058-2963300
De Club

De jaren ’90

1990 – 1991

Rob Baan wordt de opvolger van Sandor Popovics. Baan, oud trainer van VVV, Den Haag, Fortuna Vlaardingen, Sparta en KNVB beschikt over een goed team met oa: Keeper Fred Grim, Nico Jan Hoogma, David Loggie, Marcel Keizer, Ulrich Cruden, Martin Koopman. Jan Jaap Kooistra, Johan Abma,Jouke Dantuma, Rene Panhuis en Harrie Sinkgraven.

Ulrich Cruden wordt clubtopscorer met 10 treffers. Het is echter niet voldoende voor een titel. 37 punten uit 38 wedstrijden was te weinig.

1991 – 1992

Rob Baan begint aan zijn 2e seizoen als trainer bij Cambuur. De eerste wedstrijd op 17 augustus eindigt in een grote teleurstelling. De uitwedstrijd tegen Wageningen gaat met 2-1 verloren. Marcel Keizer scoort voor Cambuur. De “valse” start wordt thuis rechtgezet tegen NEC. Door goals van Jack de Gier (2), Ulrich Cruden en Lodi Roembiak wordt met 4-0 gewonnen en wordt de basis gelegd van het meest succesvolle seizoen uit de Cambuurgeschiedenis. Gewonnen wordt vervolgens van RBC (1-3) en Den Bosch (1-3) uit en Emmen (1-0) thuis. De Maand september begint slecht. Thuis wordt verloren van NAC met 1-3.

In oktober valt het eerste succes te noteren. Cambuur wordt periodekampioen tegen TOP (2-1) Een toeschouwers record wordt gevestigd. 11500 toeschouwers bekijken deze wedstrijd.

In november haalt het bestuur van Cambuur tussentijds 2 versterkingen. Ben Spork komt van Excelsior en Michael Mols verruilt Ajax voor Cambuur. Ondanks een 4-1 verlies tegen AZ gaat Cambuur als Winterkampioen de winterstop in.

In januari 1992 wordt een groot deel van de selectie geveld door een voedselvergiftiging. Cambuur krijgt van de KNVB 3 weken rust. Toen het eindelijk weer kon werd de wedstrijd tegen Zeeland afgelast wegens de mist. Door het uitvallen van de maand januari moet Cambuur in februari maar liefst 6 keer aan de bak. 11 punten uit 6 duels is een prima score. slechts tegen Excelsior wordt gelijk gespeeld. In maart geeft trainer Rob Baan aan dat hij moet kiezen tussen een aanbod van FC Twente of bij Cambuur te blijven. Hij kiest voor het eerste.

Een geruchtenstroom over zijn opvolging komt op gang. Uiteindelijk wordt Theo de Jong benoemd als de nieuwe trainer en keert dus na jaren terug in zijn geboortestad. 14 APRIL 1992 is een historische datum in de clubgeschiedenis. Cambuur wordt zonder te spelen kampioen van de eerste divisie. RBC laat bij Veendam een punt liggen Cambuur wordt kampioen met 53 punten uit 38 wedstrijden. 22 wedstrijden werden gewonnen, 9 gelijkgespeeld en 7 duels gingen verloren. Cambuur scoorde 67 keer en keeper Fred Grim kreeg 40 treffers tegen. Den Bosch wordt 2e met 47 punten. Het feest kan beginnen. Na Eindelijk 28 jaar gaat Cambuur in de PTT Telecompetitie spelen.

De technische staf en spelers die de wedstrijd in Veendam vanaf de tribune volgden werden na afloop in Leeuwarden warm ontvangen. Het Cambuurplein was volgelopen met fans. Toen de bus het Cambuurplein opdraaide steeg een gejuich op. Spelers en begeleiders zaten boven op de bus en ondergingen spontaan het volksfeest. Op 25 april volgt dan een rondrit van het kampioensteam door de stad en wordt Cambuur vervolgens ontvangen door Burgemeester en wethouders in het stadhouderlijk hof. De zilveren penning van de Gemeente Leeuwarden is voor Cambuur. Volgend jaar eindelijk eredivisievoetbal in Leeuwarden.

1992 – 1993

Cambuur hervat de training voor het eerste seizoen in de PTT telecompetitie met een selectie van 26 man. Ongeveer een derde daarvan heeft een Ajax verleden. Hetzelfde Ajax wordt in een oefenwedstrijd met 2-0 verslagen. Marcel Keizer en Jack de Gier troffen doel. Nico Jan Hoogma wordt verkocht aan FC Twente. Daarmee verdween een steunpilaar van het kampioenselftal.

Op 15 augustus 1992 is het dan zover. De eerste competitiewedstrijd wordt gespeeld in Deventer tegen de Go Ahead Eagles. De uitslag wordt 1-1. Jan Bruin komt de eer toe om Cambuurs 1e treffer te scoren in de eredivisie. Ook de 2e wedstrijd eindigt gelijk. Thuis wordt het 0-0 tegen Sparta. De eerste nederlaag is eervol. Het wordt in Eindhoven slechts 1-0 voor de “Multinational” PSV.

