058-2963300
De Club

Seizoen 2017-2018

Het seizoen is al legendarisch eer de eerste competitiewedstrijd is gespeeld. Na jaren onderhandelen, wachten en nog een eens wachten en de veel gehoorde opmerking dat er ‘zeer binnenkort goed nieuws is te verwachten’ komt in de tweede helft van juni eindelijk het verlossende bericht dat SC Cambuur een spiksplinternieuw stadion mag bouwen. In de buurt van het WTC-complex aan de westkant van de stad. Zestien jaar na het lanceren van de eerste plannen. In 2001 namelijk lag er een ontwerp voor de bouw van twee torens op de hoeken van de hoofdtribune met in totaal 120 appartementen op en bij het bestaande stadion. Het bleef bij papieren flats. In september 2016 wordt Gerald van den Belt aangetrokken als kwartiermaker voor het nieuwe stadion – hij krijgt er de portefeuille technisch directeur bij. In het bestaande stadion wordt tegen Pasen van dit jaar Het Laatste Avondmaal ‘gevierd’ onderdeel van het tv-spektakel The Passion. Hoe symbolisch wil je het hebben, want in juni besluit de gemeenteraad van Leeuwarden – met algemene stemmen – de bouw van het nieuwe stadion ruim baan te geven. ‘Het is zover’, zegt een opgeluchte Cambuur-voorzitter Ype Smid. Het project lijkt in een stroomversnelling te komen, zij het dat die versnelling na verloop van tijd begint te haperen. Er zitten veel kapiteins op dit schip en dat remt de vloeiende voortgang. Het is (te) lang stil rond de bouw van het stadion.

Er komt wel een fraaie art-impression op de site van de club en in de hal aan het Cambuurplein. Dat laat een complex zien met vier tribunes, open hoeken, plek voor 15.000 toeschouwers, wie een aantal mag staan, een businessruimte voor 2300 nauw bij de club betrokkenen, totale bebouwing 100.000 vierkante meter, leisure en horeca 23.000 m2, winkels 22.000 m2, 2500 parkeerplaatsen, totaal goed voor 200 banen, bouw stadion 2000 manjaren, investering 28 miljoen euro, bijdrage gemeente € 4,5 miljoen, plus anderhalf miljoen voor de infrastructuur, totale investering voor het hele gebied € 95 miljoen. De veemarkt moet op zoek naar een andere plaats. Bij zijn aantreden in september heeft Van den Belt al gezegd dat er maar één sport in Nederland is die de overheid geld oplevert: betaald voetbal. Heel veel geld zelfs. Bij alle andere sporten moet er een godsvermogen bij, bij betaald voetbal gaat van elke euro salaris vijftig cent naar de overheid.’

Uitermate belangrijk is dat de Bouwgroep Dijkstra Draisma ook dit en volgend seizoen weer de hoofdsponsor is. Dat zijn ze nu al sinds 2010, een geweldige opsteker voor SC Cambuur. De directie slaagt er mede daardoor in voor dit seizoen een degelijke begroting op te stellen met een spelersbudget op niveau. In november maakt algemeen directeur Ard de Graaf bekend dat Cambuur financieel een uitstekend jaar achter de rug heeft: de winst bedroeg ruim twee ton. Ook voor het lopende jaar ziet het er goed uit.

Mr. Marije Rauwerda verlengt haar periode in de raad van Commissarissen niet, niet langer te combineren met haar werk. Er wordt rustig naar een opvolger gezocht, mr. Rauwerda blijft wel als juridisch adviseur aan de club verbonden. Bert Hollander, een naam in het Friese voetbal, wordt lid van de raad van commissarissen met ‘voetbal’  in zijn portefeuille.

Schilder verlengt
Al voor het einde van de vorige competitie is de ploeg voor dit seizoen in de steigers gezet. Robbert Schilder verlengt zijn contract met een jaar met optie voor nog een jaar, Marinus Dijkhuizen wordt de nieuwe hoofdtrainer, Sipke Hulshoff en Jan Bruin zijn voor twee seizoenen als assistent-trainers vastgelegd en Dennis van der Ree is nog minstens een jaar trainer van de Beloften.

