058-2963300
De Club

Seizoen 2016-2017

Het seizoen 2016-2017 zal de geschiedenis ingaan als zijnde zeldzaam, wat betreft prestaties en beleving. Cambuur stond tweemaal aan de poort van een finale. In het bekertoernooi kwam het tot de halve finale. In een kolkend AFAS-stadion in Alkmaar  kwam het tot een gelijkspel. Nadat in de voorronden Europa League finalist Ajax (!) en FC Utrecht (!) waren verslagen kon AZ pas aan de eindstrijd beginnen nadat het met strafschoppen van Cambuur had gewonnen.

In de competitie verschafte SC Cambuur zichzelf de beste uitgangspositie in de Play-Offs. Het werd derde en mocht daardoor de eerste ronde overslaan. De opponent werd MVV, dat thuis nog royaal met 4-0 aan de kant was gezet. Nu werd het gelijk in Maastricht: 1-1. Thuis kwamen we door Martijn Barto op voorsprong, MVV kwam langszij, Cambuur kreeg een enorme kans om in blessuretijd de 2-1 te maken, maar liet dat na. In de allerlaatste minuut werd het toch nog 1-2.

Einde oefening, geen Eredivisie dit keer, een enorme kater, maar wat een schitterend seizoen. Dat vertaalde zich in de voorverkoop van seizoenkaarten. Op 25 mei 2017 waren er al meer dan 3000 over de toonbank gegaan, een plus van duizend vergeleken bij een jaar eerder.

Voortvarend
SC Cambuur gaat voor het seizoen 2016/2017 voortvarend te werk. Van FC Emmen wordt Raymond Gyasi aangetrokken, een snelle man voor de voorhoede. Overigens vertrekt hij al weer eer het seizoen is afgelopen: in maart naar het Noorse Stabaek. Van de eigen Beloften komt Noureddine Boutzamar over. Hij maakte al minuten in het eerste in de slotfase van de vorige competitie. Ook uit eigen Beloften is het debuut op 14 oktober (uit Den Bosch) van Tyrone Conraad, ex-Sparta. In december gevolgd door dat van Omar El Baad, ook al een Belofte. Hij krijgt even later een contract van twee- en-een- half jaar. Van FC Emmen komt de rechtervleugelverdediger Jordy van Deelen (22) voor één seizoen met optie en die wordt in maart gelicht. Voor twee seizoenen met optie wordt Matthew Steenvoorden aangetrokken van FC Dordrecht. Hij is 23 jaar en centrale verdediger met veel duelkracht.

Begin juni, de training is nog niet eens begonnen, maakt de top van Cambuur bekend dat Arne Slot, Dennis van der Ree en Jan Bruin hun contract met een jaar hebben verlengd. Arne en Dennis nemen de Beloften onder hun hoede, Arne is net als Jan ook assistent van het eerste. Van Marcel Keizer? Nee, want die geeft op 2 juni aan naar Jong Ajax te vertrekken. Een clausule in zijn overeenkomst maakt die ontsnapping mogelijk, want hij had nog twee jaar te gaan. Cambuur moet op zoek naar een nieuwe oefenmeester.

Kandidaten in overvloed, maar vindt maar eens de juiste. Het duurt even, maar dan op 17 juni, vlak voor de kennismakingstrip naar Ameland meldt technisch directeur Henry van der Vegt, dat Rob Maas is aangetrokken, de man die eerder een half jaar Vitesse trainde. Cambuur had graag Fred Grim willen hebben, maar de KNVB liet hem niet gaan.

Maas blijkt geen gelukkige keuze. Na de blamerende nederlaag in de tiende wedstrijd uit tegen FC Den Bosch (3-1) moet hij zich melden bij bestuur en directie. Cambuur heeft op dat moment elf punten uit tien wedstrijden gesprokkeld en staat op een schamele veertiende plaats. De boodschap is duidelijk: ontslag. Henry van der Vegt stapt uit eigen beweging op.

Op 21 september komt er opmerkelijk nieuws: Gerald van den Belt komt op 1 december terug bij SC Cambuur als leider van het project: nieuw stadion.  Hij gaat een maand eerder naar Leeuwarden om ook een bijdrage te leveren aan de voetbaltechnische kant, vanwege het opstappen van Van der Vegt. Van den Belt wordt met open armen ontvangen. Heel Cambuur steekt de vlag uit met zijn komst. Hier zaten wij nou net op te wachten. Hij doet al gauw zaken. Omar el Baad, van het Beloftenteam, krijgt in december een contract voort twee- een-half jaar.