Wim Kieft scoort de enige goal. De Fans moeten tot 24 oktober wachten op de eerste overwinning. Na 9 wedstrijden wint Cambuur van Den Bosch met 1-0 door een doelpunt van Michael Mols. Cambuur zoekt om tussentijdse versterkingen. De Duitser Thomas Hauser wordt in een oefenduel met Rood Geel getest. Hij is afkomstig van Sunderland. In Oktober maak Stanley Brouwer van Haarlem zijn debuut bij Cambuur. Daar tegenover staat het vertrek van Martin Cruijff naar Haarlem. Jack de Gier en Lodi Roembiak worden langdurig geschorst wegens grove overtredingen in de wedstrijd tegen Roda JC. Zij missen respectievelijk 6 en 4 wedstrijden. Cambuur sluit de 1e competitiehelft af met 10 punten uit 16 wedstrijden.

Als nieuwe Manager wordt Douwe Miedema benoemd. Na de winterstop maakt Milko Djurovski zijn debuut voor Cambuur. Hij is afkomstig van FC Groningen en heeft een contract voor de rest van het seizoen. Januari begint goed met een 5-0 overwinning op Dordrecht 90 In februari wordt Michael Mols verkocht aan FC Twente. Een voor Cambuurbegrippen recordbedrag van 1,5 miljoen gulden kan de penningmeester op de rekening bijschrijven. Jimmy Calderwood wordt door Theo de Jong als Assistent naar Leeuwarden gehaald.

Aan het slot van de competitie behaalt Cambuur zeer belangrijke punten binnen. In het Groninger Oosterpark wordt met 0-1 gewonnen van FC Groningen. Jack de Gier tekent voor de goal. Een week later wordt thuis FC Twente ( met Baan, Mols en Hoogma) opgerold met 4-2. Michel van Oostrum scoort 3 x. Jaap Stam van FC Zwolle wordt in mei vastgelegd voor het nieuwe seizoen.

Cambuur eindigt op de 14e plaats in de PTT Telecompetitie met 25 punten uit 34 wedstrijden. Dordrecht, Fortuna Sittard en Den Bosch zijn gedegradeerd. Vermeldenswaard is nog dat SC Heerenveen via de nacompetitie ook promoveerde naar de hoogste divisie. Het volgend seizoen spelen beide Friese clubs op het hoogste nivo. Iets wat nog nooit eerder was voorgekomen.

1993 – 1994

Het seizoen begint op 5 juli. Naast Jaap Stam zijn Jan van Raalte en Bart van der Meulen nieuwe gezichten in de selectie. Jack de Gier speelt een paar testwedstrijden. Everton, Dundee United en ook St.Etienne is belangstellend. Omdat niets concreet wordt tekent de Gier alsnog voor Cambuur. Het bestuur rekent dit jaar op plaats 10-12. Lody Roembiak verruilt Cambuur voor de Graafschap. Guus Uhlen- beek verlaat Cambuur ook en keert terug naar de “amateurs” van de Zwarte Schapen.

In de aanloop naar het seizoen staat er een trip naar Mexico gepland. Als het seizoen niet naar wens verloopt zal deze trip als mogelijke oorzaak worden genoemd. De warmte en grote afstand (jet lag) zou zijn tol hebben geëist. De eerste wedstrijd van het seizoen speelt Cambuur in de Rotterdamse Kuip tegen Feijenoord. Het wordt slechts 1-0. De eerste thuiswedstrijd gaat ook verloren. Kansloos verliest de ploeg van de Jong met 1-3 van NAC.Na 5 wedstrijden is de ploeg uit Leeuwarden nog puntloos. Cambuur met o.a. Jack de Gier, Michel van Oostrum, Fred Grim, Bert Konterman, Ben Spork, Jaap Stam, Jan van Raalte, Marcel Keizer, Johan Abma, John Roos, Harry Sinkgraven en Winnie Haatrecht valt zwaar tegen. Michel van Oostrum komt voor de le keer in conflict met de technische staf omdat hij een basisplaats eist. De positie van trainer Theo de Jong staat onder druk door de tegenvallende resultaten.

In de Friese derby verlies Cambuur met 1-2 van Heerenveen. Nieuwe aankopen zullen het tij moeten keren. De Deense spits Jeppe Tengbjerg is de eerste nieuweling. Henny Meijer voormalig spits van Ajax en FC Groningen volgt. Elftalleider Geert Stuve wordt ontslagen na een conflict met trainer de Jong. Op Maandag 18 oktober gebeurt dan wat al langer werd verwacht. Theo de Jong wordt ontslagen wegens zoals dat zo mooi heet: Wegens teleurstellende resultaten ( 2 punten uit 10 wedstrijden).

