058-2963300
De Club

De jaren ’05 – ’10

2005 – 2006

Met Roy Wesseling aan het roer en Gerry Schouwenaar er naast begint Cambuur aan het seizoen 2005-2006. Jelle van Zurk is teammanager. Veel nieuwkomers zijn er niet dit keer. Rick Hooyboer en Paul Mulders komen van HFC Haarlem, Chris de Wagt, Lennart Krijger, Ruben Paolo Moreno, Arjen Postma en Kerst Hofman uit eigen jeugd. Uit Zweden voegt zich Bovar Karim bij de selectie. Vertrokken zijn dan: Jan Bruin (Stormvogels/Telstar), Stephan van Honing en Davy Veltman (Harkemase Boys), Chima Onyeike en Henk van Steeg (Spakenburg), Michel van Zundert (SV Wehen), Manuel Bölstler (Darmstadt), Jelmer Mullender, Dominique van Dijk (RKC), Miikka Ilo (Turku) en Jelmer Slager (Flevo Boys). Jan Schulting gaat aan de slag bij FC Omniworld in Almere, een nieuwkomer in het betaalde voetbal. Daardoor spelen de clubs in die klasse dit seizoen 38 competitie-wedstrijden.

In het bekertoernooi verslaat Cambuur WKE in Emmen met 1-4 en treft vervolgens de Beloften van Ajax. Cambuur verliest het duel in een vrijwel lege Arena met 3-1. Jan Vertonghen van Ajax wil na een blessurebehandeling de bal sportief naar Peter van der Vlag schieten, maar doet dat zo fraai dat het een goal wordt. Vanaf de aftrap wordt Cambuur vrij baan gegeven om tegen te scoren, maar dat is niet voldoende.

In de competitie gaat het niet veel beter. Na negen wedstrijden heeft Cambuur er nog geen eentje gewonnen. Technisch manager Peter de Roo heeft weinig geld om handen om spelers aan te trekken. En er zijn er tussentijds al een paar weggegaan: Bernard Schuiteman en Jamal Akachar bijvoorbeeld. Enfin: John Stegeman van AGOVV komt na een poosje als versterking. Hij kan het tijd niet keren. Pas na negen wedstrijden weet Cambuur voor het eerst te winnen. Ondanks alles is er nog een kleine kans op een periodetitel, maar ook die gaat de mist in. Cambuur eindigt teleurstellend als vijftiende met net als een seizoen eerder 47 punten, maar dan dit keer uit 38 duels.

Cambuur krijgt medio augustus een nieuwe voorzitter: Pier van der Sluis, advocaat in Leeuwarden. Hij wordt na enige tijd bijgestaan door Wieberen Boonstra, Jan Koster en Henk Hoekstra. Met de aangebleven Douwe Popma en Doeke Dijkstra is het bestuur weer compleet. Daarmee lijkt de rust weergekeerd, maar dat is van korte duur. Eind september hoort directeur Ritske Merkus dat hij moet vertrekken wegens ‘onoverbrugbare meningsverschillen met het bestuur over het te voeren beleid.’ Harjan van Dam, bekend in de wielersport en directeur van BV Sport, wordt zijn tijdelijke opvolger. Merkus zal evenwel niet de enige zijn die opstapt. Reeds eind oktober pakken ook de nieuwe bestuursleden Van der Sluis, Koster, Hoekstra en Boonstra hun biezen. Zij hebben ontdekt dat de schulden veel groter zijn dan hen was voorgespiegeld en vinden dat degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn, de zaak ook maar moeten opknappen. Dat is dus de Raad van Toezicht. Die zegt dat wanneer het stadion wordt verkocht Cambuur weer redelijk op de rails staat. Jan Spoelstra, de voorzitter van die raad, wordt tijdelijk voorzitter van het bestuur. Begin november is er echter geen bestuur meer, want ook Douwe Popma en Doeke Dijkstra stappen op.

Al snel wordt duidelijk dat het lot van Cambuur aan een zijden draadje hangt. De Raad van Toezicht wordt op de korrel genomen, maar ook oud-voorzitter Wytze Adema en oud-directeur Ritske Merkus krijgen veel kritiek te verduren. Feit is dat er op korte termijn zes ton op het kleed moet komen om het lopende seizoen tot een goed einde te brengen. Er komt een vrijwilligersactie op gang waar ook de spelers van Cambuur aan meedoen. Zij telefoneren dat het een lieve lust is onder het mom van ‘Wij zijn Cambuur, Cambuur Leeuwarden.’ In het FEC staat een batterij telefoontoestellen opgesteld. Crediteuren wordt gevraagd hun vordering even op te schuiven, een initiatief van het interim-bestuur van Harjan van Dam, Gerard van den Berg en Fred van Gelderen. SC Heerenveen biedt Cambuur zelfs een benefietwedstrijd aan. De supporters organiseren een concert ten bate van…achter de Noordtribune.

