058-2963300
De Club

Seizoen 2014-2015

Nog voor het einde van het seizoen wordt Henk de Jong aangesteld als hoofdtrainer, een logische keuze. Een trainer met een groot charisma. Henk is er mede de oorzaak van dat de KNVB SC Cambuur uitroept tot de club met de beste sfeer in het afgelopen seizoen. Ook twee andere iconen van de club krijgen en eerbetoon. Meer dan verdiend worden Hampie Bakker en Rein de Vries op een drukbezocht sponsorgala in het WTC/EXPO benoemd tot erelid. Zij hebben samen met Anno Gersjes – al jaren erelid – recentelijk nog een werkzaam aandeel gehad in het samenstellen van het Cambuurmuseum in het stadion. Ondanks de logischerwijze korte openingsperiode trok deze fraai ingericht clubhistorie niet minder dan 4500 (!) bezoekers. Hoogtepunt was de dag dat de nog in leven zijnde oud-spelers van het allereerste elftal van SC Cambuur op bezoek kwamen. De club speelt de uitwedstrijden in het jubileumjaar in een retro-outfit, na 1 januari 2014 wordt een nieuw tenue voor wedstrijden elders in gebruik genomen.

De personele bezetting verandert. Directeur Gerald van den Belt krijgt er een technisch manager bij in de persoon van Marcel Keizer, tot dan trainer van Telstar, maar in het verleden speler bij SC Cambuur: 282 wedstrijden, 34 doelpunten. Op 15 december kondigt Van den Belt echter aan, dat hij op 1 februari Cambuur de rug toekeert. Hij komt in de directie van FC Twente, een aderlating zonder meer, maar hij kan zijn financiële positie aanmerkelijk verbeteren. Gerald was 5,5 jaar in dienst van Cambuur en krijgt louter complimenten toegezwaaid voor zijn inzet, visie en manier van optreden. Met een knipoog naar het verleden zegt hij dat hij een van de weinige  directeuren van Cambuur is, die de club via de voordeur heeft verlaten. Bovendien blijkt twee dagen later dat SC Cambuur voor het eerst in de geschiedenis door de KNVB is ingedeeld in categorie 3, het hoogst haalbare in Zeist en een mooi cijfer op Van den Belts rapport. Ard de Graaf volgt hem op.

De staf – fysiektrainer Jeroen van Os verlengt zijn contract met een jaar – wordt versterkt met Arne Slot, trainer van de jeugd van PEC Zwolle en scout bij die club. Hij heeft er ook gespeeld net als bij NAC en Sparta. Harm Zeinstra, die zijn contract verlengt met twee jaar (201-2017) wordt trainer van de jeugdkeepers. Mart Dijkstra gaat na de winterstop stage lopen bij de Cambuurjeugd. Bij het RVO/FCG-SC Cambuur C2-team volgt Michiel Buursma Rodney van der Hoek op als trainer.

Slot is nog maar net binnen of de eerste versterking is al aangetrokken. Sander van de Streek, een Barnevelder met een Vitesse-verleden, die ook bij Flora in Tallinn heeft gespeeld. In maart tekent hij een contract voor 3,5 jaar na twee keer matchwinnaar te zijn geweest: SC Heerenveen en Heracles-Almelo. Het zat er al een hele tijd aan te komen dat Ramon Leeuwin zou vertrekken. Hij tekent bij FC Utrecht. Cambuur reageert snel en trek de transfervrije Etiënne Reijnen van AZ aan. Bovendien komt Berend Schootstra over van SC Heerenveen 1A. Hij krijgt een leerling-prof contract.

