058-2963300
De Club

Seizoen 2015-2016

SC Cambuur begint voor het derde opeenvolgende seizoen in de Eredivisie. Een record in de historie van de club. Dat neemt niemand ons meer af. Helaas blijkt aan het eind van de rit dat een vierde seizoen zonder onderbreking er niet in zit. We degraderen, met 18 punten uit 34 wedstrijden, het slechtste Eredivisie-resultaat ooit. Drie keer wordt er gewonnen: tegen N.E.C., Excelsior en PEC Zwolle, en negen keer gelijk tegen PEC Zwolle, FC Twente, FC Utrecht, Roda, AZ, ADO Den Haag, FC Groningen, De Graafschap en Willem II. Maar liefst 22 wedstrijden eindigen in verlies. Dus terug naar de Jupiler League, waar we al 44 keer eerder in uitkwamen.

De start is voortvarend. Al in een heel vroeg stadium legt Cambuur zijn eerste aankoop voor 2015/2016 vast: Jergé Hoefdraad (28) van Almere City tekent in februari voor een jaar met optie voor nog een jaar. Jergé is vleugelaanvaller. Helaas kort voor het einde van zijn optreden in de Jupilercompetitie scheurt hij een kruisband en is derhalve een half jaar uitgeschakeld. Hij zal pas op 7 december zijn eerste wedstrijdminuten bijschrijven in het Beloftenteam. De volgende aanwinst is de linkspoot Kai Heerings van FC Utrecht. Hij tekent voor een jaar met optie voor nog een jaar, maar wordt in de winterstop verhuurd aan Helmond Sport. Op 1 juni zet  Sjoerd Overgoor de handtekening voor een contract voor vier seizoenen. Hij komt over van Go Ahead Eagles. Het jeugdcontract van Berend Schootstra wordt omgezet in een éénjarige verbintenis met de optie voor nog een jaar. Nog meer goed nieuws: Cambuur is erin geslaagd de talentvolle middenvelder Dominik Mašek (19) los te weken van HSV Hamburg en voor twee jaar – plus optie – vast te leggen. Ook Valmir Berisha gaat naar Leeuwarden. Hij had AS Roma als laatste standplaats en is van huis uit Albanees. Hij zal het seizoen niet uitdienen in Leeuwarden. Op 17 juni maakt SC Cambuur bekend dat de Belg Marvin Peersman van FC Dordrecht komt voor twee seizoenen plus optie. De koek nog niet op, want we krijgen er weer een speler – huur voor een seizoen – van Manchester City bij: de Ier Jack Byrne, een middenvelder. Hij wordt opgeroepen voor Jong Ierland.  Globetrotter André Krul wordt de derde keeper. Hij komt van Turnhout. De zoektocht naar een vleugelaanvaller eindigt bij Xander Houtkoop van ADO Den Haag. Achter moeten er nog versterkingen komen en die komen er: Martijn van der Laan wordt gehuurd van FC Groningen en Djavan Anderson, die van Ajax naar AZ ging, krijgt van Cambuur een contract voor twee jaar met een optie. Van Feyenoord wordt Wessel Dammers gehuurd als versterking van de achterhoede. Alle plaatsen zijn nu dubbel bezet. In oktober is het nog een keer raak. Dan komt Jamiro Monteiro over van de Beloften, waar hij een prima indruk maakte, naar de eerste selectie. Hij heeft dan al een flink aantal speelminuten in het team Henk de Jong achter de rug.

Verheugend nieuws van de administratie. Al op 16 april zijn alle seizoenkaarten voor 2015-2016 uitverkocht. Opnieuw een record. SC Cambuur zal deze competitie iets anders dan vorig jaar uit de spelerstunnels komen. Op de rug van het shirt staat namelijk niet Faber Vlaggen, maar Exposize, een bedrijf dat Faber heeft overgenomen. Komt bij dat op de mouw voortaan de naam Riwal prijkt, een bedrijf  in hoogwerkers met een vestiging in Groningen. Bovendien krijgt het uitshirt de tekst: Leeuwarden 2018 European Capital of Culture om de band met de stad te verstevigen. Opmerkelijk succes bereikt de directie door het contract met hoofdsponsor Bouwgroep  Dijkstra-Draisma met maar liefst twee (!) jaar verlengen met optie voor nog een jaar. De bouwgroep is dan zeven jaar lang de hoofdsponsor van SC Cambuur. Algemeen directeur Ard de Graaf: ‘Als je om je heenkijkt in de voetballerij, zie je dat dit niet vaak voortkomt.’ Vlak na de seizoenstart gaat op het Cambuurplein de merchandise -shop open, een welkome aanwinst.