Desondanks balanceert Cambuur nog steeds op het randje van de afgrond totdat op het laatste nippertje – in de nacht van 30 november op 1 december 2005 – het ondernemerskwartet Klaas Buwalda, Dirk Hoekstra, Jan Riedstra en Wim Sleijfer tonnen in de club steekt en Cambuur redt van de ondergang. Zij kwamen aangereden uit Drachten zagen de moegebeukte supporters bij het stadion staan en streken de hand over het hart. Om de club voorlopig te redden trekken ze flink aan de beurs. Dan doen ze later nog twee keer. Nog steeds is het financieel echter niet save. De crediteuren wordt gevraagd van hun vordering 80 procent te laten vallen. Het duurt geruime tijd totdat iedereen daar akkoord mee is. Dan volgt de surséance van betaling en moet het stadion nog van de hand worden gedaan. Dat laatste blijkt een probleem. Minister Sybilla Dekker, minister van Volkshuisvesting en Milieubeheer, eist dat voor de bouw van woningen en kantoren rond de Cambuurveste, het stadion minstens voor de helft moet worden gesloopt. Het bewind van de club parkeert voorlopig het stadion in een aparte Onroerendgoed BV, die los van de betaalde voetbalclub staat. Als de bouwplannen handen en voeten hebben gekregen kan het daar weer uit worden gehaald.

Organisatorisch stelt de club Alex Pama aan als algemeen directeur. Hij moet ‘het merk Cambuur’ in de markt zetten. Tot manager commerciële zaken wordt Jan Willem Hiddink uit Lochem aangetrokken.

2006 – 2007

Als Roy Wesseling en Gerrie Schouwenaar aan hun tweede seizoen beginnen is Thijs Houwing vertrokken naar Kozakken Boys in Werkendam, Koen Brack naar FC Kärnten in het Oostenrijkse Klagenfurt – hij keert in de winterstop echter terug naar Leeuwarden en wordt daar met luid gejuich binnengehaald – , Raymond Bronkhorst en Angelo Zimmerman met vooralsnog nog onbekende bestemming, Melwin Holwijn naar Stormvogels/Telstar, Mitchell Piqué naar Excelsior, Ronnie Venema naar MSC en is René van Rijswijk gestopt. Keeperstrainer Sierd van der Berg gaat naar Zwolle.

Er komt vers bloed uit Noord-Holland: Koen Stam van AZ, Jeroen Ketting en Joris van Rooijen van Volendam, Ferdinand Katipana van HFC Haarlem – hij speelde al eerder voor Cambuur – Adnan Barakat van FC Eindhoven, Léon Ramos van FC Omniworld, Shutlan Axwijk van FC Groningen, Jayson Trommel van KVSK United (Lommel), België en uit eigen jeugd: Ale de Boer en Tarek Hashemi. Wim de Ron komt weer naar Leeuwarden als trainer van de doelwachters. Hij mag onder anderen Victor Kos (Sparta) onder handen nemen als die na negen wedstrijden bij de selectie wordt gevoegd wegens een blessure van Peter van de Vlag. Kros wordt tweede man achter Ale Geart de Vries. In de winterstop komt er nog een versterking. Marinus Dijkhuizen verruilt Excelsior voor Cambuur. De club trekt dan ook Bennie van Noord van AZ aan.

Het management van de club slaat de bal ‘boven’ door het WTC/EXPO als hoofdsponsor aan te trekken, een relatie die geruime tijd zal duren.

Het begin is onstuimig. In de bijna traditie geworden oefenwedstrijd op de avond voor de PC in Franeker tegen RKC uit Waalwijk loopt het gierend uit de hand. De wedstrijd ontaardt in een veldslag als Ricky van den Bergh van de bezoekers Joris van Rooijen neerhaalt. De scheidsrechter staakt na 26 minuten het duel. De RKC’er krijgt vijf wedstrijden (waarvan eentje voorwaardelijk) schorsing aan de broek. Rick Hooyboer van Cambuur komt er af met drie wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk).

Het bekertoernooi is na één wedstrijd over en uit. In de Zwijndrechtse Waard gaat Cambuur onderuit tegen Altijd Sterker Worden Hendrik Ido Ambacht, een amateurclub nota bene.