Jimmy Calderwood en Martin Koopman nemen de honneurs waar. Onder Calderwood/Koopman verliest Cambuur met 1-2 van Vitesse. Op dinsdag 26 oktober wordt totaal onverwacht Fritz Korbach als nieuwe trainer benoemd. Het inmiddels beroemde “Korbach effect” moet Cambuur redden. Mitar Mrkela is de volgende nieuwe speler die zich meldt aan het Cambuurplein. Voorlopig heeft Korbach nog geen succes. Tegen Ajax en PSV wordt verloren. Maar dat was reeds ingecalculeerd. Richard Elzinga komt in conflict met Korbach en mag voorlopig meetrainen met de 2e selectie. Voorzitter Stam draagt de voorzittershamer over aan Mr.Wim Sleijfer. Stam wordt voorzitter van de beheerstichting Cambuur.

Deze stichting gaat de nieuwbouw van het stadion voor haar rekening nemen. Cambuur staat door de vele nederlagen inmiddels op de laatste plaats in de PTT Telecompetitie en degradatie dreigt. Douwe Miedema zal niet terugkeren als manager bij Cambuur. Op 1 januari loopt zijn contract af. Pas op 22 januari boekt Cambuur de eerste overwinning van het seizoen. Volendam wordt met 3-1 verslagen. Op 1 februari wordt door wethouder Vlietstra de eerste steen gelegd voor het vernieuwde stadion.

Michel van Oostrum, opnieuw in conflict, wordt verhuurd aan de Graafschap. Verloor Cambuur de Thuiswedstrijd van Heerenveen, in het Friese Haagje won de ploeg van Korbach verrassend met 1-2 door doelpuntenin de slotfase van De Gier en Meijer. Blijkbaar is iedereen binnen Cambuur tevreden met trainer Korbach. Zijn contract wordt met 1 jaar verlengd. In maart verraste Cambuur bijna Ajax in eigen huis. Bij rust stond het 0-2 voor Cambuur. Ajax trok alsnog aan het langste eind door 3 treffers in de 2e helft. In de belangrijke wedstrijd tegen concurrent RKC verliest Cambuur met 3-0, ondanks de massaal meegereisde supporters. Degradatie lijkt onafwendbaar.

De thuisnederlaag tegen Willem 2 (0-1) een week later bevestigt het bange vermoeden. Cambuur is terug bij af. Degradatie is definitief. Een leegloop van spelers dreigt. 2 jaar PTT telecompetitie eindigt in mei 1994. De cijfers: 19 punten uit 34 wedstrijden.

1994 – 1995

Trainer Fritz Korbach kan 6 nieuwelingen in zijn selectie begroeten. Willem van der Ark, Richard Goulooze, Ron Postma, Arno Arts, Leonard van Utrecht en Martin Dugas. De verwachtingen zijn hooggespannnen. Zowel bestuur als technische staf zien een plaats in de top van de eerste divisie als doel. Fred Grim is na ruim 8 seizoenen vertrokken bij Cambuur. Een terugkeer naar Ajax trok. Grim is de meest constante speler van Cambuur aller tijden. Hij werd 7 keer gekozen als speler van het jaar. Wim de Ron van PSV wordt zijn opvolger.

Halverwege het seizoen komt ook nog Stefan Jansen over van FC Den Bosch. Willem van der Ark begint te sukkelen en een operatieve ingreep ligt in het verschiet. De Deen in Cambuurdienst, Jeppe Tenbjerg wordt verhuurd aan Excelsior. In de competitie gaat het ook niet goed met Cambuur. Door oa 3 gelijke spelen tegen Fortuna, Den Bosch en Top Oss zakt Cambuur naar de 8e plaats op de ranglijst. Zelfvertrouwen lijkt te ontbreken in de selectie van Korbach.

Op 10 februari neemt het bestuur van Cambuur de beslissing: Trainer Fritz Korbach wordt van zijn taken als hoofdtrainer ontheven wegens de teleurstellende resultaten. Assistent Jimmy Calderwood neemt opnieuw de honeurs waar. Op 25 februari benoemt het bestuur voor de rest van het seizoen Niels Overweg als Hoofdtrainer. Michel van Oostrum komt in conflict met de technische staf en mag vertrekken bij Cambuur. Hij zal het seizoen af mogen maken in het 2e elftal.

Ondanks de magere resultaten zijn er ook lichtpuntjes. Jaap Stam speelt een sterk seizoen en wordt door VI verkozen tot de beste speler van de le divisie. Dit feit is de scouts van de clubs uit de PTT-telecompetitie ook niet ontgaan. Stam gaat in op een aanbieding van Willem II, waar hij herenigd zal worden met trainer Theo de Jong. Rob Groener is ondertussen benoemd als Algemeen Directeur bij Cambuur. Daarvoor was hij in dezelfde functie actief bij Emmen.