Technisch manager Marcel Keizer gaat naar Emmen als trainer, Henry van der Vegt wordt zijn opvolger, maar dan als technisch directeur. Arne Slot en Dennis van der Ree nemen het Beloftenteam onder hun hoede. Henk de Jong houdt Sandor van der Heide, Jan Bruin en René Grotenhuis als assistenten, zo wordt  in een vroeg stadium beslist.

SC Cambuur krijgt dit seizoen weer een eigen Beloftenteam. Dat is een voorwaarde van de KNVB.  Arne Slot en Dennis van der Ree vormen de technische staf van dit elftal. Er worden al snel spelers voor aangetrokken: Daniël van Warven (DSV ’33), Kevin Wilpstra en Nouredinne Boutzamar (FC Groningen). De deur gaat voorts open voor Donny van Iperen (AZ), Mike Busse (Almere City), Delvechio Blackson (PEC Zwolle), Yordi Schols (ASVD), Saïd Hassan (Drachtster Boys), Ashley Constancia (Leeuwarder Zwaluwen), Martijn van Roeden (VV Buitenpost), Jamiro Monteira (Anker Wismar), Marc Magan (Almere City), Omar el Baad en Rowdy van Putten (Feyenoord), plus Sem de Wit (Fortuna Sittard). Ron Janzen zat al bij Cambuur. Torino Hunte kwam ook nog even langs. Hij speelde bij FC Eindhoven, maar verkast al snel naar VVV Venlo.

Na de oefenperiode en een daverende open dag met duizenden belangstellenden  gaat het echt los tegen PEC Zwolle uit. We komen met 2-0 achter, maar knokken ons terug naar 2-2. Feyenoord krijgt in Leeuwarden dankzij het arbitrale kwartet de 0-2 cadeau. Het had 1-1 moeten zijn. Later blijkt dat Cambuur het hele seizoen niet treft met de arbiters. We krijgen niet één penalty mee.

Er moet al snel wat gebeuren want na die eerste wedstrijd in Zwolle tekent  Etiënne Reijnen een contract in de Euroborg. Overgoor neemt zijn taak als aanvoerder voorlopig over. Mede door blessures begint het seizoen dramatisch. We verliezen thuis met 1-6 van Heracles Almelo en met 0-6 van PSV. Na nog een nederlaag tegen Vitesse komt Twente op bezoek. Heel Cambuur haalt opgelucht adem als de eindstand 0-0 is. Het is de eerste draw in een reeks van vijf. De eerste zege blijft voorlopig uit. Cambuur krijgt met nog meer tegenslag te maken. Marlon Pereira scheurt zijn achillespees en is het hele seizoen uitgeschakeld. Tegen ADO (1-1) krijgt topscorer Bartholomew Ogbeche een knieblessure. Op dat moment staat Cambuur op de zeventiende plaats met zes uit tien, de slechtste start sinds de rentree in de eredivisie. Als de derby in Heerenveen wordt verloren en de thuiswedstrijd de week daarop tegen FC Groningen niet meer dan een punt oplevert besluiten bestuur en directie tot een ingreep: Sandor van der Heide is niet langer assistent-trainer, maar wordt toegevoegd aan de analyse- en scoutingstaf. Hij verkiest echter Frans Adelaar op te volgen als trainer van IJsselmeervogels. De trainersstaf wordt aangevuld met Arne Slot en Sipke Hulshoff. Voor de scouting wordt met succes een beroep gedaan op Hans van Dijkhuizen uit Kampen. Hij wordt coördinator en kijkt zelf ook rond. Van Dijkhuizen (48) heeft met dit bijltje gehakt bij PEC Zwolle en was trainer in de top van het ‘amateur’-voetbal bij onder andere SC Genemuiden.

In de Amsterdamse Arena gaat het gruwelijk mis: 5-1. De hoop is gevestigd op de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Beide clubs hebben nog geen duel gewonnen. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken blijft dat voor Cambuur ook het geval. De Doetichemmers winnen met 2-3 maar staan nog wel twee punten onder Cambuur. Er welt wat onrust in de Leeuwarder gelederen. Dan, op zaterdag 12 december in hondenweer, wint Cambuur z’n eerste wedstrijd: met 3-1 tegen NEC. Er is weer hoop. Nog meer hoop als de zondag daarop, de laatste wedstrijd van 2015 ook een zege wordt. Excelsior gaat in eigen huis met 1-4 het schip in. De spelersbus wordt door veel supporters en met vuurwerk binnengehaald op het Cambuurplein. De feestdagen kunnen beginnen.