In de competitie gaat het aanvankelijk geen haar beter. Na acht wedstrijden wacht Cambuur nog steeds op de eerste overwinning. Er is dan slechts drie keer gelijk gespeeld. Het presidium van de club zet de trainer onder druk. Wesseling krijgt een ultimatum. Als de negende en tiende ontmoeting geen voldoende resultaat opleveren wordt ontslag niet onmogelijk geacht. De negende gaat verloren, maar de tiende wordt gewonnen. Wesseling mag bijven, althans voorlopig. Na het ultimatum gaat het een stuk beter. Cambuur maakt zelfs kans op de derde periodetitel, maar Jan Bruin en Melwin Holwijn doen de club in dienst van Stormvogels/Telstar in het Leeuwarder stadion de das om. In januari al wordt bekend dat het contract met Roy Wesseling niet zal worden verlengd. De trainer, nog winnaar van de Friese Persprijs – voor wat dat waard is – leeft op gespannen voet met de directie. Het lijkt uitstel van executie, want op 19 februari krijgt Wesseling alsnog de aankondiging dat hij non-actief is gesteld. Adrie Koster is even in beeld om hem op te volgen, maar Cambuur maakt het seizoen af met Gerrie Schouwenaar. Hij krijgt Wim de Ron naast zich. Als de laatste wedstrijd is gespeeld heeft Cambuur voor de derde keer in successie 47 punten bij elkaar gesprokkeld. De eerste keer was dat goed voor een negende, de tweede maal voor een vijftiende en nu voor een twaalfde stek.

Er komt een stortvloed van mooie plannen voor het stadion en het gebied er omheen. De buurtbewoners mogen erover meepraten. De bouw kan waarschijnlijk al in 2008 van start gaan, tenminste als de Accoladecorporaties de zaak willen kopen. Onder de tribunes zullen schoollokalen komen en het stadion krijgt een capaciteit van 11.000 zitplaatsen, 1500 meer dan het huidige aantal. Tenminste als, want eind juni wordt bekend dat er een pauze wordt ingelast. Het stadion en de omliggende gronden worden wel gekocht, maar over de invulling bestaat onduidelijkheid, want de eisen van de inrichting bevatten ‘aandachts- en knelpunten die moeten worden opgelost.’ In de wandelgangen waart nog steeds het verhaal rond dat er ook wordt ingezet op een compleet nieuw stadion in de buurt van het WTC/EXPO. Wim Sleijfer, voorzitter van de Raad van Toezicht wil die mogelijkheid onderzoeken. Het blijft afwachten, naar later blijkt: nog jaren.

Maatschappelijk laat Cambuur zch van zijn beste zijde zien door een convenant te sluiten met de stichting Kika (kinderen kankervrij). Als de handtekeningen zijn gezet mogen schaatser Ids Postma en volleyballer Jan Posthuma de aftrap van een thuiswedstrijd verrichten.

SC Cambuur zet zich ook in om het damesvoetbal in Leeuwarden gestalte te geven. ‘Zeist’ kiest echter voor SC Heerenveen. Na verloop van tijd willen de Feansters het project echter maar wat graag aan Cambuur overdoen, maar dan heeft SC Cambuur er geen belangstelling meer voor. Cambuur heeft dan al zijn eigen voetbalschool voor talentvolle meisjes opgericht. Ze komen uit allen hoeken van het Noorden om op zondagmorgen te trainen en oefenwedstrijden te spelen tegen met name jongenselftallen. De meiden winnen keer op keer.

2007 – 2008

Voor dit seizoen staat er een nieuwe technische staf voor de troepen. Jurrie Koolhof is als trainer aangetrokken, Alfons Arts als zijn assistent. Arts komt in de plaats van de naar Saoedi Arabië vertrokken Gerrie Schouwenaar. Hij wordt daar bij de club Al-Nassr assistent van Foeke Booy. Booy wordt later nog met RTL-presentator en Cambuur-supporter Wilfred Genee benoemd tot ambassadeur van Leeuwarden.

De technische staf krijgt onder anderen te maken met nieuwelingen als Erik Wegh (Volendam), Rachid El Khalifi (FC Emmen), Jurrick Juliana (AGOVV), Rudy Jansen (Excelsior), Brandon Bonifacio (Canadees jeugdinternational), René Hoen (eigen jeugd), Dennis van der Ree (AGOVV) en de Kameroenese jeugdinternational Marc Mboua, die via een tip van oud-PSV’er Addick Koot aan Koolhof is weggehaald bij het Franse Feigneis en die ondanks zijn twintig jaar al meer narigheid heeft gehad dan een ander in zijn hele leven. Heel Cambuur kijkt uit naar deze balvaardige speler. Bovendien komt Sandor van der Heide terug na vijf jaar ONS in Sneek, wordt ook nog eens Yinka Casal ingelijfd en debuteert Jurjen Bosch van Wijkels Hallum. In de winterstop komen daar Cedric Seedorf (Oostende), Halil Colka (FC Twente) nog bij. Paul Mulders, Martijn Roosenburg (Cyprus), Berry Hoogeveen, Tarek Hashemi en Arnold Herder hebben het Cambuurplein verlaten. In januari gevolgd door Jeroen Ketting die aan HFC Haarlem wordt verhuurd.