Sipke Hulshoff en Arne Slot nemen de training en coaching over. Zij weten met bewonderenswaardig enthousiasme de zaak op de rails te krijgen. Jan Bruin en keeperstrainer René Ponk leveren eveneens een substantiële bijdrage. Hulshoff en Slot horen op het trainingskamp in januari in Spanje dat ze het seizoen mogen afmaken.

VerlengingVoor A1, dat nu 019 heet, komt bekende als een trainer: Hugo Alves Velame, de oud-speler van FC Groningen. Cambuur winkelt verder. Het verlengt het verband met Martijn Barto in maart nog eens tot 2018, net als Jergé Hoefdraad en trekt Pieter Bos uit Buitenpost aan als derde keeper. Hij komt van sc Heerenveen. In de winterstop op 1 februari tekent hij een contract voor twee jaar dat op 1 juli ingaat.

Cambuur ziet André Krul, Vytautas Andriuskevicius en Mikhail Rosheuvel vertrekken. Vlak voordat de selectie voor een minitrip vertrekt naar Ameland zitten er nog twee nieuwelingen in de bus van Evert: Gino Bosz van Heracles en Chiró N’Toko van FC Eindhoven. Ze zijn voor twee jaar vastgelegd en spelen in de achterste vier-middelste- drie. Daar staat tegenover het toch wel verrassende vertrek van Sjoerd Overgoor naar het Hongaarse Szomabathelyi Haladas. Hij had hier nog een contract voor een paar jaar. Ook over de oostgrens gaat Dominik Masek: FC Bohemians 1905 in Tsjechië koopt zijn contract af.  Calvin Mac-Intosch verruilt Cambuur voor Port Vale (derde niveau Engeland), André Krul gaat naar Iwaki FC in Japan, dat wordt getraind door Pieter Huistra en Marlon Pereira naar Beerschot Wilrijk in België.

Vlak voor het oefenduel in Kootstertille tekent Ninos Gouriye voor een-jaar-plus. Hij speelde het laatst voor Astra Giurgiu (de Zwarte Duivels) in Roemenië. Gouriye haalt echter het einde van de winterstop niet. Op 25 januari vertrekt hij naar Hjørring in Denemarken om daar voor Vendyssel FF (tweede niveau) te spelen. Delvechio Blackson zet de handtekening ook onder een  contract. Hij komt over de Beloften, maar vertrekt in het nieuwe seizoen naar Almere City. Tijdens het trainingskamp in Epe komt de melding dat Michiel Hemmen terugkomt.  Technisch directeur Henry van der Vegt voegt voor het sluiten van de transfermarkt nog drie spelers toe aan de selectie: Robbert Schilder, speelde voor Twente en tekent voor een jaar, Ricardo Kip wordt gehuurd van Fleetwood Town en Danny Bakker (Ajax) wordt voor twee jaar vastgelegd.

In de winterstop sluit Tarik Tissoudali (23) zich aan de bij de groep. Hij – oud-speler van Telstar, waar hij als vleugelaanvaller veel indruk maakte  – wordt gehuurd van Le Havre. Eveneens in de winterstop komt het tamelijk verrassende bericht dat  N’ Toko met onmiddellijke ingang naar NAC Breda verkast. Ook voor Gino Bosz is het einde daar, Zijn contract wordt op 23 januari ‘in goed overleg’ ontbonden. Farshad Noor, Afghaans international,  een allround middenvelder, wordt in januari gehuurd van Roda JC. Stefano Lilipaly, Indonesisch international, komt over van Telstar. Hij zou eerst in het nieuwe seizoen beginnen, maar daar wacht Cambuur niet op. Meteen aan de slag, voor twee-en-half jaar vastgelegd.

De winterstop heeft nog een verrassing in petto: de komst van Jurjan Mannes van FC Emmen. Hij is 25 jaar, een controlerende middenvelder, waar Cambuur, aldus Van den Belt, behoefte aan had, en onomstreden bij zijn Drentse werkgever. Mannes wordt voor de rest van het seizoen gehuurd, heeft voor 2017/2018 een contract met de optie voor nog een jaar. Daan Boerlage van de Beloften maakt ook zijn debuut voor SC Cambuur. Dat is de voorbode voor een contract van twee jaar-met-optie in april.

In maart worden de opties gelicht voor Peersman, Monteiro, international van Kaap Verdië, en Van Deelen. Die spelen dus volgend seizoen ook nog in geel-blauw, zo ze niet worden verkocht. Dat zal niet het geval zijn voor Leonard Nienhuis, Djavan Anderson en Michiel Hemmen. Hun contracten worden niet verlengd. Wie ook vertrekt aan het eind van het seizoen is Arne Slot. Hij tekent voor drie jaar bij AZ, als assistent van de hoofdcoach. Arne kwam in 2014 bij Cambuur als eerste man naast Henk de Jong, nam met Dennis van der Ree vervolgens de Beloften onder zijn hoede en was het laatste jaar met Sipke Hulshoff medeverantwoordelijk voor het eerste team. Slot wordt in april toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal en komt in de klas met oud-Cambuurspelers Koen Stam en Fuat Usta.