Arno Arts en Bert Konterman worden clubtopscorer met elk 6 doelpunten. Cambuur behaalt in totaal 39 punten in dit seizoen, goed voor een 7e plaats. Voor het nieuwe seizoen heeft het bestuur reeds overeen- stemming bereikt met Han Berger als de nieuwe trainer.

1995 – 1996

Coach Han Berger hoopt dit seizoen in de top 6 mee te spelen. In de aanloop naar de nieuwe competitie wordt er in Leeuwarden geoefend tegen het Barcelona van Johan Cruijff. Na een leuke wedstrijd wordt het 1-1. Arno Arts scoort fraai uit een vrije trap. Michel van Oostrum is vertrokken naar Emmen. Peter vd Berg, Bram Marbus en Frank Berghuis zijn de meest aansprekende nieuwelingen.

Het seizoen begint slecht. In de uitwedstrijd tegen Heracles loopt Bert Konterman tegen een (ten onrechte) rode kaart aan. Cambuur vecht voor een punt. Het wordt uiteindelijk 1-1. Jan Bruin wil weg bij Cambuur omdat hij geen basisplaats heeft. Erik vd Meer (ex FC Utrecht) wordt aan de selectie toegevoegd.

In de wedstrijden om de Amstelcup doet Cambuur het uitstekend. In Leeuwarden wordt Heerenveen in de verlenging verslagen door een goal van Marcel Keizer. De 11.000 aanwezigen gaan uit hun bol.

Ruim 2 maanden later, op 31 januari later staat de volgende ronde op het programma. Cambuur heeft een thuiswedstrijd geloot tegen Ajax. Opnieuw zijn ruim 11.000 toeschouwers aanwezig voor het volgende spectakelstuk. Cambuur wint terecht met 2-0 door doelpunten van Rene van Rijswijk en Milco Pieren. Cambuur is voor even wereld(sport) nieuws.

Op 18 februari is het bekeravontuur over voor Cambuur. In Rotterdam verliest Cambuur met 1-0 van Sparta. We kunnen ons weer volledig richten op de competitie. Willem vd Ark blijft problemen houden met de lies. Afkeuring dreigt. Sportief gaat het goed en in het najaar voert Cambuur de ranglijst in de le divisie fier aan.Hoofdsponsor Kroon verdwijnt van het shirt na een conflict met het bestuur van Cambuur. De eerste periode wordt binnengehaald door een 0-0 gelijkspel bij RBC in Roosendaal en daardoor is Cambuur in ieder geval verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Maar het wil meer: Meedoen om het kampioenschap. Hierna gaat het mis. Na een aantal gelijke spelen en een nederlaag zakt Cambuur naar een 3e plaats. AZ is de nieuwe koploper. Het heeft ondertussen 7 punten voorsprong op Cambuur.

Op 2 september opent burgemeester Apotheker het nieuwe stadion officieel. Jan Bruin vertrekt alsnog bij Cambuur. FC Zwolle is zijn nieuwe werkgever. Verder vertrekt Leonard van Utrecht “voor een jongensdroom” naar Italie. Hij gaat spelen voor Padova. Als vervanger komt Milco Pieren van sparta naar Leeuwarden. Nog een speler komt naar Leeuwarden om de door blessure’s uitgedunde selectie te versterken. Rene van Rijwijk wordt gehaald van RKC Waalwijk.

Cambuur gaat de winterstop als 2e in achter AZ. In de Winterstop vertrekt de selectie naar Portugal om de winterse omstandigheden in Nederland te ontvluchten. Echter in Portugal is het al niet veel beter. In de afgelopen 10 jaar heeft het er nog nooit zo geregend. Het trainingskamp valt letterlijk en figuurlijk in het water. Oud Cambuurspeler Jaap Stam gaat via Willem II naar PSV en speelt ondertussen in het Nederlands Elftal.

In Januari vertrekt tussentijds een speler bij Cambuur. Bert Konterman gaat ook naar Willem II. Het sportieve en zakelijk belang botst bij deze transfer en zal naar later blijkt ook van groot belang zijn bij het verdere verloop van de competitie. De vervanger van Konterman heet Roy Hendriksen, afkomstig van VV Eindhoven.

Door alle mutaties en langdurige blessures van oa doelman Wim de Ron verdwijnt de eenheid uit de ploeg. Carlo ‘1 Ami is voor 3 maanden zijn vervanger. Het volgende nieuwe gezicht in de kleedkamer is de Feijenoorder Harvey Esajas. Hij is zoals dat zo mooi heet: Een versterking in de breedte. De maand april verloopt desastreus voor de ploeg van Berger. Geen enkel punt wordt behaald. Gevolg: Geen kampioenschap. AZ is de sterkste en promoveert. In 34 wedstrijden werden 57 punten behaald. Goed voor een 6e plaats.