In het bekertoernooi wacht Cambuur meteen een krachttoer: thuis tegen AZ. Het doet wat kolderiek aan, zeker als je de latere gebeurtenissen in ogenschouw neemt, als een paar dagen voor de wedstrijd twee beveiligingsfunctionarissen uit Alkmaar naar het stadion komen om te kijken of er wel genoeg voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen om hun voorzitter Dirk Scheringa een onbezorgde avond te garanderen. Na afloop staat Scheringa gewoon in de hal en kan bij wijze van spreken door iedereen aangeraakt en belaagd worden. Hoe dan ook, Cambuur wint voor 10.000 toeschouwers het duel door een goal van Rachid El Kalifi op aangeven van Marc Mboua. AZ had al op voorsprong kunnen komen maar miste een penalty. Trainer Louis van Gaal schoffeert na afloop Jan Straatsma, de man die bij Cambuur de persconferenties leidt. Het praatje na afloop duurt Van Gaal te lang en hij beent ziedend weg. Enfin, Cambuur heeft nu ook zijn Van Gaal-moment in de boeken. In de tweede rond gaat het alsnog mis, zij het tegen opnieuw een ere-divisieploeg: Excelsior.

Het seizoen begint eindelijk weer eens met een overwinning. In Leeuwarden wordt het 2-1 tegen FC Dordrecht door een goal van Rick Hooijboer in blessuretijd. Het tijdstip van de winnende treffer zal dit jaar vaker bepalend zijn zowel in positief als negatief opzicht. Toch is dit niet de opmaat naar een succesvol seizoen. Integendeel. Cambuur komt moeilijk op dreef. De club moet na een periode met redelijke resultaten zelfs vijf keer achtereen een nederlaag accepteren en staat nota bene halverwege het seizoen onderaan. Onderling loopt het ook niet lekker in het elftal. Koolhof verbant zelfs een aanjager-in-het-veld als Rick Hooijboer even naar het Beloftenelftal. Tegen het eind van het kalenderjaar komt er toch weer wat licht in de tunnel. Na 63 (!) dagen eindelijk weer een overwinning, wederom op Dordrecht. Dat is niet genoeg voor een vrolijke stemming op de nieuwjaarsreceptie. Wim Sleijfer, voorzitter van de raad van commissarissen, hekelt daar de prestaties van het eerste team. ‘Cambuur onwaardig en volstrekt onaanvaardbaar,’ zo zegt hij. Tja, als je medio februari van de onderste (FC Eindhoven) verliest en zelf hekkensluiter wordt, dan kun je hem geen ongelijk geven. Cambuur zal het seizoen als zeventiende afsluiten. ‘Zo’n jaar kunnen wij ons niet weer veroorloven’, zegt directeur Alex Pama.

De club slaat onder zijn leiding desondanks de vleugels uit. ‘Cambuur moet als merk in de markt worden gezet’ is zijn doelstelling. Hij sluit convenanten met een aantal amateurverenigingen, met de futsalclub FC Leeuwarden en zwemvereniging Orca die voortaan onder de Cambuur-paraplu door het leven gaan. Bovendien zorgt hij voor Schwung in de club waardoor het aantal sponsoren en het aantal toeschouwers weer toe gaan nemen (dit seizoen van 3318 naar 4435). SC Cambuur lanceert dan ook het opzetten van een spelersfonds. Daar kunnen supporters geld in steken. Het moet eigenlijk meer dan drie ton opleveren en het liefst zo snel mogelijk van de grond komen want dan heeft de club er nog wat aan in de winterstop.

In november wordt Joke Scheltema, vrijwilligster bij de Vriendenclub Cambuur, onderscheiden. Zij wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De ver- en uitbouw van het stadion verkeert nog steeds in een impasse. Bij de Accoladegroep, die het plan uit moet uitvoeren, wordt topman Cees Oprins aan de kant gezet en dat verhoogt het twijfelgehalte bij de club. Om die sfeer te doorbreken komt de Accoladegroep eind november met een plan naar buiten voor de bouw van 300 woningen rond het stadion in vier tot twaalf lagen. Overwogen wordt nog steeds het stadion te verplaatsen naar het WTC/EXPO of naar Werpsterhoek. Nog geen week later worden de plannen al weer op de lange baan geschoven. Wat wel doorgaat is de ‘sloop’ van het kunstgras. Er komt weer natuur in het stadion, spelers kunnen weer met een vuile broek het veld verlaten.

