058-2963300
De Club

Seizoen 2013-2014

Dit is tot dusver het meest succesvolle seizoen in het vijftig jarig bestaan van SC Cambuur. De club van Dwight Lodeweges – hij is er de laatste drie wedstrijden niet meer bij – en Henk de Jong eindigt tegen aller verwachtingen in op de twaalfde plaats, is al twee ronden voor het eind zeker van nog een jaar Eredivisie en krijgt complimenten uit het hele land.

Het Algemeen Dagblad kroont SC Cambuur tot kampioen van de clubs ‘die ons in positieve zin hebben verrast, de Eredivisie hebben opgefrist en deden wat ze moesten doen.’ Een 9, gevolgd door Go Ahead Eagles met een 8,5. De Telegraaf stelt Leonard Nienhuis, Ramon Leeuwin en Martijn van der Laan op in ‘het elftal van het seizoen’ Leeuwin en Van der Laan krijgen zelfs de zilveren schoen. Ze zijn ex aequo als tweede geëindigd in het seizoenklassement van beste spelers. Het kan niet op, want Voetbal International in de lijst met vijftig beste spelers van dit seizoen Marcel Ritzmaier en Ramon Leeuwin op de achtste plaats, Leonard  Nienhuis en Martijn van der Laan op de twintigste en Mohamed El Makrini op plek nummer 28. Geen enkele club uit het Noorden scoort zo hoog. Een mooi cadeau voor de club, die in mei het gouden jubileum viert met een reünie van oud-spelers, een grootse feestavond voor alle supporters en een tentoonstelling in het stadion die vrijwilligers en het Historisch Centrum Leeuwarden hebben ingericht. Daarnaast verschijnt er een jubileumboek van ruim 600 pagina’s en is er een speciale jubileumfilm gemaakt.

Eerst de promotie. Als die is bereikt komen nog eens, en nu zeer nadrukkelijk,  de tekorten van het stadion in beeld. Er moet wat gebeuren: veldverwarming bijvoorbeeld. Directie en raad van commissarissen kiezen, zij het niet van harte, voor kunstgras. Kosten vier ton. Daar komt nog eens twee ton bij voor andere aanpassingen, want alles in het oude stadion is te krap. De roep om een nieuwe arena wordt steeds luider. Er ligt al een plan klaar om te bouwen achter het WTC/EXPO, waar ook een nieuwe ijshal moet komen. Het doel is het stadion zonder gemeentelijke subsidie te realiseren, zij het dat toegangswegen en het parkeerterrein wel voor de overheid zijn. Daar staat dan weer tegenover dat stadion, ijshal en WTC/EXPO samen een energie-neutrale installatie zouden kunnen ontwikkelen. Op 14 maart zetten SC Cambuur, de gemeente Leeuwarden en de bouwgroep Dijkstra Draisma hun handtekening onder een haalbaarheidsonderzoek. Er wordt optimistisch gedacht aan 2017 en dan een stadion voor 15.000 mensen dat gemakkelijk kan worden uitgebreid.

Als de stofwolken van de festiviteiten na de promotie zijn opgetrokken, neemt Cambuur even de tijd om op adem te komen, maar nauwelijks een week later worden de handen weer uit de mouwen gestoken. Er moet veel gebeuren: aan  de accommodatie en aan de selectie. De perskamer wordt aangepakt, ach, eigenlijk overal zijn stukadoors en schilders bezig, je struikelt soms over de verfbussen, kabels en apparatuur. We gaan spic en span en up-to-date voor de derde keer het avontuur in de Eredivisie aan. Handhaven is de doelstelling, liefst zonder Play-Offs, dus als het kan minimaal vijftiende worden.

Trainer Dwight Lodeweges krijgt een cursist in zijn staf. Assistent Henk de Jong wordt namelijk toegelaten tot de trainerscursus in Zeist. Hij heeft van Foppe de Haan een paar nuttige tips gekregen. Het houdt wel in dat hij minder aandacht aan ONB kan schenken. Dat probleem wordt opgelost door Cambuurs video-analist Carlo Rietdijk. Hij zal de club in Drachten onder zijn hoede nemen. Henk de Jong blijkt een goede leerling. In mei slaagt hij in Zeist.

