058-2963300
De Club

De jaren ’60

1964 – 1965

De eerste Cambuurtrainer was Jan Bens. De spelers gingen voor hem door het vuur. Cambuur begon in de 2e divisie A. Manager Sytze Westra had een uitstekend elftal bijeen gekocht. Wat te denken van namen als: Frans de Munck, Dirk Roelfsema, Jan van der Meer, Kees Hiemstra, Joop Ruiter, Daan Gonlag, Gerard Lippold, Johan Wieringa, Arend vd Wel, Jaap Mulder en Oeki Hoekema. Het was een uitstekend begin voor Cambuur in dit eerste jaar. Op de voorlaatste competitiedag werd het kampioenschap binnen gehaald. De allereerste wedstrijd werd met maar liefst 6-0 gewonnen van Vitesse. De grote man was Johan Wieringa met 3 treffers. Cambuur behaalde in dit seizoen uiteindelijk 44 punten uit 30 duels, met een doelsaldo van 63-29. 2e werd AGOVV met 5 punten achterstand op de kampioen. Overigens won Cambuur 2 x van Heerenveen. In Leeuwarden werd het 4-1. In het Friese haagje speelden de Leeuwarders hun kampioenswedstrijd. Het werd 0-4 , door goals van Jaap Mulder, Johan Wieringa (2) en Arend vd Wel. Bij aankomst in Leeuwarden was het groot feest in de hele stad op diverse locaties en werden spelers en begeleiders een warm onthaal geboden. Op een open vrachtwagen ging het in triomf door de stad. De spelers kregen een kampioenspremie van 500 gulden van het bestuur.

In een beslissingswedstrijd met de kampioen van de 2e divisie B, DFC uit dordrecht moest worden uitgemaakt wie zou promoveren naar de le divisie. Deze wedstrijd vond plaats op 9 mei 1965 in Apeldoorn. Ongeveer 15.000 Leeuwarders vergezelden hun favorieten op het veld van AGOVV. Cambuur speelde DFC volledig van het veld en won uiteindelijk met 6-2 door doelpunten van Dirk Roelfsema(3), Jaap Mulder, Johan Wieringa en Arend vd Wel. Opnieuw was er ’s avonds groot feest.

1965 – 1966

Cambuur maakt in dit jaar haar debuut in de le divisie onder leiding van Jan Bens. Echter zonder doelman Frans de Munck. De eerste wedstrijd moest worden aangetreden tegen Velox. Cambuur won met 1-3 door goals van Roelfsema (2) en Johan Wieringa. De eerste thuiswedstrijd werd kansloos verloren van Xerxes. De eindstand van 2-4. Rob van Heeswijk, de opvolger van de Munck kon de nederlaag niet verhinderen ondanks goed keeperswerk. Na 28 wedstrijden eindigde Cambuur in het eerste jaar in de 1e divisie op een keurige 9e plaats met 25 punten.

1966 – 1967

Jan Bens is vertrokken als trainer van Cambuur en wordt opgevolgd door Piet de Wolf. Hij is afkomstig van Tubantia uit Hengelo. Nieuwe gezichten in de Cambuurselectie zijn Henny Weering(Feijenoord) en Eise Bosma (Heerenveen) Oeki Hoekema vertrok naar het beroemde jeugdinternaat van Go ahead Eagles in Deventer. Cambuur begon de eerste wedstrijd met een overwinning op FC Den Bosch met 2-1. Alles verliep Voorspoedig en er werd voorzichtig al gedacht aan eredivisie voetbal in Leeuwarden. Volendam, NEC en Cambuur waren uiteindelijk de 3 kanshebbers voor het kampioenschap. De belangrijke wedstrijd tegen NEC in Nijmegen werd verloren. Cambuur behaalde dit jaar 47 punten uit 38 wedstrijden en werd daarmee 4e in de eindstand. Volendam en NEC promoveerden.

1967 – 1968

Johan Wieringa, 1 van de steunpilaren vertrok naar Vitesse in Arnhem. en Eise Bosma keerde terug naar Heerenveen. Daar tegenover stond de komst van Piet Kriesch van Xerxes/DHC Het zou uiteindelijk een seizoen worden zonder hoogtepunten. Een oefenwedstrijd ter voorbereiding op dit seizoen tegen Ajax werd “slechts” met 1-2 verloren. Ajax speelde met oa Cruijff, Swart, Vasovics en Van Duijvenbode. Ook besloot manager Westra om te stoppen bij Cambuur. Tussen hem en het bestuur was een “onwerkbare situatie” ontstaan. Door bemiddeling van het bestuur van de Vriendendub Cambuur werd de kwestie opgelost. Westra zou blijven. Cambuur behaalde 38 punten uit 36 wedstrijden en werd daarmee 9e.

1968 – 1969

Jan Bens keerde in dit jaar terug bij Cambuur na een uitstapje naar Australië. Cambuur kwam 2 punten tekort voor promotie naar de eredivisie. 41 punten uit 34 wedstrijden was dus net te weinig. De 4e plaats werd hiermee behaald. Een hoogtepunt in dit jaar was de 3-1 overwinning op Vitesse met oa doelman Gert Bals. Haarlem en SVV waren deze voetbal- jaargang de sterksten en promoveerden. Vermeldenswaardig was de oefenwedstrijd die Cambuur speelde tegen het “grote” Feijenoord met Van Hanegem, Wery en Laseroms. De uitslag was 2-2!

1969 – 1970

Dirk Roelfsema heeft besloten te stoppen met betaald voetbal in verband met drukke werkzaamheden. Ook verdediger Daan Gonlag en keeper van Heeswijk stoppen. Gerard Lippold en Jaap Mulder gaan naar Heerenveen en Piet Kriesch naar RCH. Nieuwe gezichten in de selectie zijn Johan Zuidema, Gerry de Jonge en de Finse nationale doelman Lars Nasmann Johan Zuidema wordt club topscorer met 7 doelpunten. Een 8e plaats met 32 punten uit 34 wedstrijden was de oogst.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46146
SC Cambuur voor elkaar!