Nieuwe trainer
Nog voor het slot van het seizoen wordt bekend gemaakt wie de nieuwe trainer gaat worden. Marinus Dijkhuizen (45) wordt de nieuwe hoofdtrainer. Een oude bekende die 154 wedstrijden voor Cambuur speelde, 47 keer scoorde en nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij na Montfoort, De Meern, Excelsior, Brentford en NAC graag coach van onze club zou willen worden. Een opmerkelijk bericht is dat van maart: Johann Georg Friedrich (Fred) Grim, die 289 keer bij Cambuur onder de lat heeft gestaan, waarvan 272 wedstrijden onafgebroken, voor een enkele keer bondscoach is van Oranje in de oefenwedstrijd tegen Italië (1-2 verlies). Uniek in de Cambuur-geschiedenis.

Afscheid
In mei van 2017 moeten wij helaas afscheid nemen van Siepie Lijzenga, 28 jaar materiaalman, eigenzinnig en authentiek, altijd tegen iedereen Wâldfrysk sprekend, die alle vuile was letterlijk en figuurlijk binnenskamers hield en meer van de club wist dan wie dan ook. Hij overleed aan hartstilstand op 72-jarige leeftijd.

Met de seizoenkaarten gaat het in 2016, ondanks de degradatie, ‘dat it slydjaget’. De teller staat weken voor het begin van de competitie al op over de 6000. Bovendien is de commercie erin geslaagd een nieuwe rugsponsor aan te trekken: een oude bekende van de club: Airpress Holland. Dat is nog niet alles want ook op de mouw komt een naam: die van Installatietechniek P. de Vries uit Leeuwarden, tevens co-sponsor. Financieel draait de club ook uitstekend. Op 1 maart -en dat is geen verrassing – komt uit Zeist het bericht dat Cambuur opnieuw in categorie III is ingedeeld, de hoogste.

Stroeve startCambuur wint vijf van de zeven oefenwedstrijden, speelt er eentje gelijk tegen het Turkse Altinordu FK (Izmir stadion met 51.000 plaatsen) en verliest van Almere City. De start van de competitie verloopt stroef. Weliswaar veel balbezit, veel kansen ook, maar na vijf wedstrijden nog maar vijf punten. Dan komt Almere op bezoek en gaat het ineens van een leien dakje: 4-1 en de ene treffer nog mooier dan de andere. Daarna gaat het weer mis. Rob Maas vertrekt als er slechts elf punten uit tien wedstrijden zijn gehaald.

Onder leiding van het interim-duo Sipke Hulshoff en Arne Slot is het aanvankelijk nog wisselvallig, maar na de 2-1 zege op Volendam gloort er toch weer hoop in de blauw-gele harten. Tot dan heeft Cambuur thuis nog niet verloren. Na dertien wedstrijden zeventien punten. We krijgen de smaak te pakken, winnen vier keer op rij, verliezen thuis van Jong Ajax, maar verslaan Jong Utrecht. We eindigen het kalenderjaar als negende met 30 uit 19 en een doelsaldo van 33-28. Cambuur heeft weer smoel gekregen onder de nieuwe technische leiding, straalt weer plezier uit en weet het doel te vinden: zestien goals in zeven wedstrijden. Harm Zeinstra vervangt Leonard Nienhuis onder de lat en doet dat prima.

Ook het bekertoernooi heeft een koude start, zij het met een warm einde. In de voorlaatste minuut van de eerste wedstrijd scoort Martijn Barto de enige en dus winnende goal in Katwijk aan den Rijn tegen Rijnvogels. Om een ronde verder te komen moet er worden gewonnen van T.E.C. in Tiel. Dat lukt vrij eenvoudig. Het wordt 0-4.

Cambuur zit bij de laatste zestien en krijgt thuis te maken met Ajax. Iedereen denkt aan die bekerwedstrijd van twintig jaar terug, toen Ajax in Leeuwarden verloor. De spelers van dat elftal presenteerden zich voor een ererondje vooraf aan de wedstrijd. Het rondje was meer uit de kast gehaald als een soort gepeperde warming-up. Niet zonder resultaat. Cambuur, nu met Nienhuis op doel, wint sensationeel met 2-1, twee goals van Martijn Barto, hele mooie goals bovendien. Ajax-trainer Peter Bosz moest bekennen dat Cambuur de betere ploeg was. ‘Een gelijkspel zou niet eens verdiend zijn geweest’.