Alles wat rest is de nacompetitie. Samen met Veendam, NEC en Emmen wordt gestreden om 1 promotieplaats. Na 1 gelijkspel (2-2) thuis tegen Veendam, gaan alle andere wedstrijden verloren. Een ding is zeker: Eredivisie trainer Hen Berger traint volgend seizoen opnieuw Cambuur in de le divisie op een nieuw veld. Dus daaraan kan het niet meer liggen.

Vermeldenswaardig is nog wel dat Wim de Ron dit seizoen de minst gepasseerde keeper uit het betaalde voetbal werd. In 23 duels kreeg hij slechts 15 treffers tegen. Een gemiddelde van 0,65. De 2e plaats werd gedeeld door Edwin van der Sar van Ajax en Ronald Waterreus van PSV. Algemeen Directeur Rob Groener houdt het na 1 jaar Cambuur voor gezien en vertrekt naar Heracles. Bestuurslid Hennie Meijerhof neemt de taken van Groener over.

1996 – 1997

Onder leiding van Han Berger gaat Cambuur het weer proberen, want al vanaf het begin van dit seizoen is ze één van de favorieten, zoals bijna elk jaar. Echter werd dit niet door de BVO zelf geroepen, want dat werkte altijd averechts.

Cambuur Leeuwarden begint relaxed aan het seizoen en haalt mede daardoor in de eerste drie wedstrijden slechts twee puntjes. Gelukkig was op de helft van het seizoen een inhaalrace ingezet waardoor de club samen met Emmen tweede stond, vlak achter Den Haag.

Na de winterstop gaat het nog beter, want vanwege de drang om toch weer voor de promotie te gaan staat de club op een gegeven moment zelfs eerste met maar liefst 5 punten voor op de nummer twee. Dan komt de -achteraf- cruciale wedstrijd tegen Helmond Sport. In het eigen stadion wordt van deze onderaan bungelende tegenstander verloren en er knakt iets in Leeuwarden.

Tijdens het seizoen gonst het van de geruchten in Leeuwarden, waarin verteld wordt dat han Berger een contract kreeg aangeboden van Willem II. Even later wordt dat ook daadwerkelijk bekend gemaakt, maar tevens blijkt dat Han Berger een man van zijn woord is, want hij respecteert het contract met de Leeuwarder BVO. Ondanks de neergaande spiraal na Helmond Sport weet Cambuur op het eind van de rit toch de tweede plaats te bereiken en ziet het MVV kampioen worden, met drie punten voorsprong.

Samen met FC Zwolle, Go Ahead Eagles, ADO Den Haag, VVV, Emmen en NEC en RKC staat het in de Nacompetitie om alsnog een plaatsje af te dwingen in de hoogste divisie. Tijdens de nacompetitie blijkt al gauw dat het verschil van NEC en RKC met de rest te groot is, want beide clubs handhaven zich op het hoogste niveau, terwijl Cambuur uitgeblust het seizoen afrondt. De laatste wedstrijd, NEC thuis op 21 juni, wordt kansloos verloren met 0 – 4.

In Leeuwarden besluit men uit te gaan huilen en in het volgende seizoen opnieuw te gaan beginnen.

1997 – 1998

Het seizoen begint niet goed. In de Voetbal International krijgt het voltallige bestuur het woord en doen uiterst cynisch over Han Berger. Verder moest de club Arno Arts, Bram Marbus en Peter van den Berg laten gaan, waardevolle spelers die respectievelijk naar Willem II, Go Ahead Eagles en AZ vertrokken.

De oefenstage wordt zeer goed afgewerkt, want er worden opvallend goede resultaten behaalt. Tegen FC Groningen en Racing Santander worden terechte gelijke spelen bereikt, terwijl de kleinere sparring-partners ongenadig worden afgestraft.De competitie begint. Het eerste doelpunt van Cambuur dit seizoen wordt gescoord door Richard Goulooze in de met 2 – 1 verloren uitwedstrijd tegen Dordrecht’90. De eerste thuiswed-strijd is tegen Telstar, welke met 4 – 1 word gewonnen.

Bij de derde wedsttrijd, Eindhoven thuis, gebeurt er iets opmerkelijks. Berger wisselt vier spelers in plaats van de toegestane drie en krijgt nogal wat commentaar hierop. Cambuur wint de wedstrijd wel, maar Eindhoven protesteert tegen de gang van zaken en de wedstrijd zal verder op in de competitie hervat worden vanaf de 77e minuut, het moment van de vierde wissel. Die 13 minuten worden ruim twee weken later afgehan-deld, waarbij Eindhoven tot scoren komt en zo de uiteindelijke stand op 2 – 2 brengt.

Op zondag 26 oktober staat de kraker tegen AZ op de rol. De Alkmaarders, die dit seizoen fluitend gaan winnen, hebben hun handen vol aan Cambuur, dat dankzij de scheidsrechter onterecht met 3 – 2 verliest. Bij de winterstop is Cambuur opgeklommen naar de derde plaats. Harry van der Laan, die een ware revival beleeft, staat als topscorer bovenaan en is wekelijks de uitblinker bij de Leeu-warders. Tijdens die winterstop vertrekt Richard Goulooze plotseling naar de USA om bij de New England Revolution zijn geluk te beproeven.

