058-2963300
De Club

Seizoen 2012-2013

Dit zal het meest memorabele seizoen worden van SC Cambuur in de Jupiler League. Wij hebben de laatste jaren steeds mooi mee bovenin gedraaid, maar net geen promotie kunnen behalen. Nu is het anders. SC Cambuur speelt wederom een rol van betekenis, maar komt net niet als koploper uit de bus. Tot….de allerlaatste wedstrijd. In Volendam denken ze, terecht, al aan een kampioenschap. De palingvissers gaan de laatste ronde in met twee punten voorsprong op de jongens van Henk de Jong, Jan Bruin en Sandor van der Heide. Volendam moet uit tegen Go Ahead Eagles, Cambuur uit tegen Excelsior. Cambuur heeft de Eagles een paar weken eerder op een zondagmiddag nog verslagen en de Rotterdammers zijn doorgaans een voor Cambuur nauwelijks te kloppen tegenstanders. In het zinderende slot zullen alle statistieken niet meer waard zijn dan papier.

Volendam komt op voorsprong in Deventer, maar in de 29-ste minuut maken de Eagles gelijk. Een minuut later zet Erik Bakker Cambuur op 0-1. Er is nog hoop. Wat heet? In de 41-ste minuut maakt Go Ahead er 2-1 van en staat Cambuur plotseling bovenaan. Die situatie zal niet meer veranderen, de stand wel. De Eagles winnen met 3-1, Cambuur, dankzij Adnane Tighadouini met 0-2. Door zegge en schrijve 49 minuten en 35 seconden bovenaan te hebben gestaan wordt Cambuur voor de derde keer in de geschiedenis van de club kampioen! In 1965 (toen van de Tweede Divisie), in 1992 en in 2013. Eveneens voor de derde keer in de geschiedenis van de club promoveren we naar de Eredivisie: in 1992, in 1998 (via de nacompetitie) en in 2013. Wat een ontlading in Leeuwarden, wat een feest. Zeven wedstrijden op rij gewonnen en als beloning de schaal van de KNVB. Rotterdam kreeg te maken met een Leeuwarder invasie. In het eigen stadion volgden duizenden supporters de ontknoping op een groot scherm. De huldiging op 6 mei onder de Oldehove werd een ware happening met elf- tot twaalfduizend (!) mensen voor het podium. Wat een sfeer, wat een club, wat een eenheid. Hier had iedereen met een geel-blauw-hart jaren op gewacht. En…uh…geen wanklank. Nu nog een nieuw stadion, klonk het uit aller kelen. De publiciteit rond dit kampioenschap is enorm. Elftalposter in VI, veel interviews, reportages op TV, kortom een hoge gunfactor, zoals Henk de Jong het uitdrukt.

Na de twee voorgaande promoties bleef SC Cambuur twee jaar spelen op het hoogste niveau. Het tweede seizoen nekte de club. Nu hoopt iedereen op een langer verblijf. De is vraag of dat lukt. Feit is wel dat van de huidige Eredivisie maar vijf clubs nooit in de Eerste Divisie hebben gespeeld: Ajax, PSV, Feijenoord, Utrecht en Roda JC. Dus zou het moeten kunnen.

Aanloop
Nieuwe gezichten in de aanloop naar het seizoen ’12-’13. Geen Bob Schepers meer. Die is verkocht aan FC Utrecht. Evenmin Türk, Dissels, Takak, Mark de Vries, noch Bizot, Hese, Van Boxtel en ook niet eens meer Sandor van der Heide. Na twee keer vijf seizoenen gaat hij terug naar ONS, maar blijft bij SC Cambuur betrokken voor maatschappelijke projecten. Kevin van der Meulen neemt eveneens afscheid. Hij gaat naar Boso Sneek Wit Zwart, dat wordt getraind door Johan Groote en dit seizoen de enige Friese Topklasser is. In de winterstop vertrekken Jonathan Vosselman en Vincent Weijl.

Een opmerkelijke overstap is die van Carlo Rietdijk, de man van de Cambuurjeugd. Hij wordt hoofd opleiding bij Red Bull Salzburg. Kort voor het verstrijken van zijn proefperiode wordt hij door de Oostenrijkers op straat gezet. Vlak voor het einde van het seizoen gaat conditietrainer Siep Hoekstra naar China om daar jonge schaatsers op te leiden.

Doortastend
Directie en staf winkelen rustig, maar doortastend. Dennis Telgenkamp wordt voor een jaar gehuurd van Heracles Almelo. Hij keepte onder andere een bekerfinale en komt hier om te rijpen. Frits Dantuma en Alim Oztürk tekenen voor een jaar bij. Alim wordt een paar keer opgeroepen voor het Turkije onder de 21 jaar. Daar maakt hij op de trainingen zo’n goede indruk dat hij in de winterstop wordt overgedaan aan Trabzonspor, dat op dat moment elfde staat in de Turkse superliga. Mark Diemers komt uit het samenwerkingsverband met FC Groningen. Hij is een talent uit de school van Jan Bruin, voor wie al snel belangstelling bestaat. Het wordt FC Utrecht, maar SC Cambuur mag hem eerst nog een jaar huren.  Aangezien Robbert te Loeke verkast (naar SC Veendam) moet er nog een keeper komen. Dat wordt Leonard Nienhuis. Hij wordt gehuurd van FC Groningen, maar raakt in de voorbereiding voor geruime tijd geblesseerd. Dat noopt de directie tot het aantrekken van een derde keeper: Rodney Ubbergen, die na RBC en Telstar op Malta heeft gespeeld. Hij komt op amateurbasis. Oebele Schokker geeft zijn Cambuurverleden een nieuwe boost. Hij komt over van Harkemase Boys. Nog een Fries die de gelederen komt versterken: Johnny de Vries uit Appelscha wordt bij FC Emmen weggeplukt. Hij speelt eerst op amateurbasis, maar krijgt halverwege het seizoen een contract voor anderhalf jaar. Michiel Hemmen verruilt het Belgische Westerlo voor het Cambuurplein.