Ontslag trainer
Eind november ziet het plaatje er heel anders uit. Na de 2-1 nederlaag in en tegen FC Eindhoven is Cambuur op de zestiende plek belandt en dat is iets wat de directie niet had verwacht. Als Dijkhuizen na het verlies tegen Eindhoven richting stadion gaat ziet hij de auto van Gerald van den Belt al staan. Die is anders nooit zo vroeg. Het gebeurt wat hij al verwacht: ontslag op staande voet, maar wel met een klotegevoel van beide kanten. Dijkhuizen is en was één van ons, aimabel en toegankelijk. Opmerkelijk: de oefenmeester woont zelf de persconferentie bij, waarin zijn exit wordt aangekondigd. Sipke Hulshoff neemt zijn taak over, Jan Bruin is zijn assistent en Dennis van de Ree schuift ook een beetje op in de hiërarchie. In de winterstop wordt Hulshoff van hoofdtrainer weer assistent, want SC Cambuur benoemt René Hake, de man die FC Twente vroegtijdig heeft moeten verlaten. De rustige, aimabele Drent tekent voor anderhalf jaar.

Technisch directeur
Na het vertrek van Dijkhuizen wint Cambuur twee thuiswedstrijden op rij: tegen Telstar (2-1) en Dordrecht (3-0) en boekt ook verder knappe resultaten. Foeke Booy is dan al in dienst als technisch directeur. Hij heeft niet alleen Hake aangesteld, hij haalt in de winterstop ook twee nieuwe spelers op tijdelijke basis naar Leeuwarden: Daniel Crowley, iemand met een Arsenal verleden, van Willem II en Kenny Teijsse, die tot november actief was in de Verenigde Staten. Aan Crowley zal Cambuur veel plezier beleven.

Hugo Alves Velame heeft voor het nieuwe seizoen het trainen van de groep onder de negentien (zeg maar A-junioren) dan al over gedaan aan Johan Wijnsma. De jeugdelftallen worden bijna allemaal kampioen.

Zoals elk nieuw seizoen ziet de spelergroep er anders uit dan in het oude. Er vertrekken spelers: Harm Zeinstra (naar Heracles Almelo), Leonard Nienhuis (Sparta Rotterdam), Michiel Hemmen (FC Emmen), maar ook het hele middenrif pakt zijn biezen en dat is een stevige aderlating: Sander van de Streek (FC Utrecht), Erik Bakker (PEC Zwolle) en Jamiro Monteiro (Heracles Almelo), voorts Tarik Tissoudali (VVV-Venlo),  Djavan Anderson, Jergé Hoefdraad (Almere City FC), Danny Bakker (verhuurd aan FC Dordrecht), Delvechio Blackson (Almere City FC) en Farshad Noor (Eskilstuna). Onverwacht is het vertrek van Stefano Lilipaly. Hij besluit vrij abrupt naar Indonesië te gaan: Bali United. Daar hebben ze geen benul van afkoopsommen, maar Cambuur brengt hen die kennis bij en beurt meteen.

De supporters zien het ook wel zitten dit seizoen. Er worden al snel 3000 seizoenkaarten verkocht en op 9 juni staat de teller op meer dan 4000 (!) en loopt op naar 4750. Ze verwelkomen Alvin Daniels, een snelle vleugelaanvaller van FC Dordrecht. Ricardo Kip, vorig seizoen langdurig geblesseerd, kan weer worden gehuurd van Fleetwood Town, een opsteker, Justin Mathieu komt van FC Oss, Nigel Robertha uit de gelederen van Feyenoord, en keeper Jesse Bertrams van het Belgische Lommel United. Er komt nog een doelwachter bij: Erik Cummins van Go Ahead Eagles. Daan Boerlage tekent voor twee jaar met een optie voor nog een jaar. Pim Koolwijk wordt aangetrokken als inspanningsfisioloog, om een slag te maken op het gebied van voeding en krachttraining. Het zijn er nog weinig, maar er liggen nog meer hengels boven het water. Op 26 juli stappen zo maar drie nieuwelingen het Cambuurstadion binnen: Bryan Smeets komt over van De Graafschap en tekent voor twee jaar, Darren Rosheuvel verlaat Jong Utrecht voor Cambuur voor een jaar met optie en Mathias Schils komt van Lommel United: twee jaar plus optie. Twee dagen later wordt de komst van Martijn van der Laan gemeld, een oude bekende met FC Groningen als laatste station. Issa Kallon komt over van FC Utrecht, dat hem aan Emmen had verhuurd. Hij tekent voor twee jaar plus optie.  Diezelfde constructie staat ook in het contract van Kevin van Kippersluis van Volendam en in dat van Sai van Wermeskerken van FC Dordrecht, Karim Rossi tekent voor één seizoen. Op 5 oktober is er nog een opmerkelijke versterking: Furdjel Narsingh komt terug en zet zijn handtekening onder een overeenkomst voor  één seizoen.