2008 – 2009

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Dat blijkt uit het aantal seizoenkaarten dat aan de man wordt gebracht: vele malen hoger dan in de voorgaande jaren. Dat blijkt ook uit het aantal toeschouwers: gemiddeld 7886 en dat zijn er 3451 meer dan een seizoen eerder. Het aantal sponsoren groeit eveneens. Zo zelfs dat de ruimte die de business-club tot zijn beschikking heeft bij thuiswedstrijden overvol is. De roep om een nieuw stadion, dat een club kan bergen die een constante factor in de ere-divisie wil zijn, wordt steeds luider. De favoriete plek is die achter het WTC/EXPO, het oude Philipsterrein, in Leeuwarden bekend als dat ‘fanne stofsugerfabriek’. Kortom, Cambuur leeft helemaal op en profileert ook meer en meer buiten de ‘eigen’ stad en regio. De blauw-gele zone wordt steeds groter.

Op het veld moet het echter gebeuren. Om een goed elftal samen te kunnen stellen is er flink gewinkeld. Menig deskundige rekent Cambuur mede tot de favorieten voor een toppositie en is er zeker van dan de ploeg minimaal de play-offs zal halen. Yinka Casal, Jurrick Juliana (hij vertrekt in de winter naar FC Dordrecht), Cedric Seedorf, Halil Colak, Rick Hooijboer, Ferdinand Katipana, Kerst Hofman, Ale Geart de Vries (verhuurd aan AGOVV), René van der Weij, Marinus Dijkhuizen, Jayson Trommel en Joris van Rooijen hebben plaatsgemaakt voor Paul Beekmans (FC Den Bosch), Sander Fisher (NAC), Danny Guijt (RBC), Ruud ter Heide (AGOVV), Anco Jansen (FC Zwolle), Michaël Jansen (De Graafschap), Robbert te Loeke (Werder Bremen), Nassir Maachi (FC Dordrecht), Randy Rustenberg, Jannis Karafillakis (RKC) en Kees Pier Tol (Volendam). In de winterstop komen daar Pieter Collen (Sint Truiden), Jeffrey de Visscher (Aberdeen) en Tjaronn Chery (FC Twente) nog bij. Een aantal van de nieuwelingen zal beginnen in het Beloftenteam dat een deel van de thuiswedstrijden speelt op het veld van Berlikum.

Nog voor dit seizoen begint heeft Cambuur al afscheid genomen van Peter de Roo, directeur technische zaken, die bovendien jarenlang speler van de club is geweest. Wim de Ron wordt trainer van de Beloften. Jan Bruin neemt een juniorenteam onder zijn hoede en treedt eveneens op als commercieel medewerker. Voor de post ‘financiën’ wordt Wilco Dommerholt uit Lippenhuizen aangetrokken. In maart verandert de situatie. Dan wordt Wim de Ron op non-actief gesteld. Hij wordt even later opgevolgd door René Grotenhuis. Stanley Menzo tekent nog een jaar bij.

De start is ‘warm’ . In en tegen Veendam wint Cambuur met 0-3. Dan al is echter duidelijk dat de dagen voor Jurrie Koolhof als trainer bij Cambuur zijn geteld. Jan Riedstra ziet hem niet zitten als de man die Cambuur kan opstuwen in de vaart der volkeren. Toch wint de club onder zijn leiding ook de tweede wedstrijd en nog wel van titel kandidaat VVV. Inmiddels wordt er druk onderhandeld over het aantrekken van Mark de Vries. Hij komt en zal dit seizoen van grote waarde blijken te zijn. Als de zesde wedstrijd van het seizoen met 4-1 in Helmond wordt verloren wordt Koolhof alsnog ontslagen. Hij is de vierde trainer op rij die het seizoen bij Cambuur niet mag afmaken. Koolhof wordt na verloop van tijd opgevolgd door Stanley Menzo, die man die eerder Volendam kampioen heeft gemaakt.

Na ups en downs volgt de bekerwedstrijd tegen FC Zwolle. Een enerverend duel dat eindigt in 3-3 en beslist moet worden met penalties. Keeper Peter van der Vlag wordt de held van de avond. Hij stopt er drie en Cambuur mag door. De volgende tegenstander is Sparta, op het Kasteel nog wel. De thuisclub, getraind door oud-Cambuurspeler en Leeuwarden-ambassadeur Foeke Booij, wint met 2-1.

In de competitie gaat het voortvarend. Cambuur staat eind november derde, een plaats die de club ook aan het eind van het seizoen zal innemen. De wedstrijden worden ook dit jaar vaak beslist in blessuretijd, niet altijd, maar wel dikwijls in het voordeel van Cambuur.