Al vrij snel verlengen Wout Droste en Erik Bakker hun contract met twee jaar. Eerder hadden Martijn Barto, Mart Dijkstra en Martijn van der Laan dat al gedaan. Michiel Hemmen, Mohamed El Makrini, Leonard Nienhuis, Oebele Schokker en Lucas Bijker volgen. Het aantrekken van spelers van buiten begint te lopen, maar directeur Gerald van den Belt constateert dat niet iedereen, die hij en zijn staf op het oog hebben, staat te trappelen om bij Cambuur te gaan voetballen. Toch komt er een complete allerlaatste linie tot stand. Naast Nienhuis komen Ruud Swinkels van PSV en Harm Zeinstra van FC Emmen over. Swinkels houdt het echter al gauw voor gezien. Hij is net niet de eerste keus van de technische staf – dat is Leonard Nienhuis – laat zijn contract ontbinden en gaat naar Willem II. Zijn plaats wordt ingenomen door Tim Coremans (22) die van NAC-Breda komt. Er worden meer nieuwelingen begroet: Ramon Leeuwin (ADO), Bart van Brakel (FC Den Bosch), Jeremy de Graaf (VVOG), Alexander Christovao (FC Groningen), Oliver Feldballe (FC Randers, DK) en Marlon Pereira (Botev Plovdiv) volgen. Paco van Moorsel wordt gehuurd van FC Groningen, Kevin Brands van Willem II en op de op één na laatste dag voor de competitie Jody Lukoki van Ajax. Brands vertrekt in de winterstop, teleurgesteld dat hij niet op een basisplek kan rekenen. Hij gaat terug naar Telstar. Nog even later komt Marcel Ritzmaier als huurling van PSV en op het laatste moment wordt Robert van Boxel van Sparta gehaald. Hij speelde tussen 2009 en 2012 ook voor Cambuur. In de winterstop sluiten Elvis Manu (gehuurd van Feyenoord) en Paul Mulders aan. Hij is Filipijns international, speelde van 2005 tot 2007 ook al voor Cambuur en komt nu op amateurbasis. Ook in januari legt de club Bartholomew Ogbeche vast voor de rest van het seizoen. De Nigeriaan en Dwight Lodeweges kennen elkaar. Ogbeche heeft in het nationale team gespeeld, kwam hier op proef, deed mee in een wedstrijd van de Beloften tegen Go Ahead Eagles Beloften in Epe en scoorde meteen vijf keer. Bob Schepers komt halverwege terug van FC Utrecht en tekent bij Cambuur een nieuw contract. Oebele Schokker wordt in januari verhuurd aan FC Emmen.

Er verkassen ook spelers naar andere clubs: Sicco Bouwer naar Drachtster Boys, Tim Keurntjes naar Telstar. Yuri Rose neemt afscheid van het betaalde voetbal en gaat voor de amateurs van Ajax spelen. Mark Diemers, een echte Liwwadder, stapt over naar FC Utrecht, zoals al eerder was besloten. Tim Bakens houdt het ook voor gezien in Leeuwarden en gaat naar De Graafschap, Frits Dantuma naar FC Emmen, Giovanni Hiwat terug naar FC Zwolle, Melvin de Leeuw naar Ross County (Schotland), Dennis Telgenkamp weer naar Heracles Almelo, Adnane Tighadouini naar Vitesse en Rodney Ubbergen (onbekend). Het contract met Leon Broekhof wordt ontbonden. Hij gaat op amateurbasis naar FC Emmen.