Zwaar
De start van het seizoen is zwaar. Binnen de eerste maanden staan uitwedstrijden tegen Volendam en Go Ahead Eagles op de agenda. Beide duels worden echter gewonnen. De daaropvolgende periode biedt weinig hoogtepunten. Thuis halen we nauwelijks punten. Na twaalf wedstrijden staan wij teleurstellend zeventiende. De problemen liggen zowel voor- als achterin: twaalf keer gescoord, negentien goals tegen. Eerst geen trainingskamp in de winterstop, ook al omdat die kort is, maar naderhand gaat de ploeg toch een weekje naar Benidorm met twee gastspelers. Na de trainingswisseling staan wij nog steeds in het rechter rijtje, maar dan is er wel sprake van enige progressie, zij het dat de laatste wedstrijd voor de winterstop – uit tegen Helmond Sport – teleurstellend wordt verloren met 3-0.

Hake moet er mede voor zorgen dat de plaats bij de play-offs wordt gehaald. Als hij komt is Marvin Peersman vertrokken en Bryan Smeets eveneens. Van de eerste zes wedstrijden onder Hake gaan er twee verloren, worden er twee gelijk gespeeld en twee gewonnen. De laatste is een driepunter thuis tegen Almere City FC en die biedt perspectief, alsof Cambuur het lek heeft gevonden. In de maand april moeten er maar liefst zes wedstrijden worden gespeeld, Cambuur wint ze alle zes (!). Dat is achttien punten en goed voor een plekje in de play-offs.

Opmerkelijk dramatisch
Die beginnen voor ons met een tweeluik tegen FC Dordrecht: eerst uit en dan thuis. Het zou een opmerkelijk, maar ook dramatisch einde van het seizoen worden. Cambuur wint de uitwedstrijd in Dordrecht met 1-4. Thuis moet de klus nog worden geklaard. De uitgangspositie is riant, zeker als in de eerste helft Cambuur met 1-0 voor komt. Dordrecht recht de rug en scoort vier keer, onder andere uit een onterecht door arbiter Kevin Blom gegeven penalty. Wij hebben dat vaker meegemaakt in de nacompetitie. Toen was Bas Nijhuis de boosdoener. Er moet worden verlengd en uiteindelijk moeten strafschoppen de beslissing brengen. Cambuur mist de eerste en verliest mede daardoor de reeks, een plaats in de halve finale tegen Sparta en naar schatting anderhalve ton aan inkomsten. De teleurstelling ligt voor het opscheppen. Spelers en staf schrijven een statement, waarin staat dat dit ‘ongelooflijk veel pijn doet’. Ze rekenen evenwel op de nimmer aflatende steun van de supporters. Uithuilen en opnieuw beginnen met een deels ander team.

Beker zonder schaal
Een kleine troost is dat Jong Cambuur op de maandagavond na de zaterdag van de play-offs in Zwolle tegen Jong PEC Zwolle de beker wint. De ploeg van Dennis van der Ree is als tweede geëindigd in de competitie. Hoewel beker…… De KNVB heeft er geen trofee voor over, dus staat Jong Cambuur met lege handen te juichen, maar wel te juichen.

Cupfighter
Het begin van het KNVB-bekertoernooi is boven verwachting. Uit tegen Helmond Sport lijkt geen makkie, maar wordt het wel: 1-5. FC Den Bosch, die het aanvankelijk dit jaar knap doet in de competitie, is de volgende opponent, ook in een uitwedstrijd. Die wordt eveneens gewonnen: 0-2. Zo staat SC Cambuur zo maar in de achtste finale.

Om bij de laatste acht te komen moet GVVV in het eigen Cambuurstadion worden verslagen. De Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging komt uit in de tweede divisie en lonkt daar naar het kampioenschap. Geen club om ‘effe’ aan de kant te schuiven. Cambuur heeft vorig seizoen laten zien een cupfighter te zijn en ook nu gaat het goed. We winnen met 3-0 en worden in de kwartfinale gekoppeld aan FC Twente, maar wel in een uitwedstrijd. Cambuur komt in de kolkende Grolsch Veste dankzij Mathias Schils op 0-1, maar moet in de tweede helft het hoofd buigen voor het surplus aan individuele kwaliteit. Met 3-1 verliezen wij, maar gaan met opgeheven hoofd naar huis.

Spelers tweets
Jordy van Deelen @JordyvanDeelen zaterdag 4 april, 10:50

https://t.co/MtpHz86Kq5

Volg SC Cambuur
23.172
46045
5040
26532
SC Cambuur voor elkaar!