Bij de nieuwjaarsrede van voorzitter Sleijfer sijpelen er verontrustende berichten naar buiten: de financien zijn slecht en er moet fiks bezuinigd worden. Daarom moeten spelers uit-kijken naar een andere club of een verlaagde aanbieding accep-teren. Ondanks deze problemen begint Cambuur het tweede gedeelte van de competitie goed, want bij Excelsior wordt gewonnen met 2 – 3.

Cambuur handhaaft zich op de tweede plaats als op 3 april AZ in Leeuwarden komt. Uiteindelijk geeft Cambuur binnen vier minuten een 2 – 0 voorsprong weg, in een wedstrijd die in de tweede helft veel last had van een daverende wolkbreuk, die het veld compleet onbespeelbaar maakte.

Harry van der Laan tekent een contract bij FC Den Bosch, waardoor zijn vertrek al zeker is. Ook Oosterhof zal verkas-sen; hij gaat naar NEC.Eind april verzekert Cambuur zich van de nacompetitie en wordt AZ al vast kampioen in Den Haag. Op 9 mei speelt Cambuur zijn laatste competitie-wedstrijd en blijft tweede in de eindrangschikking. Samen met Den Bosch, Zwolle en het zwalkende FC Groningen beland het in Poule B van de nacompetitie.

Brekend met de traditie begint Cambuur de nacompetitie goed, met een 3 – 1 overwinning op Den Bosch. Memorabel is de ‘ver-boden’ wedstrijd in Zeist tegen FC Groningen, die op last van de burgemeester van FC Groningen niet in die stad mocht worden gespeeld. De eindstand is 1 – 1. De return in Leeuwarden word afgesloten in het voordeel van de Leeuwarders en na de 3 – 1 is FC Groningen definitief gedegradeerd.Cambuur komt via een uitstekende nacompetitie weer op het hoogste niveau terecht, die een nieuwe naam heeft gekregen: de KPN-Telecompetitie en een waar volksfeest barst los in en rondom het stadion, als de selectie terugkeert van de laatste wedstrijd, uit tegen FC Zwolle.

In deze hectische fase besluit Han Berger toch bij Cambuur te blijven, ondanks een goede aanbieding uit Almere en zal de functie van algemeen directeur bekleden. De dag na het feest meldt Marcel Keizer dat hij door Fritz Korbach naar De Graafschap is gehaald, waardoor een vertrouwd gezicht stilletjes Leeuwarden verlaat.

1998 – 1999

Weer beleefde Cambuur/leeuwarden een hectisch seizoen. Al bij voorbaat begon het aan het seizoen als de degradatiekandidaat. Achteraf gezien viel het reuze mee, maar er is wel weer het een en ander gebeurd.Cambuur begon aan het eredivisie avontuur met een gloednieuwe trainer, Gert Kruys. Hij kwam bij de amateurs vandaan en kon dus gelijk aan de bak bij een eredivisieclub. Han Berger, de kersverse directeur, zag het echter in hem zitten en kon tegelijkertijd dienen als waardevolle adviseur. Verder bestond het technisch/commerciële trio uit Alfred Knorr, waardoor op dat gebied Cambuur/Leeuwarden eindelijk eens goed voor de dag kwam.

Op het bestuurlijke vlak was er ook een nieuwe start. Na jaren aan het bewind te zijn geweest vertrok aan het eind van het seizoen ’97/’98 het gehele bestuur, bestaande uit Wim Sleijfer, Jan Riedstra en Hennie Meijerhof, om plaats te maken voor nieuwe enthousiaste leden.Al spoedig veranderde het een en ander. Han Berger kon een aanbieding van de KNVB absoluut niet laten lopen en werd zodoende Bondscoach van het Olympisch Elftal. Hij vertrok uit Leeuwarden vrij vlot na het begin van de competitie. Hij hield wel veelvuldig contact met Gert Kruys.Het bestuur moest het in de eerste weken stellen zonder voorzitter, want die was nog niet benoemd. Na een tijdje diende zich Jan de Beer aan, tevens gemeenteraadslid in de gemeente Leeuwarden. Blijkbaar had hij deze functie wat onderschat want na enkele weken was hij ook al weer weg, vanwege eventuele belangenverstrengelingen met zijn beide functies.

Tijdens diens kortstondige bewind zag commercieël directeur Knorr zich genoodzaakt het contract met Cambuur weer in te leveren, vanwege onoverbrugbare meningsverschillen met het bestuur. In emotionele persconferenties zochten beide partijen uitdrukkelijk de media.Na enkele maanden van interim-functies kwamen er vrij vlot achter elkaar toch de nieuwe algemene directeur en de nieuwe voorzitter van het bestuur. Respectievelijk Wout de Jong en Chris Arlman, voormalig voorzitter van de BVO Veendam, zagen heil in hun functies en togen energiek aan de slag. De rust leek weer terug te keren, enige stabiliteit binnen de club begon zich af te tekenen. Totdat als een donderslag bij heldere hemel bekend werd dat Cambuur/Leeuwarden schulden had die de elf miljoen gulden naderden en in de nationale pers werd breed uitgemeten dat Cambuur in feite failliet was.