De koek is nog niet op, want SC Cambuur – in casu Gerald van den Belt en Marcel Keizer – is slagvaardig. Bartholomew Ogbeche krijgt een contract voor minstens een jaar. Calvin Mac-Intosch komt over van Telstar en Furdjel Narsingh van PEC Zwolle als opvolger van Lukoki. Albert Rusnák wordt eerst voor een half jaar gehuurd van Manchester City. Die termijn duurt niet langer. Hij gaat in de winterstop naar FC Groningen, jammer, maar helaas. Gelukkig is de samenwerking met Manchester City van dien aard dat er in de winterstop een opvolger van Rusnák komt van die club: Sinan Bytyqi, 19 jaar, Oostenrijks jeugdinternational die rond de 10 op tal van plaatsen uit de voeten kan. Er komt nog een aanvulling in de winter: Mikhail Rosheuvel van AZ. Hij tekent voor anderhalf jaar met optie voor nog een jaar. Ron Janzen komt voor een jaar van FC Groningen en Dejan Meleg van Ajax. Daniël de Ridder verruilt RKC voor SC Cambuur. Datzelfde doet doelman Jurjan Wouda. Bovendien komt Vytautas Andriuškevičius bij de groep, een Litouwse international die het laatst bij Djurgarden speelde. Hij wordt voor het gemak Vytas genoemd. Donovan Slijngard komt op amateurbasis van Sparta. Slijngard wordt opgenomen in de selectie van het Surinaams elftal. Sebastian Steblecki tekent een contract voor twee jaar. Hij komt van het Poolse KS Craiovia. Als de  transfertermijn gesloten is gaat de deur toch nog een keer open voor de op dat moment clubloze Damiano Schet, die het laatst speelde voor AEK Lanarca op Cyprus. Daar staat het vertrek van Martijn van der Laan naar FC Groningen en van Oliver Feldballe naar het Noorse Sarpborg tegenover.

Commercieel zit het ook mee. Rugshirtsponsor PAX Groep– een bedrijf met een groot Cambuurverleden – verlengt het contract tot minstens de zomer van 2016. Friks Web en Marketing, Leeuwarden, verlengt het contract begin 2015 met twee jaar tot 2017. Een ‘boppeslach’ is dat Bouwgroep Dijkstra-Draaisma opnieuw voor een jaar – het vijfde al – hoofdsponsor is. Grote vraag is ook nu weer: wanneer komt er een nieuw dan wel sterk verbeterd stadion. Medio november maken SC Cambuur, de Bouwgroep Dijkstra-Draisma en de gemeente bekend te onderzoeken wat het beste is: vernieuwbouw dan wel helemaal nieuw bij het WTC/Expo. Het resultaat zal kort na oud-en-nieuw bekend worden. Dat duurt even langer, maar in mei wordt een belangrijke stap gezet: Cambuur en de gemeente kiezen voor een nieuw stadion voor 14.000 tot 15.000 bezoekers naast het WTC/EXPO. De gemeente stelt eisen aan de aard van de ondernemingen die zich rond het stadion moeten vestigen. De projectontwikkelaars Dijkstra Draisma en Wijckerveste, Kerkrade, weten waar ze aan toe zijn. Zij gaan de slag. Eind 2015 moet er een bedrijfsplan liggen. Cambuur wil het liefst in 2018 – Leeuwarden is dan Culturele Hoofdstad van Europa – op de nieuwe locatie spelen.

De start van de competitie is veelbelovend. Wie zou zeggen dat wij wel een puntje zouden overhouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Twente en Vitesse uit zou niet goed bij zijn hoofd zijn. Het worden er zelfs twee. De selectie reist naar Arnhem in een nagelnieuwe bus. Chauffeur Evert is in zijn nopjes. De oude had bijna een miljoen (!) op de teller. De week daarop rijdt de bus naar Almelo. Het wordt en historische avond. Cambuur wint namelijk voor het eerst sinds 2000 weer een uitwedstrijd in de ere-divisie. In blessuretijd kopt Hemmen de 0-1 binnen: 5 uit 3 en even vijfde op de ranglijst, maar aan het einde van de derde ronde staan wij keurig zesde. Henk de Jong kan met een gerust hart zijn vijftigste verjaardag vieren. Hij kan er nog meer van genieten als ADO Den Haag in Leeuwarden met 3-2 wordt verslagen: 8 uit 4. Dan staan wij vierde (!). Ook FC Groningen komt er niet aan te pas. Het wordt 3-0 in Leeuwarden en Cambuur staat zo maar derde. Wat heet? We kunnen zelfs eerste worden als wij in Eindhoven PSV verslaan. Zover komt het niet. Met 4-0 het schip in, maar nog steeds ferm in het linker rijtje: vijfde!