De start van het seizoen is voortvarend. Cambuur speelt thuis gelijk tegen NAC, verliest weliswaar daarna in Kerkrade van Roda JC, maar thuis tegen FC Groningen, in een kolkend stadion wordt het maar liefst 4-1. Michiel Hemmen krijgt de eer de eerste goal voor SC Cambuur in dit Eredivisieseizoen te hebben gescoord. Als na drie spelronden de stand is opgemaakt staat Cambuur negende (!) boven Feijenoord, Vitesse, Roda JC, Go Ahead Eagles, ADO Den Haag, Heracles, NAC, FC Utrecht en NEC en dus in het linker rijtje.

Dan komt op 31 augustus de uitwedstrijd tegen PSV, Die club bestaat honderd jaar en vraagt de KNVB om een makkelijke tegenstander, want ja op je eigen verjaardag en dan ook nog de honderdste wil je wel winnen natuurlijk. Zeist schuift PSV Cambuur toe en zie het wonder geschiedt: het blijft 0-0. Kijken ze toch even zuur van op in Eindhoven dat een paar dagen later nog een domper krijgt als Leeuwarden wordt verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en de gloeilampenstad wordt afgewezen. Na die 0-0 houdt Nienhuis nog twee keer zijn doel schoon. Na zeven wedstrijden staat SC Cambuur keurig tiende.

Een week later volgt dé derby in Heerenveen. De spanning in de stad loopt op. Amateurverenigingen en kroegen maken met een groot FOX-scherm een bioscoop van hun kantine en pakken flink wat extra omzet mee. Er vertrekken 26 bussen met 1221 supporters vanaf het WTC/EXPO-terrein richting het Friese Haagje. Als tegenwicht tegen het altijd gezongen Frysk Folksliet hebben de Cambuursupporters een fluitje meegenomen. De sfeer blijft echter gemoedelijk. SC Cambuur is over de hele wedstrijd gerekend de bovenliggende partij, maar verliest wel met 2-1. De eerste goal in een uitwedstrijd is echter een feit. Jody Lukoki is de afzender.

SC Cambuur staat twaalfde, vier plaatsen boven de gevarenzone. Thuis tegen FC Twente wordt nipt met 0-1 verloren. Uit tegen AZ gaat het ook mis 3-1, maar dan komt Utrecht naar Leeuwarden: winst 3-1. Thuis tegen Feyenoord is Cambuur zeker in de eerste helft de betere ploeg maar verliest toch met 0-2. In Den Haag speelt de ploeg van Lodeweges povertjes. Jammer, want ADO staat er evenmin goed voor. We gaan met 3-0 het schip in. Een incident? Laten wij het hopen, want de ploeg zakt af in de gevarenzone: zestiende. De hoop op handhaving wordt nieuw leven ingeblazen als wij met 2-1 van NEC winnen, gelijkspelen tegen RKC, maar verliezen van Vitesse in Arnhem.

Dan komt Ajax op bezoek. Op voorhand een kansloze missie, maar het tegendeel blijkt waar. We komen wel met 0-1 achter, maar acht minuten voor het einde schiet Michiel Hemmen de gelijkmaker binnen. Met nog anderhalve minuut op de klok doet ‘lucky Ajax’ zijn naam alle eer aan: 1-2 en een kater van jewelste. We zakken naar de zeventiende plek en hebben 2013 alleen nog de uitwedstrijd tegen NAC tegoed. Direct na de winterstop – Cambuur zit een weekje in Portugal – staan we zelfs even onderaan.

Niet lang, hooguit 33 minuten, want na het doelpunt van  Marcel Ritzmaier – de 1-0 in de belangrijke wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-0) – staan wij zo maar op de veertiende plaats en maken we ons op voor dé derby aller derby’s die tegen SC Heerenveen. De zege op Go Ahead zorgt voor een euforische stemming richting de derby. SC Cambuur stelt de aanhang niet teleur. Het wordt 3-1, een afgetekende overwinning op een onherkenbaar Heerenveen. Drie dagen later laat Marco van Basten weten zijn contract met Heerenveen niet te verlengen.

