordt qua punten en eindklassering het de succesvolste uit de clubhistorie. Toch komt er na drie jaar weer een einde aan het Eredivisie-avontuur. Na een teleurstellend seizoen is de laatste plaats het gevolg, waardoor degradatie het gevolg is. In het seizoen 2021/2022 mag SC Cambuur na een afwezigheid van vijf jaar echter wederom haar opwachting maken op het hoogste niveau. Daar waar de club thuishoort.

Bekende spelers
In het verleden hebben vele grote spelers het geel-blauwe shirt van SC Cambuur gedragen. Bekende voetbalgrootheden als Jaap Stam, Koko Hoekstra, Bert Konterman, Fred Grim, Michael Mols, Jan Bruin, Johan Abma en Sandor van der Heide spreken tot ieders verbeelding. SC Cambuur heeft het opleiden van jeugdvoetballers hoog in het vaandel staan, zodat er ook in de toekomst vele grote voetballers te bewonderen zijn in het Cambuur Stadion.

Supporters
Als echte volksclub mag SC Cambuur rekenen op een grote schare trouwe supporters. Met bezoekersaantallen waar menig club jaloers op is en de geweldige Cambuur-sfeer bij elke thuiswedstrijd mag je gerust stellen dat Cambuur leeft in Leeuwarden en de regio. Daar zijn we als club ontzettend trots op.