058-2963300
De Club

Seizoen 2011-2012

Al in een vroeg stadium laat het bewind van SC Cambuur de winkelbel luiden. Er wordt accuraat gehandeld, want ondanks dat er andere kapers – onder andere FC Zwolle – op de kust zijn, haalt SC Cambuur Martijn Barto en Mart Dijkstra van Harkemase Boys en Marco van der Heide van Flevo Boys binnen. Jonathan Vosselman en Wout Droste komen van Go Ahead Eagles, Erik Bakker van FC Zwolle, Melvin de Leeuw van RBC, Alim Oztürk van de A-junioren van FC Groningen/Cambuur, keeper Marco Bizot (gehuurd) van Ajax, Charles Dissels van FV Volendam en Mohamed El Makrini van FC Den Bosch. Bovendien worden de junioren Lucas Bijker, Frits Dantuma en Sicco Bouwer aan de selectie toegevoegd en wordt de jongere Mark Diemers vastgelegd.

Daar tegenover staat het vertrek van David Meul en Danny Guijt naar Willem II, Reza Ghoochannejhad naar Sint Truiden, Paul Beekmans naar het Australische Gold Coast United, Kevin Diaz naar Fortuna Sittard en ook Dennis van der Ree zien we niet meer terug bij de club. Hij landt tenslotte bij AGOVV. De spelers die halverwege het vorige seizoen verkasten worden niet teruggehaald. In de winterstop komen er wel andere versterkingen. Zo lijkt Dennis van der Wal weer neer te  strijken in Leeuwarden. Hij komt op amateurbasis, maar krijgt de vrijheid om om zich heen te kijken, en doet dat ook. Vincent Weijl, de 21-jarige aanvaller, is al een tijdje op proef bij Cambuur en dat bevalt zo goed, dat hij wordt losgeweekt van het Baskische SD Eibar. Weijl tekent voor anderhalf jaar bij de club. Weijl heeft zijn opleiding gehad bij AZ, verkaste naar Liverpool, speelde vervolgens bij Helmond Sport en dus bij SD Eibar. Jasar Takak, die bij VVV-Venlo geen contract meer kreeg, speelt een half jaartje bij ons. Nuelson Wau zoekt zijn heil elders. Zijn contract wordt ontbonden.

De zaak is duidelijk. Cambuur moet snijden in de begroting. Doet dat ook en wordt door KNVB beloond met promotie naar categorie 2. Dat houdt in dat   de club in de zone ‘voldoende’ zit en uitzicht heeft op de derde categorie, die van ‘uitstekend’. Verheugend is dat hoofdsponsor Bouwgroep Dijkstra Draisma het contract met een jaar verlengt en dat er in maart een overeenkomst wordt gesloten met Faber Vlaggen uit Amsterdam, om de rest van het seizoen als rugsponsor op te treden. Al eerder was Friks Web & Marketing, medeverantwoordelijk  voor de geheel nieuwe Cambuur website, vastgelegd als broeksponsor.

Het strakke financiële regiem heeft tot gevolg dat er geen hoge salarissen meer kunnen worden betaald en dat men het oog vooral heeft laten vallen op jonge spelers. De achterban kijkt er kritisch naar, maar toont begrip. Alfons Arts en Henk de Jong – hun contract wordt met een jaar verlengd – moeten een voor een groot deel nieuw elftal samenstellen. In de loop van de competitie blijkt dat de improvisatiegraad nog hoger komt te liggen door tal van korte en langdurige blessures. SC Cambuur heeft tot doelstelling bij de eerste acht te eindigen. De lat ligt hoog, maar naderhand blijkt: niet té hoog. Cambuur kent een prima start, zakt na de winterstop wat in elkaar, maar klimt fier uit het dal om als zevende de reguliere competitie af te sluiten. De club scoort maar liefst 68 keer – gemiddeld twee goals per wedstrijd – net zo veel als kampioen FC Zwolle. Geen enkele andere Jupiler League ploeg die dat aantal haalt.

Voor het vierde jaar op rij gaat SC Cambuur de Jupiler Play-Offs in. MVV is de eerste tegenstander. Net nog in Maastricht kansloos verloren, nu ineens aan de Maas overtuigend winnaar met 0-2. Thuis is SC Cambuur weer de bovenliggende partij, ook al wint MVV met 0-1. Cambuur gaat door naar de volgende ronde en treft daar VVV-Venlo, de nummer zestien van de Eredivisie. De hectiek is wederom groot. Thuis aan het vertrouwde plein is SC Cambuur duidelijk de betere ploeg, krijgt ook de meeste kansen, maar moet erkennen dat het VVV van Ton Lokhoff de beste mogelijkheden krijgt. Het blijft 0-0. ‘We zijn nog in de race’, stelt trainer Alfons Arts. Dat is een van veel realiteitszin getuigende opmerking, want in Venlo is SC Cambuur opnieuw een ietsje beter. Zelfs VVV-spelers zeggen dat na afloop. Het wordt een zinderende wedstrijd. De meest sensationele van het hele seizoen, aldus de Limburgse televisie. Ozan Türk zet Cambuur op 0-1. VVV komt snel terug: 1-1, komt zelfs op 2-1, maar dan is het weer Ozan die scoort: 2-2. Op dat moment mag Cambuur door naar de finale. Holla maakt er 3-2 van, maar twee (!) minuten voor het officiële einde drukt Marco van der Heide de gelijkmaker binnen. Bij het live-verslag van Omrop Fryslân spatten de pannen van het dak. Dan komen de vier minuten blessuretijd en zorgt VVV voor 4-3. De teleurstelling bij SC is groot. Vier play-offs achtereen en op het nippertje de promotie niet gehaald. Feit is wel dat SC Cambuur, zo spelend als tegen VVV, best in de eredivisie had kunnen optreden. Jammer is ook dat door dit verlies een welkome aanvulling voor de clubkas is misgelopen. Hartverwarmend is het dat de bus uit Venlo in Leeuwarden door een grote schare enthousiaste supporters wordt opgewacht. SC Cambuur gaat vol vertrouwen 2012-2013 tegemoet.

SC Cambuur is zich al jaren bewust van het feit dat de club een maatschappelijke taak heeft. Dit seizoen werd daartoe een convenant ondertekend met de gemeente Leeuwarden en aantal onderwijsinstellingen voor het project Playing for Success om de leerprestaties van kinderen tussen de 9 en 14 jaar te verbeteren. In de Leyten Comfort Gallery werd een leercentrum ingericht voor een naschoolsprogramma in een motiverende en uitdagende omgeving. Op termijn zullen jaarlijks 300-400 kinderen een programma van twaalf weken volgen.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!