Voorzitter Arlman bleef de rust zelve en eigenlijk vrij vlot werd deze molensteen weer van de nek van de Friese club afgehaald. Achteraf bleek het toch weer schromelijk overdreven te zijn geweest. Bij dit financiele verhaal bleef het. Geen nieuwe verrassingen kwamen boven en in wat rustiger vaarwater werd de competitie afgerond. Met tevredenheid constateerde het bestuur dat ook volgend seizoen het hoogste niveau verzekerd was.Op sportief vlak was er gelukkig niet zoveel te beleven. Cambuur startte dus als de degradant, maar verbaasde direct iedereen door in de eerste wedstrijd thuis PSV op 1 – 1 te houden. De euforie duurde niet lang, want de meeste wedstrijden werden verloren.

Cambuur Leeuwarden speelde ook meer verdedigend dan aanvallend, om grote afstraffingen te voorkomen. Toch waren clubs als Ajax, Vitesse en Feyenoord te sterk. Echter, na het 4 – 0 verlies tegen Feyenoord op 21 november gooide Gert Kruys het roer om en besloot om in uitwedstrijden net zo te spelen als in thuiswedstrijden.

Prompt gingen de resterende wedstrijden tot aan de winterstop niet meer verloren. De kraker tegen SC Heerenveen werd 1 – 1 en ook FC Utrecht kon in Leeuwarden niet winnen. De uitwedstrijden tegen Sparta en NAC werden gewonnen, waardoor de situatie voor Cambuur niet eens zo slecht was. Na de winterstop eindigde in de eerste wedstrijd het bekeravontuur in en tegen Emmen. Daarom concentreerde Cambuur zich geheel op de competitie, slechts met gedeeltelijk succes. Onnodig werden bepaalde wedstrijden verloren, maar ook staat de 11e april nog iederen helder voor de geest.

Ajax kwam naar Leeuwarden met de nieuwe trainer Jan Wouters en hij kon wel een overwinning gebruiken. In een verbazingwekkende wedstrijd echter versloeg de Leeuwarder ploeg de Amterdammers met maar liefst 4 – 1, de grootste afstraffing die Ajax afgelopen seizoen opliep. Ondanks deze uitslag heeft Cambuur toch ook aan zijn concurrentie onderin de ranglijst te danken gehad, dat het nooit ernstig in de problemen is geweest. Op cruciale momenten lieten ook clubs als NAC, Sparta en RKC de punten liggen.

Cambuur eindigde op de 15e plaats, echter met ruime voorsprong op nummer 16. Na drie jaar beleefde de Leeuwarder BVO geen Nacompetitie en kon het in alle rust vakantie gaan nemen en de voorbereidingen beginnen op het nieuwe seizoen. Met lede ogen werd aan het eind van het seizoen afscheid genomen van de meest waardevolle kracht van de selectie: Marinus Dijkhuizen. Hij tekende een contract bij FC Utrecht. Ook René van Rijswijk vertrok en wel naar NEC. Verder zocht Roy Hendriksen verrassend genoeg zijn heil bij Veendam, een Eerste Divisieclub.

De huurlingen Levtsjenko en Durmusoglo werden niet in vaste dienst genomen, want respectievelijk Vitesse en AZ vroegen te veel geld, iets wat Cambuur dit seizoen niet kon betalen. Er was ook goed nieuws. De relevatie van het seizoen, de Amerikaan Berhalter tekende een nieuw contract en ook Ferrier, die een moeilijke start had maar later fantastisch ging voetballen, besloot dat hij wilde slagen bij Cambuur en ook bleef.Ondanks de financiele perikelen kon Cambuur toch nieuwe spelers aantrekken. Al ver voor het einde van de competitie dienden de eerste aanwinsten (Nelisse, Scharrenburg) zich aan en de stroom nieuwelingen hield aan tot ver na de laatste wedstrijd. Want één ding besefte men bij Cambuur terdege: het 2e jaar zou nog moeilijker worden.

1999 – 2000

Cambuur, dat in 1998-1999 keurig als vijftiende is geëindigd, ziet de instroom van spelers bestaan uit: Raymond de Waard – hij vertrekt in maart plotseling naar Norwich City –, Mischa Rook, Robin Nelisse -gehuurd van Feyenoord, die hem na dit seizoen weer inlijft en daarna doorverkoopt aan AZ- , Rob Alflen, Dennis Scharrenburg, Rob Hilbers en ook nog Reinder Hendriks. In de winterstop komt Kenan Durmusoglu over van AZ. Er worden ook nog een paar Brazilianen, die in Portugal spelen, getest, doch afgetest. Bovendien tekent Leeuwarder Rudy Mann een contract voor drie jaar. Jammer is dat Richard Elzinga zo maar mag vertrekken naar Sparta. Er is duidelijk versterking nodig, want in het Nederlandse betaalde voetbal geldt voor een promovendus dat het tweede jaar in de ere-divisie moeilijker is dan het eerste.