Na een gelijkspel tegen Excelsior komt FC Dordrecht naar Leeuwarden. We winnen met 4-1 en staan op zaterdagavond 4 oktober gedeeld eerste met 15 uit 8! Al weken wordt er er naar De DERBY aller derbys uitgekeken, de uitwedstrijd tegen en in Heerenveen. In een uur tijd is het uitvak uitverkocht: 1200 man in 23 bussen. Het belooft een spektakel te worden en at wordt het ook. Op de laatste training van SC Cambuur zitten er meer dan 4000 (!) man op de tribune. Heerenveen krijgt na 9 seconden een strafschop, de snelste penalty ooit in de eredivisie en ook nog terecht. Cambuur komt zelfs met 2-0 achter, maar vecht zich terug naar 2-2. De euforie is groot. Als Evert van Dijk de spelersbus het Cambuurplein opdraait staan er meer dan duizend man die op te wachten. Ze vormen een erehaag voor Henk de Jong en zijn mannen. Zij wurmen zich door een nauwe vensteropening naar het balkon boven de ingang en nemen een ovatie in ontvangst: 9 gespeeld, 16 punten en derde op ranglijst. Vorig jaar na 9 duels 9 punten en 14-de in de klassering. Waar gaat dit naar toe? Simpel naar Cambuur-Feyenoord. Feyenoord wint in Leeuwarden, net als Ajax, een poosje later uit in Tilburg wordt het 1-1. Resultaat voor een paar weken vrij vanwege de interlands: 12 gespeeld, 17 punten en keurig achtste. Heel verschil met vorig jaar. Toen vijftiende na twaalf wedstrijden met 12 uit 12. Met de winterstop 20 punten halen is het doel
‘en dan zien we wel verder.’ De club hoeft er zolang niet op de wachten: op 23 november wint Cambuur in de Galgenwaard met 1-3. Die twintig punten zijn binnen. Martijn Barto scoort met een prachtige kopbal de 200-ste goal voor Cambuur in de eredivisie.

Twee keer verliezen jongens thuis nog wel: tegen AZ en NAC, desondanks na vijftien rondes keurig achtste met die 20 punten: 5 gewonnen, 5 gelijk en 5 verloren en een doelpunten totaal van 23-23. Het wordt in de zestiende ronde nog fraaier. Cambuur wint uit bij Go Ahead Eagles met 1-2, prachtige zwabber van Rusnák, en komt op de zevende stek met 23 uit 16, gelijk met FC Groningen en boven Heerenveen, Vitesse en FC Utrecht. Voor de vijfde keer op rij uit niet verloren. Na twee verliespartijen thuis tegen AZ en NAC (pijnlijk) gaan we met vliegend vaandel het jaar uit. We winnen uit tegen de Eagles en Heracles en thuis tegen PEC Zwolle. Het telraam staat op dat moment op 26 punten uit 17 wedstrijden. Goed voor een zevende (7) plek. Cambuur kon het vijftigjarig jubileum niet beter afsluiten. Nog nooit is de ploeg zo hoog geëindigd.

Op naar de Algarve voor het trainingskamp en een lichte vorm van voedselvergiftiging. Wij spelen een oefenwedstrijd tegen het nationale team van Ghana, dat nog meedeed aan het WK in Brazilië. Resultaat 1-1 en dat tegen een land dat nog 2-2 speelde tegen wereldkampioen Duitsland. De eerste opponent in de tweed helft van de competitie is ADO. Cambuur, spelend in de fraaie nieuwe uit-outfit, haalt een belangrijk punt, want we blijven zevende. Daarna treedt de dooi in. Het programma is uitermate lastig met wedstrijden tegen PSV, FC Twente, Vitesse en Feyenoord plus nog bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle. Winst valt er niet te behalen, een gelijkspel evenmin, we dalen dan ook af naar het rechter rijtje.

Als SC Heerenveen komt bereikt de derbysfeer het kookpunt. Zesduizend man op Noord en West tijdens de laatste training, ongekend in ons land en zelfs in Europa als we Bert van Marwijk mogen geloven. Heerenveen is in vorm, maar heeft die thuisgelaten, zo blijkt in het Cambuur Stadion. We komen binnen de minuut op 1-0 door Sander van de Streek, na zeven minuten is het 1-1, na acht minuten 2-1 weer Van de Streek. FOX wijdt zelfs een heuse documentaire aan De Derby met veel inside-beelden. Stand op dat moment 30 uit 23, terug op links en nog zeven uit elf om te overleven in de eredivisie. Dat moet te doen zijn. Winnen van het laag geklasseerde NAC is er niet bij. We winnen wel van Heracles Almelo door een goal van Van de Streek (!) en blijven negende met 33 uit 25, maar worden zonder te spelen achtste, want de nieuwe club van Gerald van den Belt, Twente, krijgt drie punten in mindering. Dit moet genoeg zijn.