Er moet nog wat bij, laat trainer Alfons Arts op de door maar liefst vijfhonderd supporters bijgewoonde eerste trainingsdag weten. Anders wordt het moeilijk om bij de eerste vijf te komen, want dat is de opdracht. De eerste van de beoogde versterkingen die wordt binnengehaald is de 33-jarige Yuri Rose, een middenvelder met ervaring en uitstraling. Arts hoopt nog op een centrale verdediger en rechtsbuiten. De man achterin wordt Leon Broekhof, die Roda JC achter zich laat en voor drie jaar bij ons tekent. Ook Tim Bakens gaat naar Leeuwarden, hij komt van Sankt Gallen. Adnane Tighadouini wordt gehuurd van Vitesse en op de laatste dag van transfermarkt is het Tim Keurntjes, die van FC Groningen wordt gehuurd. Tijdens de winterpauze wordt Giovanni Hiwat aan de selectie toegevoegd. Hij wordt voor een half seizoen gehuurd van PEC Zwolle.

Trainer(s)
Al in oktober vindt de eerste contractverlenging plaats: assistent-trainer Henk de Jong tekent voor twee jaar bij, maar krijgt wel de vrijheid er een amateurploeg bij te trainen. Dat wordt ONB in Drachten, waar zijn broer René de scepter zwaait. In december komt het enigszins verrassende besluit van trainer Alfons Arts om de club aan het eind van het seizoen te verlaten. Hij zegt aan wat anders toe te zijn. Er komen 35 sollicitatiebrieven binnen van oefenmeesters die hem willen opvolgen. Het wordt uiteindelijk Dwight Lodeweges uit Voorthuizen, op dat moment trainer van de zaterdaghoofdklasser VVOG (Voetbalvereniging Ons Genoegen) in Harderwijk. Hij tekent voor twee jaar en kan naast De Jong ook rekenen op de assistentie van Jan Bruin, wiens contract ook met twee jaar wordt verlengd. Sandor van der Heide zal ook meer bij de technische staf worden betrokken. Lodeweges wordt ook verantwoordelijk voor het technisch beleid. De trainer is geboren in Turner Valley (Canada), voetbalde voor Go Ahead Eagles, Edmonton Drillers (Can.) en Minnesota Strikers (VS). Hij was assistent trainer bij Go Ahead en SC Heerenveen en hoofdtrainer bij NEC, FC Zwolle, assistent en interim bij PSV en deed ervaring op in Canada en Japan. VVOG ziet hem node vertrekken.

Op vrijdag 22 maart valt het voor velen, maar niet voor iedereen, verrassende besluit van raad van commissarissen en directie, om Alfons Arts op non-actief te stellen. Van de laatste vijf wedstrijden wist Cambuur er slechts eentje te winnen. Daarmee kwam het streven om bij de eerste vijf te eindigen in gevaar. De Jong en Bruin nemen zijn taak over, Sandor van der Heide  wordt aan de technische staf toegevoegd, Carlo Rietdijk wordt ingezet voor de video-ondersteuning.

Sportief draait SC Cambuur aanvankelijk opnieuw een prima seizoen. Als de competitie in verband met de winter even stilstaat prijkt de club keurig op de derde plaats met slechts vijf punten achterstand op koploper MVV. Het faillissement van AGOVV heeft Cambuur een voordeeltje opgeleverd. Thuis werd tegen die club gelijk gespeeld en dus wordt er maar één puntje van het totaal afgetrokken. Andere toppers moesten veelal drie punten inleveren. Cambuur heeft in Michiel Hemmen een killer. Hij staat in januari met twaalf doelpunten op de tweede plaats op de lijst van topscorers. Na de winterstop volgt er een dipje mede veroorzaakt door het feit dat tal van wedstrijden worden afgelast. SC Cambuur moet begin maart in tegenstelling tot de andere clubs uit de top nog een flink inhaalprogramma afwerken. De ploeg heeft het daar moeilijk mee. Door de faillissementen van AGOVV en SC Veendam stijgt SC Cambuur evenwel op de ranglijst. De play-offs zijn binnen handbereik, zelfs het kampioenschap is niet onmogelijk. Dat laatste wordt waarheid aan het eind van een knotsgek seizoen, waarin we volgens directeur Gerald van den Belt alles hebben meegemaakt, wat je maar kunt bedenken.

In het bekertournooi moet Cambuur het eerst opnemen tegen tweedeklasser Deso in Oss. Het wordt een royale 1-5 overwinning. De volgende tegenstander is het Telstar van oud-Cambuurspeler Marcel Keizer. In Leeuwarden eindigt de wedstrijd in 1-1. aangezien de verlening ook niks oplevert moeten strafschoppen de beslissing brengen. We winnen die reeks. Op naar Den Bosch. Geen best duel en nog erger geen zege. Nipt verlies. Jammer, maar niet terug te draaien.

Financieel jaarverslag
Klik hier voor het verslag

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!