058-2963300
De Club

De jaren ’80

1980 – 1983

De nieuwe trainer Henk de Jonge was goed op weg met Cambuur. Hij haalde een periodetitel in zijn laatste seizoen bij Cambuur (1982/1983). In Almelo won Cambuur met 1-3 van Heracles o.a. door een doelpunt van Marc Payne. De carrière van Henk de Jonge duurde niet lang bij Cambuur. De vooroordelen over de trainer waren niet van de lucht. Wellicht op grond daarvan moest de trainer het veld ruimen. Een menselijk drama. Ook moest een voorzitter verdwijnen. Voorzitter Van Dijk trad af, mede onder druk van het actie- comité “Verontruste supporters”. Deze supporters zagen het met het toenmalige bestuur niet meer zitten, o.a. door het veel te behoudende aankoopbeleid.

Van Dijk werd opgevolgd door drs. Jan Groninger, die samen met een nieuw bestuur de zaken opnieuw op de rails probeerde te zetten. In de nacompetitie begon Cambuur met een 1-1 gelijkspel tegen MVV. FC den Bosch won deze nacompetitie. Cambuur kwam 1 punt tekort voor promotie. het werd 2e met 8 punten uit 6 wedstrijden. De cijfers van Cambuur in de “periode de Jonge” zijn:

* seizoen 1980-1981: 9e met 36 punten uit 36 wedstrijden.* seizoen 1981-1982: 11e met 29 punten uit 34 wedstrijden.* seizoen 1982-1983: 5e met 36 punten uit 30 wedstrijden.

1983 – 1985

De trainer in deze voetbaljaren heet Theo Verlangen. Bijgenaamd: “Theo de Topper”. Onder Verlangen werd de English Style geïntroduceerd. Len Cantello, Floyd Streete, Mark Payne en Andy King waren bij Cambuur te bewonderen. Andere Britse spelers ooit bij Cambuur te bewonderen waren Fran Hitchkock, Rob Mc Donald, Tony Mc Nulty, Ray Richardson en David Loggie. Cambuur had in deze periode een kampioenselftal “gekocht” Wat te denken van de volgende namen: Oscar Zijlstra, Ype Anema, Remco Boere, Len Cantello, Andy King, Carlo de Leeuw, Jos Peltzer. Het kopen van een titel mislukte jammerlijk.

In het seizoen 1983-1984 werd Cambuur 4e achter kampioen MVV, FC Twente en NAC. 38 punten werden behaald uit 32 duels. In het seizoen 1984/1985 was het nog slechter: 9e met 33 punten uit 34 wedstrijden. Theo de Topper werd Theo de Tobber en vertrok bij Cambuur.

1985 – 1986

Simon Kistemaker volgt Theo Verlangen op. Een trainer die als keihard, maar goudeerlijk te boek stond. De selectie van voorganger Verlangen was in de uitverkoop gegaan en Kistemaker moest met een nieuwe elftal begonnen. Kistemakers ploeg haalt slechts 19 punten uit 36 wedstrijden en eindigt op de laatste plaats in de le divisie. FC Den Haag is de kampioen dit jaar.

1986 – 1988

Kistemaker blijft maar 1 jaar bij Cambuur en vertrekt naar DS 79 in Dordrecht (zie beneden). Fritz Korbach die Volendam, Twente, Wageningen en PEC Zwolle al eens naar het kampioenschap had gebotst moest dat kunstje ook in Leeuwarden maar eens vertonen vond het bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Anton Schols. Het werd een spectaculair seizoen met krankzinnige uitslagen. zoals de 6-5 tegen DS. Jos Peltzer die als rechterspits werd omgevormd tot laatste man. Spits Bram Rontberg scoort in totaal 21 goals voor Cambuur. De Korbach brigade scoort maar liefst 80 keer, maar krijgt ook 59 treffers tegen. De balans wordt na 36 wedstrijden opgemaakt: 47 punten en een 3e plaats achter Volendam en Willem 2.

De nacompetitie is alles wat rest. 18 juni 1987 moest het dan gebeuren. Op deze datum werd de beslissende wedstrijd tussen Cambuur en DS’79 gespeeld in het met 16.000 toeschouwers afgeladen Cambuurstadion. Bij een overwinning op DS zou Cambuur de nacompetitie winnen en uiteindelijk promoveren naar de eredivisie. Trainer Kistemaker van DS begon voor de wedstrijd al met “de koude oorlog”.

Hij liet zijn manschappen de warming up doen op de speelhelft waar Cambuur dat normaal gesproken doet. Verlamd van de spanning begonnen de Cambuurspelers aan de wedstrijd. Een “dodelijke” verlamming bleek achteraf. DS beheerste de wedstrijd en stond halverwege de wedstrijd reeds op 0-2. Willem vd Ark had de wedstrijd een ander verloop kunnen geven door een toegekende strafschop te benutten. Hij faalde echter hopeloos. Na afloop was er dus feest, maar niet op of rond het veld, maar in de kleedkamer van DS. Kistemaker had zijn genoegdoening t.o.v. Cambuur…. Wat voor de spelers in een rijtoer door de stad had moeten eindigen, werd een rit in de eigen auto naar huis.

De competitie 1987/1988 kan in de geschiedenis bijgeschreven worden als zeer teleurstellend. Cambuur eindigt als 11e met slechts 34 punten uit 36 wedstrijden. Het 1e tijdperk Korbach is voorbij. Hij vertrekt naar de Go Ahead Eagles in Deventer.

1988 – 1989

De Hongaar Sandor Popovics is de nieuwe Trainer. Hij voert een drastische verjonging door. Hans Erkelens, Oscar Zijlstra, Dick Buits, Johan Groote, Ben Haverkort, Jos Peltzer, Ype Anema, Tony Mc Nulty en Ray Richardson moeten vertrekken. De jeugdige talenten, Frans Alma, Jurjen Flisijn, Roland Kuitert, Johan Abma, Gerard de Haan en Jaap de Jong werden de nieuwe vedetten. De nieuwelingen kwamen ervaring tekort en er werden slechts magere resultaten behaald. Cambuur wordt dit jaar 11e met 34 punten uit 36 wedstrijden.

1989 – 1990

De resultaten in dit seizoen zijn al niet veel beter. Popovics krijgt de ploeg niet op de rails. Met toch prima spelers als Fred Grim, Jaap de Jong, Nico Jan Hoogma, Marcel Keizer, Martin Koopman, Willy Carbo, Ad Oosterlee, Rene Panhuis en Johan Abma eindigt het seizoen opnieuw op een 11e plaats met opnieuw 34 punten uit 36 wedstrijden. Het einde wordt niet door Popovics meegemaakt. Na kritische opmerkingen in de pers over o.a. het bestuur werd “Popo” op non-actief gesteld en later ontslagen. SVV wordt dit jaar kampioen van de 1e divisie.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!