Ook na de zeperd in Zwolle (6-1) blijft Cambuur uit de gevarenzone, want thuis winnen we met 3-1 van Utrechter. In Alkmaar gaat het weliswaar in de laatste minuut mis, maar thuis pakken we Go Ahead Eagles en staan dan zo maar weer achtste. Zelfs na een zure nederlaag in EuroBorg is dat nog steeds onze stek, zij het dat Groningen en Willem II ook 39 punten hebben uit 40. Die achtste plaats geeft kans op de play-offs, maar dan moet Zwolle wel van Groningen winnen in de bekerfinale. Het zou een ongeëvenaarde prestatie zijn. Het slot van de competitie is niet bijster vruchtbaar. Wij pakken nog twee punten, maar eindigen daarmee wel met 41 punten, een record aantal voor Cambuur, op de twaalfde plek. De laatste twee wedstrijden wordt Henk de Jong op de bank vervangen door Sandor van der Heide. De Jong heeft een knie-operatie ondergaan.

Na de laatste (thuis)wedstrijd tegen Willem II wordt afscheid genomen van Siepie Lijzenga, die maar liefst 28 jaar op geheel authentieke wijze invulling heeft gegeven aan zijn post als materiaalman. Hij wordt opgevolgd door Paul Jansen. Ook teammanager Rob Propsma zwaait af net als Damiano Schet, Jurjan Wouda (Flevo Boys), Donovan Slijngaard, Daniël de Ridder – al volgt er nog een gesprek met hem – Lucas Bijker (SC Heerenveen?), Mart Dijkstra (Sparta), Wout Droste, Michiel Hemmen en Mohamed El Makrini.

De start in het bekertoernooi is geweldig. Uit wordt het altijd moeilijk te bespelen FC Den Bosch simpel met 0-4 op zij gezet. In de volgende ronde komt  topamateur Scheveningen naar het Cambuurplein. Geen gemakkelijke klus tegen een zwaar defensieve tegenstander. Pas in de verlenging wordt het 2-0. De volgende tegenstander is Heracles uit, altijd lastig. Dat valt mee achteraf. Heracles leek uit het dal te klimmen, maar daar werkt Cambuur niet aan mee. We winnen met 0-3: twee keer El Makrini, een keer Mac-Intosch. Komt nog bij dat we al na 24 minuten met tien man spelen door een rode kaart van Lucas Bijker. Cambuur in de kwartfinale voor het eerst sinds 1996. Wij loten gelukkig een thuiswedstrijd: tegen PEC Zwolle, onze laatste tegenstander in 2014. Na een zinderende strijd gaat de winst naar Zwolle.

Lucas Bijker zit in de voorlopige selectie van het Jong Oranje van Adrie Koster, maar dringt niet tot de finale door. Koster wordt ontslagen. Albert Rusnák wordt opgeroepen voor Jong Slowakije en Vytas voor het nationale elftal van Litouwen en moet twee wedstrijden spelen. Hij komt geblesseerd terug van Wembley.

Eind november komt het boek over 50 jaar Cambuur uit. Een pil van vijf kilo, ook wel stoeptegel genoemd, maar zeer zeker monumentaal. Ondanks de prijs van zeventig euro loopt de verkoop naar behoren.

Het is een seizoen van records geworden en van complimenten. Tom van Hulsen, de hoofdredacteur Voetbal International, verwoordt het zo:
‘De eredivisie is – zeker de laatste jaren – een van de spannendste voetbalcompetities va Europa en de hartstocht van de supporters is ook in Nederland vaak ontroerende mooi. De manier waarop de supporters van SC Cambuur de opmars van hun ploeg begeleiden is naar mijn mening exemplarisch: als je voetbalfans kunt enthousiasmeren – zoals Cambuur-trainer Henk de Jong dat kan – dan zijn zelfs de meest gereserveerde fans in staat voetbal te beleven, zoals dat ook in Engeland gebeurt: vanuit het hart.’

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46077
SC Cambuur voor elkaar!