Cambuur gaat op trainingskamp in de Algarve. De directie kondigt aan dat er in de winterstop naar versterkingen zal worden gekeken, zij het dat het binnen de financiële lijnen moeten blijven, ‘want wij geven niet meer uit dan wij ontvangen.’ In Portugal wordt op 7 januari bekend dat na lang en soms moeizaam onderhandelen Darryl Lachman is losgeweekt van Sheffield Wednesday. Hij heeft bij PEC Zwolle, Groningen en FC Twente gespeeld. Darryl wordt voor de rest van het seizoen gehuurd en moet de laatste linie versterken. Er komt nog een verdediger bij: Tom Hiarieje (27). Hij wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Groningen. Vitesse met nieuwe trainer Rob Maas is de eerste tegenstander in 2016. We verliezen met 2-0, ook bij ADO gaat het mis 2-1. Ron Janzen van het Beloftenteam gaat in de winterstop op amateurbasis naar RKC. Nog meer transfernieuws. Op 26 januari wordt bekend dat Bartholomew Ogbeche meteen Cambuur verruilt voor directe concurrent Willem II. De Nigeriaan heeft 57 wedstrijden en 24 doelpunten achter zijn naam staan. En dat als er ’s avonds tegen AZ (uit) en de zondag daarop thuis tegen aartsrivaal SC Heerenveen moet worden gespeeld. De klap komt hard aan, bovendien eindigen beide wedstrijden in een nederlaag en wordt er tijdens de laatste training voor De Derby een vuurwerkbom op het veld gegooid, waarbij een steward aan haar enkel wordt getroffen. In de derby maakt Kai Vloet zijn debuut. Hij wordt gehuurd van PSV. Er komt nog meer versterking Kevin van Veen van Scunthorpe United, een spits. Het goede nieuws van begin 2016 is dat Cambuur wederom in ingedeeld in categorie III van de KNVB, ten teken van een degelijk gevoerd financieel beleid.

Op de wedstrijd in de Euroborg volgt een hectische week. Henk de Jong, in populariteit een nauwelijks overtroffen trainer, zegt op de maandag daarna hij het niet meer ziet zitten. Hij levert zijn spulletjes in. Sipke Hulshoff, Jan Bruin en Arne Slot nemen als interim-staf zijn taak over.  Onder hun bewind verliest Cambuur thuis van FC Utrecht, maar passie en beleving kweken veel goodwill. Het stadhouderloze tijdperk duurt nog geen week. Op de zaterdag na de Groninger zondag wordt Marcel Keizer meteen aangesteld als trainer. Hij was al een seizoen technisch manager, ging toen naar FC Emmen en tekent voor twee en een half jaar. Keizer heeft rond de 300 wedstrijden voor Cambuur gespeeld. Op de avond van zijn aanstelling zakt Cambuur naar de laatste plaats. Hij weet wat hem te doen staat. We winnen thuis van PEC Zwolle, maar na de nederlagen tegen Feyenoord, Heracles Almelo en thuis tegen Roda JC staan we weer op de laatste plaats met een punt achter op De Graafschap, de volgende tegenstander, zij het in Doetichem.

Als de eerste maartse buien overdrijven is na zeven jaar René Grotenhuis geen trainer meer van onze keepers. Hij moet aan een knie worden geopereerd, maar aangezien zijn contract niet wordt verlengd, lijkt het de staf van Cambuur beter dat hij meteen onder het mes gaat. Kan hij voor volgend seizoen naar een andere club uitzien. Zij vervanger stond al in de coulissen: René Ponk, van Telstar. In het competitieloze Paasweekend worden vier Cambuurspelers opgeroepen voor interlands: Jack Byrne voor Jong Ierland, Vytautas Andriuskevicius voor Litouwen, Darryl Lahman voor Curaçao, en Jamiro Monteiro voor Kaap Verdië.  Ze komen zonder blessures terug in Leeuwarden. Dan wacht de cruciale uitwedstrijd tegen medekandidaat voor directe degradatie De Graafschap. Cambuur komt met 1-2 voor, maar door een keepersblunder wordt het 2-2 en staan we nog steeds laatst met één punt achterstand op de Doetichemmers. Nog vijf wedstrijden te gaan: drie thuis, twee uit. Er is nog hoop. Achteraf is die ijdel, want we pakken maar een puntje en verlaten roemloos de hoogste klasse van het vaderlandse betaalde voetbal.

Het bekerverhaal is na één wedstrijd uit: 3-2 bij PSV, een resultaat waar je overigens wel mee thuis kan komen. Jack Byrne speelt voor het eerst een hele wedstrijd en doet dat zo goed dat er van een doorbraak sprake is.

Financieel gaat het een stuk beter. Cambuur blijft in categorie III. Er is een nettowinst gemaakt van meer dan een half miljoen,  maar het eigen vermogen is nog altijd twee miljoen negatief. Voor het spelersfonds valt het doek. Iedereen die daar bij betrokken is geweest, wordt dank gebracht.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46146
SC Cambuur voor elkaar!