Cambuur klimt door dit succes naar de dertiende plaats op de ranglijst. In de uitwedstrijd tegen FC Twente komt de ploeg van Lodeweges na 25 minuten op 0-1 door een benutte penalty van Ramon Leeuwin. Op dat moment staat Cambuur tiende (!). dat duurt precies 29 minuten, want we verliezen met 3-1 en staan dan vijftiende, net boven de streep. Thuis tegen PSV gaat het net mis: 1-2, maar de 1-1 in Almelo geeft de burger moed. Dan volgen er twee driepunters thuis tegen PEC Zwolle en Roda JC. SC Cambuur staat op 22 februari op de twaalfde plek, zeven punten los van de achttiende (Roda) met een score in 2014 van dertien uit zeven.

De kans om te overleven groeit ondanks de moeilijke uitwedstrijden tegen Groningen en Ajax. De grootste optimist had gehoopt op één puntje, maar dan in Groningen. En dat kwam er : 1-1. Echter er kwam meer. In de ArenA tegen Ajax werd het ook 1-1. Een formidabele prestatie. Het jaar begint uitstekend: negen gespeeld vijftien punten ! De volgende wedstrijd tegen RKC Waalwijk is al tijden van tevoren uitverkocht. Cambuur wint met 3-2 en staat op dat moment negende (!), in het linker rijtje dus. Tot en met de 29-ste speelronde is Cambuur elfde, na zeven (!) keer op rij niet te hebben verloren.

Dan komt de deceptie. Dwight Lodeweges meldt te vertrekken naar aartsrivaal SC Heerenveen. Fans, al dan niet met een stadionverbod, bestormen de hekken, zetten de steward aan de kant en dringen het stadion binnen. Lodeweges kiest een veilig plekje en de gemoederen worden dor Henk de Jong gesust. Een ongewenste affaire, die tot veel ophef leidt. Lodeweges legt zijn functie neer. Henk de Jong neemt het roer over, de directie kondigt aan een aanklacht tegen de oproerkraaiers in te dienen. Feit is dat SC Cambuur de daarop volgende uitwedstrijd  tegen FC Utrecht met 1-0 verliest en dat de zekerheid om volgend seizoen weer in de Eredivisie nog even moet worden uitgesteld. Maar ook niet meer dan even. Uit tegen NEC wordt het in een slopend duel 1-1. Daarna komt Vitesse op bezoek voor de volgens VI ‘misschien wel leukste wedstrijd in de Eredivisie van het seizoen’. We winnen met 4-3 en zijn veilig. We verliezen nog wel twee duels:  in Rotterdam met 5-1 en thuis tegen ADO met 1-2. De buit is echter binnen en hoe!

KNVB-beker
SC Cambuur begint uitstekend aan het bekertoernooi. De uitwedstrijd in Katwijk, de regerend kampioen bij de ‘amateurs’ wordt een klinkende overwinning: 1-6. Ook de tweede wedstrijd eindigt in een zege. Na 2-2 in de reguliere wedstrijd wordt er in de verlenging tegen NAC – Breda niet meer gescoord. Strafschoppen dus. Na 4-4 missen beide teams een penalty. Dan mist NAC opnieuw en schiet Lucas Bijker SC Cambuur naar de achtste finale. Daarin is Utrecht in het Cambuur Stadion de opponent. Die wedstrijd moet op woensdagmiddag 18 december worden gespeeld. Eerst om 15.30 uur, maar na protest uit de Domstad gaat die naar 16.45 uur. Het gaat mis, we verliezen met 0-2 en zijn uitgebekerd.

De dank gaat uit naar het collectief, naar de hele club. Een paar spelers krijgen evenwel een kroontje. Lucas Bijker wordt opgeroepen voor Jong Oranje voor de wedstrijd tegen Jong Oostenrijk, waar Marcel Ritzmaier tot de geselecteerden behoort. In november wordt hij eveneens geselecteerd voor de kwalificatiewedstrijden tegen Slowakije en de oefeninterland tegen Frankrijk in Toulouse. Jody Lukoki krijgt eveneens een uitnodiging voor Jong Oranje. Beide spelers krijgen speelminuten.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46062
SC Cambuur voor elkaar!