058-2963300
De Club

Seizoen 2010-2011

Toen Cambuur aan het seizoen 2010-2011 begon hadden materiaalman Siep Lijzenga en verzorger Dirk Steensma toch wat andere mannen naast zich dan een jaar eerder. Bovendien zal er in de loop van het jaar nog meer ingrijpend worden gewijzigd. Om met dit laatste te beginnen: trainer Stanley Menzo wordt halverwege de reeks assistent bij Vitesse. Mede door zijn toedoen kan Cambuur op twee schitterende seizoenen terugzien, maar de magie lijkt enigszins uitgewerkt. Alfons Arts neemt zijn taak over en krijgt in januari Henk de Jong, de trainer Harkemase Boys, naast zich. Een prima koppel zo het zich laat aanzien dat ook voor het volgend seizoen wordt vastgelegd.

Niet meer terug in de selectie vinden we Davy Huymans (FC Dordrecht), Jeffrey de Visscher en Ruud ter Heide (FC Emmen), Geoffrey Meye – met onbekende bestemming vertrokken – Ale de Boer (Harkemase Boys) en Ale Geart de Vries met Chris de Wagt naar ONS. In de winterstop vertrekken Rudy Jansen en Nassir Maachi naar FC Zwolle, Randy Rustenberg naar AGOVV en Serhat Koç naar FC Eindhoven. Koç was in het kader van de samenwerking van FC Groningen gehuurd, maar kwam bij Cambuur niet uit de verf.

Zdenko Kapralik komt over van FC Zwolle, maar de Slowaak vertrekt in de winter naar MSK Zilina. Uit de eigen jeugd wordt keeper Kevin van der Meulen aan de selectie gevoegd. Martijn van der Laan komt van Veendam, Gijs Luirink van AZ, Dennis van der Wal van FC Zwolle en naderhand Alexander Prent van Halmstads BK. Als Bob Schepers ook in het kernelftal wordt opgenomen leeft niet alleen hijzelf, maar ook Cambuur ook op. De hoofdmacht is niet groot, maar af en toe wordt er een beroep op Beloften van Groningen gedaan: Norair Mamedov, Jelle Wagenaar en Danny Post. Frits Dantuma en Sicco Bouwer – van Groningen/Cambuur A1 – zitten ook zo nu en dan op de bank of krijgen zelfs een paar speelminuten.

Het tableau de la troupe van de Jupiler League ziet er ook anders uit dan een jaar eerder. Naast de gebruikelijke degradanten uit de ere-divisie missen wij dit keer FC Oss. Die club gaat de geschiedenis in als zijnde de eerste die uit deze divisie degradeert. Bovendien komt Omniworld terug onder een andere naam: Almere City FC. Die club wordt naderhand getraind door oud-Cambuur-oefenmeester Dick de Boer. Hij volgt de ontslagen Henk Wisman op, die na de 4-0 nederlaag tegen Cambuur het veld moet ruimen.

Het lijkt een verhaal te worden waar maar geen happy end aan komt: de financiële toestand bij de club. Op maatschappelijk terrein scoren we wel: beste stagebureau van Nederland, aldus het kenniscentrum ECABO, maar als het op centen aankomt….In de Leeuwarder voetbalgeledingen geldt al jaren de optimistische gedachte dat er in schier uitzichtloze situaties altijd weer redding nabij is. Ook nu. Nadat Cambuur feitelijk door het ijs was gezakt komt er een groep investeerders onder leiding van Ype Smid die reddingsboei uitgooit, geld in Cambuur steekt en mede daardoor een borgstelling van de gemeente Leeuwarden afdwingt. Ondernemers Jan Zeinstra, die eerder het WTC/EXPO heeft aangepakt licht nu de Cambuur door. Er komt een deels vernieuwde raad van commissarissen. Directeur Alex Pama, die de club smoel heeft gegeven, maar niet in staat bleek de kas op peil te houden, werd medio januari ontslagen.

Op het veld moet het gebeuren – op het kantoor trouwens ook. De start is voortvarend: twee overwinningen op rij. Als de winter toeslaat staat Cambuur zesde, maar is wel door RKC uit de beker gewipt. Arts en De Jong prediken een forse omslag en zij boeken succes. De uitzege op Sparta geeft de club ook Schwung. Er moet nog wel even een traantje worden weggepinkt als de KNVB de club drie punten in mindering oplegt vanwege de financiële toestand. Als de competitie is afgelopen staat Cambuur keurig vijfde en ontloopt daarmee de eerste ronde van de play-offs. Tegenstander in die tweede ronde is FC Zwolle. Thuis wint de club van Alfons Arts, uit wordt met dezelfde cijfers (in blessuretijd) verloren. Strafschoppen moeten de beslissing brengen. Zwolle wint die serie met 7-6. Cambuur heeft opnieuw een prima seizoen gedraaid, zeker als men nagaat dat de selectie op het laatst wel erg smal was.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!