De volgende kraker speelt zich af in de Utrechtse Galgenwaard. Op 25 januari gaat er een legioen Cambuursupporters naar de Domstad. Het zou wat wezen, voor het eerst in de historie van de club in de halve finale van de beker. Kan bijna niet, zeker als Utrecht voor de rust met 1-0 voor komt door een goal van Ramon Leeuwin, die zijn voetballoopbaan bij Cambuur zag opbloeien. Kort na de hervatting wordt het 1-1 door een penalty van Erik Bakker. Hij mist vrijwel nooit van elf meter. Als Cambuur door Martijn Barto op 1-2 komt, gaat iedereen in het stadion en thuis voor de buis er recht voor zitten. De thuisclub komt vlak voor tijd op 2-2. Verlengen zonder goals en dan de reeks vanaf de stip. Het wordt 6-7 voor de jongens van Sipke en Arne. Dolle taferelen op het veld en in de kleedkamer. Nog nooit vertoond: SC Cambuur in de halve eindstrijd  voor de cup.

Video-arbiter
Nog een primeur. Scheidsrechter Pol van Boekel geeft in de tweede helft Utrecht een penalty, maar besluit de video te raadplegen. Gevolg: strafschop wordt geannuleerd. Ook mooi meegenomen is dat de beker de club nu al twee ton aan niet begrote inkomsten oplevert. In de halve finale moeten we het uit opnemen tegen AZ. Het bedrag aan onvoorziene inkomsten is dan nog groter. Wellicht nog belangrijker is dat Cambuur zich weer op de kaart van voetballend Nederland heeft gezet. Het lijkt erop dat alles en iedereen de club een warm hart toedraagt. Voor de wedstrijd worden nog snel even 500 sjaals met CAMBUUR CUPFIGHTERS verkocht. Er gaan 1100 supporters mee in zestien bussen, plus nog een paar honderd op eigen gelegenheid. Er heerst een geweldige sfeer, finale waardig vindt Wytse van der Goot, de reporter van Veronica, die de wedstrijd live uitzendt.

Hij overdrijft niet, het wordt een thriller in optima forma, een wedstrijd die al een warme voorbereiding kende – honderden fans en Bengaals vuurwerk tijdens de laatste training – en een meeslepend verloop zal krijgen. Cambuur houdt zich in de eerste helft knap staande, krijgt zelfs de beste kansen, maar moet na de rust tot op de bodem. In blessuretijd scoort AZ, maar scheidsrechter Kevin Blom krijgt een seintje van de video-arbiter (net als tegen FC Utrecht) dat er een overtreding aan vooraf is gegaan: doelpunt afgekeurd. Twee keer een kwartier verlengen, geen goals. Dus penalty’s. Twee keer komt Cambuur op matchpoint, maar de laatste alles beslissende strafschop wordt gemist. Weg finale, geen Kuip. Begrijpelijk is de teleurstelling groot, maar de prestatie blijft goudomrand in de boeken staan.

Moeten we de zondag daarop gewoon uit tegen Achilles in Groesbeek, dat strijdt tegen degradatie. We beginnen aan de vierde periode op plek zes, maar wel met Jamiro Monteiro in de gelederen die tot beste speler van de derde periode is verkozen. In Oss winnen we groots: 2-7. De beste uitslag ooit in een uitwedstrijd van SC Cambuur. De Osse-trainer, François Gersthuizen, ooit speler van Cambuur, wordt de week daarop ontslagen.

Daarna gaat het van een leien dakje. NAC wordt thuis met 2-0 verslagen, Telstar met 5-1 en RKC zelfs met 5-0. Die laatste zege houdt in dat we winnaar van de vierde periode zijn, prachtig voor de club en de kas, maar ook voor Sander van de Streek en Sipke Hulshoff, want zij krijgen de bronzen voor de beste speler en beste trainer van de vierde periode.  De laatste wedstrijd in de reguliere competitie is uit tegen de Beloften van Ajax. We verliezen, net als thuis, maar nu met 2-1. Merkwaardig, winnen van het eerste van Ajax dat de finale haalt van de Europa League, maar verliezen van het tweede.

Cambuur maakt zich op voor de Jupiler Play-Offs en gaat met vertrouwen die uitdaging tegemoet. Het toetje moet de hoofdschotel worden. De eerste tegenstander is MVV. Helaas, die komen wij in twee wedstrijden niet voorbij, maar wat een seizoen.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46146
SC Cambuur voor elkaar!