Als het deelnemen aan de play-offs zeker is barst Leeuwarden uit zijn voegen. In de aanloop is het stadion al een paar keer uitverkocht, maar voor de eerste confrontatie in de na-competitie is de run op kaartjes compleet. In de eerste wedstrijd – uit tegen Zwolle – gaat het nog niet goed. Cambuur verliest met 2-1. De club en alle mensen daar omheen, krijgen nog een zware klap te verwerken. Midden in de play-offs-periode komt Jan Riedstra te overlijden. Cambuur is hem heel veel dank verschuldigd.

Als Zwolle op bezoek komt is het Cambuurstadion opnieuw uitverkocht. Sandor van der Heide zet zijn club op voorsprong, Paul Beekmans scoort ongelukkigerwijs de gelijkmaker. Met nog 22 minuten op de klok komt Mark de Vries het veld in. Binnen vijf minuten maakt hij er 3-1 van. Gevolg: nog een keer tegen Zwolle en weer een thuiswedstrijd. Weer gaat het goed, dankzij Sandor en Koen Brack (2-0). Dan wacht Roda. Het wordt een zinderende finale die door een zwarte handel in toegangskaartjes wordt voorafgegaan. Thuis speelt Cambuur de sterren van de hemel, maar wordt niet beloond: 0-0. In Kerkrade wordt het 1-1 met een negatieve hoofdrol voor scheidsrechter Bas Nijhuis, die ten onrechte Koen Brack rood geeft. De beslissing valt in Leeuwarden, met de ere-divisie als inzet. Leeuwarden kolkt. Wie niet in het stadion kan, kijkt op een groot scherm bij de Oldehove, waar Lee Towers voor de warming-up zorgt. Cambuur komt voor door Rachid el Khaliffi. Roda maakt gelijk. Michaël Jansen zet Cambuur opnieuw op voorsprong, maar scheidsrechter Erik Braamhaar keurt de goal, al dan niet terecht, af. Verlenging. Roda komt voor. Michaël Jansen maakt gelijk uit een penalty. Strafschoppen moeten de beslissing brengen. Roda neemt die beter en blijft in de ere-divisie. Cambuur is een ervaring rijker, maar een illusie armer. Achteraf was promotie misschien ook wel wat een te grote stap geweest, zegt de goegemeente. Na afloop breken er rellen uit, die nog een vervelend lange nasleep krijgen. Aan de andere kant versterken ze wel de roep om een nieuw stadion.

Maatschappelijk timmert de club ook aardig aan de weg. Op de HerTgang gaat een project van start met het doel die jongeren, die de aansluiting met de samenleving zijn kwijt geraakt, weer naar school te krijgen of te helpen aan een stageplek. Oud-Cambuurspelers René van Rijswijk en Lodi Roembiak storten zich met veel inzet op dit werk en boeken zoveel succes, dat de Leeuwarder wethouder Marco Florijn hen uitbundig lof toezwaait.

2009 – 2010

Het seizoen 2009-2010 begint al vroeg. In februari tekent de dan zestienjarige Bob Schepers een contract, dat hem voor drie jaar bindt aan Cambuur. Er is belangstelling voor de B-junior, ook al omdat hij in voor het Oranje van onder de 17 is geselecteerd. Everton, de stadsclub van Liverpool, heeft al een lijntje uitgelegd. Schepers komt ook echt voor Oranje in actie: op het WK in Nigeria.

Cambuur laat in februari weten Stanley Menzo graag als trainer te behouden. Pama: ‘In Stanley zien wij een man die in staat is om Cambuur in de top van de eerste divisie te houden en mogelijk te leiden naar de ere-divisie. Hij is bovendien een uitstekend uithangbord voor de club.’

Al in een vroeg stadium laat de clubleiding weten niet verder te willen met Peter van der Vlag, Koen Brack, Dennis van der Ree, Rhachid el Khaliffi. Jurjen Bosch en Anco Jansen. Daarentegen krijgen Ale de Boer, Robbert te Loeke en Michael Jansen wél een nieuw contract voorgelegd. Ale en Robbert tekenen, Michael verhuist naar FC Groningen, maar is in de eerste seizoenshelft bij vrijwel elke thuiswedstrijd van Cambuur aanwezig. Hij verkast in de winter naar Go Ahead Eagles. Rence van der Wal (pas overgenomen van Go Ahead Eagles) en Chris de Wagt worden verhuurd aan FC Oss, Ruud ter Heide en Sander Fischer in de loop van het seizoen aan FC Emmen en Marc Mboua gaat naar Fortuna Sittard. Begin september wordt bekend dat oud-speler Henny van Schoonhoven aan een ongeneeslijke ziekte is overleden.