Dat gaat in elk geval op voor Cambuur. Na negen duels nog geen overwinning, slechts twee keer gelijk. Dan wordt het volle pond gepakt tegen De Graafschap en op de laatste dag van november is er die daverende wedstrijd tegen FC Utrecht. Zes minuten voor het einde nog met 1-3 achter en dan nog nog met 4-3 winnen. Het mag niet baten. Gaandeweg blijkt dat Cambuur een degradatiekandidaat is en niet meer in staat zal zijn van dat etiket af te komen. Uiteindelijk worden wij zeventiende met 25 punten uit 34 wedstrijden. Genoeg voor de nacompetitie, dat wel, maar na een goede start gaat het daar alsnog mis: terug naar de eerste divisie dus. Jan Schulting stapt aan het eind van het seizoen op als assistent-trainer. Al begin maart maakt het bestuur zijn opvolger bekend: Henny Lee.

Financieel zit het ook nu weer niet lekker. Op de begroting van ƒ 8,5 miljoen tekent zich een tekort af van een miljoen. Derhalve worden de seizoenkaarten fors duurder: in doorsnee met honderd gulden. Op die manier hoopt het bestuur een half miljoen meer binnen te krijgen. De gemeente steekt ook de helpende hand toe. Bovendien wil Cambuur een participatiemaatschappij oprichten, waar sponsoren geld in kunnen steken om zodoende te gokken op verkoop van spelers met een meerjarig contract. De hoop is vooral gevestigd op de gemeente en op World Online als hoofdsponsor. De gemeente zou moeten afzien van het terug moeten betalen van een lening van anderhalf miljoen, World Online, aanvankelijk nog shirtsponsor, dubt over een sponsorcontract voor vier jaar. Dubt en dubt, medio november is het bijna rond…Als het bedrijf eind 1999 nog niet met geld over de brug is gekomen spant Cambuur een kort geding aan. Dat loopt uit op een zeperd. Uit de wirwar van constructies blijkt dat Cambuur uiteindelijk een niet al te stevige overeenkomst heeft gesloten met een kale kip. Het verlies in de rechtszaal is pijnlijker dan dat tijdens een wedstrijd. De gemeente dringt bij het bestuur aan op versterking. Dat treedt tenslotte af. Bovendien moet er een nieuwe directeur komen nu Wout de Jong naar ‘commercie’ gaat. Dat wordt Herman Juckers. Hij krijgt een bestuur boven zich dat bestaat uit Wytze Adema (voorzitter), Thijs Braaksma, Piet Muizer, Douwe Popma en Jan Koster. De Raad van Toezicht wordt gevormd door Hayo Apotheker, Sep Harmelink, Jan Spoelstra, Foppe Oreel en Wouter Schuitema.

De financiële toestand van de club blijft precair. Een deel van de steun van de gemeente bestaat uit een verdubbeling van het geld dat de zakenclubleden en supporters bijeen hebben gehaald. Moet er wel twee miljoen op het kleed worden gelegd. De actie ‘We zien elkaar op de middenstip’ wordt mede door de inzet van ZCC-voorzitter Lute Spandaw een succes. Een comité van aanbeveling zorgt voor de morele ondersteuning. Het bestaat uit: Ed Nijpels, Loekie van Maaren, Pieter Tuinman, Jos Paques en Douwe Keizer. Ondanks de ‘toestand’ wordt er in de winteronderbreking een trainingskamp belegd in het Spaanse Cadiz. Eind januari wordt duidelijk dat de gemeente de club een renteloze lening van driekwart miljoen verstrekt en een oude lening van anderhalf miljoen renteloos maakt. Heel Cambuur haalt opgelucht adem. Grando Keukens wordt sponsor voor de rest van het seizoen en Nuon maakt een half miljoen over. De club heeft weer een blosje op de wangen.

De accommodatie wordt dit seizoen ook aangepast. Op Zuid worden de staanplaatsen door stoelen vervangen. Dat scheelt 1700 plekken op de 3500 van vorig seizoen. De capaciteit van het Cambuur stadion wordt op die manier rond de 10.000 bezoekers. De eerste plannen over een ingrijpende verbouwing dan wel nieuwbouw bij het FEC gaan de publiciteit in.

Maatschappelijk timmert de club ook aan de weg. In Hurdegaryp wordt gevoetbald tegen een elftal Kosovaren, die er ƒ 4000 aan overhouden voor hun door de oorlog getroffen landgenoten.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46146
SC Cambuur voor elkaar!