Er komt ook versterking. Robert van Boxel komt over van MVV, Oguzhan Türk van Go Ahead Eagles, Kevin Diaz van FC Eindhoven, Dave Huymans van FC Zwolle, Léon Hese van De Graafschap, keeper David Meul van Fortuna Sittard – ‘Ik sta te drammen om bij Cambuur aan de slag te gaan’- en Nelson Wau komt op amateurbasis. Hetzelfde gebeurt met Jos van Nieuwstadt, al zal hij door blessures weinig aan spelen toekomen. Hij verblijft een tijdlang bij conditietrainer Siep Hoekstra in Jorwerd. In de winterstop komt Reza Ghoochannejhad over van Go Ahead Eagles. Hij woont al in Leeuwarden, waar hij zijn opleiding kreeg bij partnerclub LAC “Frisia 1883”. Hij zal in zijn eerste wedstrijd – tegen Veendam – al naar 9 seconden scoren. Daarmee komt hij in de top-tien aller tijden van het Nederlandse betaald voetbal.

Voor het begin van het seizoen overlijdt Jan Riedstra. Hij was een (financiële) steunpilaar van de ploeg. Riedstra wordt naderhand geëerd met een bronzen borstbeeld van Han Jouta dat een plaatsje krijgt in de hal van het stadion. Nog meer droevig nieuws: oud-directeur Herman Juckers overlijdt aan het eind van het seizoen.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Wim Sleijfer, treedt toe als bestuurslid van de Coöperatie Eerste Divisie. In de staf van Cambuur wordt Wilco Dommerholt vervangen door Gerald van den Belt, de directeur van FC Zwolle. Hij wordt de financiële man naast Pama. Al vrij vroeg wordt duidelijk dat Cambuur hoofdscout Johan Groote na deze competitie kwijt raakt. Hij wordt trainer van Sneek-Wit-Zwart.

Cambuur besluit om zonder Beloftenteam te beginnen. Dat scheelt al gauw een ton per jaar. Spelers, die niet wekelijks in het eerste team staan, zullen wedstrijdritme opdoen in duels tegen top-amateurploegen. In de praktijk komt daar weinig van terecht, mede door de lange winter en dus door de slechte toestand van de terreinen.

In het begin van het seizoen dreunen de rellen na de laatste wedstrijd tegen Roda nog na. Op gezette tijden worden er nieuwe daders aangehouden. Cambuur moet een boete aan de KNVB betalen van € 12.500, krijgt een wedstrijd zonder publiek als het weer gebeurt en mag ook nog eens opdraaien voor het gooien van vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen FC Zwolle, kosten € 7.500. Cambuur, gemeente, politie en de supportersclub Kern van Cambuur besluiten maatregelen te nemen. De bierverkoop wordt beperkt en voor de wedstrijd worden toeschouwers gefouilleerd. Overigens laten de echte Cambuur-supporters zich er niet door van de wijs brengen. Er wordt een recordaantal seizoenskaarten – van 5600 in het begin uitgroeiend tot 6000 na de winterstop – verkocht.

Een herhaaldelijk terugkerend onderwerp is de bouw van een nieuw stadion. Directeur Alex Pama benadrukt voortdurend dat Cambuur in het huidige stadion aan de top van zijn commercieel kunnen zit. Een nieuw stadion – er zelfs sprake van dat er een ijsbaan onder komt te liggen – voor zo’n vijftienduizend toeschouwers zal rond de € 35 miljoen moeten kosten. Het biedt Cambuur niet alleen meer mogelijkheden, ook de veiligheid is ermee gediend. In de loop van het jaar koopt projectontwikkelaar Leyten uit Drachten het stadion voor € 7,2 miljoen. Hij wil er op den duur huizen en winkels bouwen.

Eind december wordt ook duidelijk dat Cambuur zijn HerTgang kwijt raakt. Het opleidingscentrum, waar Henk en Bettie Machiela de scepter zwaaien, wordt ingelijfd door Friesland/Campina. Cambuur krijgt ruim de tijd naar iets anders om te zien. Het wordt tenslotte het complex van Rood Geel. Daar trainen straks de C- en D-junioren. De A’s en B’s doen dat in Groningen, een gevolg van het samengaan met de jeugdopleidingen van die FC.

Als Cambuur uit de zomerslaap is gewekt en aan de eerste training wil beginnen blijkt dat het veld op De HerTgang door konijnen is bezocht. Er wordt uitgeweken naar het stadion, maar tot ergernis van Menzo, is dat veld nog niet gemaaid. De eerste ballen rollen dan ook als de maaimachines nog bezig zijn. Rudy Jansen mist de start. Hij moet worden geopereerd. Desondanks zijn alle plekken dubbel bezet met een voetballende en een lopende speler. De bank zal van grote waarde blijken als Ruud ter Heide tegen MVV een rode krijgt en drie wedstrijden wordt geschorst en als Léon Hese twee wedstrijden na een rode kaart in Volendam mag toekijken. Mark de Vries is de redder in nood. Hij zal uitgroeien tot de sterspeler van het team en aan het eind van het seizoen worden bekroond tot beste speler van de Jupiler League. Hij houdt er een gouden stier aan over. Voor Cambuur was hij dit seizoen ook goud waard. Al eerder kreeg Mark de bronzen stier als beste speler in de Jupiler League van de tweede periode.

Het gaat goed in de competitie. Cambuur staat al vrij snel tweede en zelfs even eerste. Jammer alleen dat de jongens van een zich schamende Menzo de bekerwedstrijd tegen Jong De Graafschap met 1-0 laat schieten. Daar mee loopt de club € 15.000 mis, waarmee een groot deel van de boetes van begin dit seizoen betaald hadden kunnen worden.

Een terugslag in de competitie blijft voorlopig uit. Wat heet? Na veertien duels is Cambuur nog steeds ongeslagen. De club koestert de blessuretijd, want juist dan valt veelal de beslissing in Cambuurs voordeel. Ook op 16 oktober tegen koploper Go Ahead Eagles. Een kwartier voor tijd met 1-0 achter, tien minuten later gelijk en als de klok de 90 minuten al is gepasseerd peert Ozan Türk een vrije trap in de kruising. Deventer-supporters bekoelen hun woede met stenen op de busssen van Cambuur: schade € 10.000. Pas in het vijftiende competitieduel wordt er verlies geleden tegen Excelsior. Cambuur raakt daarmee de koppositie kwijt en pakt die dit seizoen niet terug. De tweede plaats wordt ook even verlaten. Dat komt mede door het faillissement van HFC Haarlem, waardoor Cambuur zes punten moet inleveren. Als kansloos tegen De Graafschap wordt verloren is het kampioenschap uitgesloten. Cambuur zal als tweede eindigen na onder andere een 8-1 zege op FC Oss op 29 maart. Dat is een evenaring van het clubrecord dat op 24 september 1967 werd gevestigd tegen RBC. Tweede dus met 71 punten uit 36 wedstrijden en een doelsaldo van 78-48. In de play-offs is Go Ahead Eagles de eerste, en na later blijkt ook de enige tegenstander. Uit wordt met 2-0 verloren, thuis met 1-0 gewonnen en dat is net te kort. Als het laatste fluitsignaal klinkt krijgt ede ploeg van Stanley Menzo een daverend applaus van de doorgaans kritische supporters.

Een opmerkelijke daad van de spelers is dat ze op de nieuwjaarsreceptie met de pet rondgaan langs de sponsoren om geld bijeen te brengen voor een trainingskamp in Portugal. Dat lukt.

Opmerkelijk is het onderzoek – dat niets oplevert – naar uitslag van de uitwedstrijd in Oss: 4-5. De KNVB is er namelijk alles aan gelegen om de dit seizoen actieve Chinese wedkantoren bloot te leggen. Je kunt, aldus de verhalen, via die bureaus op alle zaken weddenschappen afsluiten: op uitslagen, maar ook op wie de eerste ingooi kreeg, de derde goal maakte en op tal van de andere aspecten.

Maatschappelijk timmert Cambuur ook aan de weg. Duizend kinderen genieten van een ontbijt in het stadion, een weldadigheidsdactie die de jeugd erop moet wijzen dat een dag pas goed begint als je hebt ontbeten. Kika, het fonds voor het bestrijden van kinderkanker, heeft Cambuur niet voor niets als eerste betaalde voetbalorganisatie ingelijfd als ambassadeur. Na een gala in het WTC-Expo kan er maar liefst € 50.000 worden overgemaakt. Paul Beekmans wekt verbazing als hij voor een middagje trainen onder leiding van Menzo staande op een tafel vijf mille biedt. Hij handelde echter in opdracht van een zakenman naast hem. Cambuurspelers gaan ook met zelf gekochte Kika-beertjes naar kinderen in het MCL in Leeuwarden. De voetballers laten zich eveneens zien op het Cruyffcourt in de Gaspeldoornstraat, waar ze een balletje trappen met de jeugd die in de shit zit. In het oog springt ook het werklozenprojekt. Tientallen jongeren in een uitzichtloze situatie worden op de HerTgang samengebracht en onder leiding van René van Rijswijk en Lody Roembiak wordt getracht hen weer aan het werk of naar school te krijgen. Cambuur legt daar zoveel eer mee in dat de KNVB-stichting Meer dan Voetbal de club de ‘groene bal’ uitreikt. Cambuur is de eerste in de eerste divisie die op deze manier wordt onderscheiden. Internationaal trekt Cambuur ook de aandacht. Er komt een delegatie van de Ierse voetbalbond – met onder anderen de legendarische keeper Pat Bonner – op bezoek om te kijken hoe je uit het dal kunt kruipen en ook nog maatschappelijk actief kunt zijn.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!