058-2963300
De Club

Seizoen 2018-2019

Het bestuur is vernieuwd. Sportclub Cambuur is aan het begin van het nieuwe seizoen bestuurlijk helemaal weer op orde. De voorzitter van de Raad van Commissarissen, Ype Smid – ‘de redder van Cambuur’ en later benoemd tot ere-voorzitter -,  is opgevolgd door Johan Schikker, eigenaar en senior consultant van Schikker Consultancy en in het verleden onder andere directeur van Thialf in Heerenveen en adjunct directeur van Frisian Shipyard Welgelegen in Harlingen. Schikker was tien jaar voorzitter van de VV Harlingen. Bert Hollander, Leeuwarder, completeerd de Raad van Commissarissen door de portefeuille ‘voetbalzaken’ over te nemen. Hollander was onder meer trainer van ONS Sneek, FVC, LSC’90 en is nu technisch eindverantwoordelijke van de CVV Blauw Wit ’34. Jan Koster en Rudy Douma zijn de andere twee commissarissen.

Dat bestuur wil natuurlijk graag mede gestalte geven aan een nieuw stadion, maar daar zit in de aanloop van de nieuwe competitie weinig schot in. Feitelijk ligt het hele proces stil, zo stil dat een groep Cambuursupporters een zeer gedisciplineerde demonstratie houdt bij het stadhuis. Wethouder Henk Deinum bestempelt die als een steun in de rug. Na verloop van tijd lijkt er wat licht aan het einde te komen, zeker als de provincie ook een positief signaal afgeeft. Genoeg is het niet. Schikker en Gerald van den Belt geven in september aan dat we er nog niet zijn. Dat blijkt ook als het Cambuur-bestuur en de directie eind van die maand meedelen dat er (weer) een beroep op supporters en sponsors zal worden gedaan om door de uitgifte van certificaten geld binnen te halen. In eerste instantie gaat het om een paar miljoen. De gemeente keurt begin 2019 de plannen voor het nieuwe stadion, zonder ook maar één tegenstem, goed. Daarna is de provincie Friesland aan zet. Over twee jaar moet de sleutel in het slot van het nieuwe stadion kunnen worden gestoken, vindt financieel directeur Gerald van den Belt.

Cambuur is door de KNVB opnieuw ingedeeld in categorie 3, dat betekent dat de club financieel en organisatorisch de zaakjes goed voor elkaar heeft. Van de 34 betaalde clubs in ons land zijn er maar dertien met een ‘3’. Nog een factor waaruit blijkt dat SC Cambuur de zaken goed op orde heeft is het nieuws van maart 2019, dat meldt dat Bouwgroep Dijkstra Draaisma uit Dokkum en Bolsward ook voor het seizoen 2019-2020 hoofdsponsor is met een optie voor nog een jaar. In dat seizoen zal per tribune één vak rook vrij worden. Bovendien: voor de achtste keer in successie worden er zwarte cijfers op de verlies- en winstrekening geschreven. Er is een plus van € 357.000,-. Er zijn weinig clubs in het betaalde voetbal die dat ook kunnen zeggen. Een mooi gegeven om een nieuw boekjaar meer in te gaan.

Technisch manager Foeke Booy legt al in maart verdediger Matthew Steenvoorden tot en met dit seizoen vast. De optie in zijn contract wordt gelicht. Dat gebeurt ook met het contract van aanvoerder Robbert Schilder.  Jordy van Deelen blijft zelfs twee seizoenen langer bij de geel-blauwen. Spits Karim Rossi verlengt zijn aflopend contract met een jaar plus optie voor nog een seizoen. Hij scoort er in het begin dapper op los, maar na een paar wedstrijden staat-ie vrijwel droog. In de winterstop verkast Rossi naar Telstar. De eerste nieuwe aankoop is David Sambissa (22), een Franse linkervleugelverdediger die transfervrij overkomt van FC Twente. Emmanuel Mbende, een lange centrale verdediger met aanvallende intenties, komt over van Chemnitzer FC. Tyrone Conraad gaat van Jong Cambuur naar de hoofdmacht voor een jaar met optie voor nog een seizoen. Nieuweling Julian Calor had Vitesse als laatste club. De middenvelder tekent voor een jaar-met-optie. Dat doet ook Robert van Koesveld, linkervleugelverdediger. Hij komt van Helmond Sport dat hem van SC Heerenveen had gehuurd. De fans kijken vooral uit naar wie de nieuwe doelman van SC Cambuur zal worden. Op 29 mei, dus royaal voor de oefenperiode komt Foeke Booy met het nieuws dat het Xavier Mous van FC Oss wordt. De keeper is opgeleid bij de jeugd van Ajax. Hij komt transfervrij over en tekent voor twee jaar. De Franse aanvallende middenvelder Robin Maulun tekent voor een seizoen met optie. Hij is opgeleid door Girondins Bordeaux. Na een proefperiode en een helft spelen tegen DTD (0-15) is de technische staf overtuigd van de capaciteiten van Kevin Schindler die via de jeugd van  Werder Bremen (Hake kende hem daar nog van) Hansa Rostock, Augsburg, MSV Duisburg, FC Sankt Pauli, Wehen Wiesbaden en FC Cincinnati (VS) voor een jaar met optie voor SC Cambuur tekende. Van Schalke komt Andrejs Ciganiks, een Let, die in eigen land aanvankelijk jeugdinternational is maar in oktober naar de hoofdmacht promoveert. Hij heeft een contract voor een jaar-met-optie. Behalve bij Schalke heeft hij ook gespeeld bij Bayer Leverkusen en Viktoria Köln. In de winter-transferperiode komt Kevin Jansen over van NEC. Bovendien trekt SC Cambuur een spits aan: Sam Hendriks van Oud Heverlee Leuven en is er een contract voor Matias Jones, een Uruguayaan, die in zijn land voor Atletico River Plate in Montevideo heeft gespeeld. In de uitwedstrijd tegen Jong AZ in Wijdewormer – blamerend met 2-1 verloren – debuteert Alex Bangura. Hij is geboren in Sierra Leone, maar heeft bij Feyenoord de basis van zijn voetballoopbaan gelegd. Debuut is er ook voor Pieter Bos, de reserve-keeper mag de laatste tien minuten van de laatste competitiewedstrijd uit tegen kampioen FC Twente voltooien, als Xavier Mous geblesseerd uitvalt.

Naast binnenkomende is er ook uitgaande post. Zo vertrekt Ricardo Kip, gehuurd van Fleetwood Town (GB), naar Almere City. Hij tekent er voor twee seizoenen. Alvin Daniels gaat naar FC Eindhoven, Xander Houtkoop verkast naar het Noorse HamKam en Jurjan Mannes naar HHC Hardenberg. Op indrukwekkende wijze wordt afscheid genomen van Martijn Barto, die zeven jaar de kleuren van Cambuur verdedigde. Hij kiest voor ONS Sneek. Barto blijft echter wel aan SC Cambuur verbonden. Met ingang van 2019 is hij actief als specialistentrainer bij de jeugd, als aanspreekpunt voor sponsoren en krijgt hij een rol bij Cambuur Verbindt. In de winter vertrekt Mathias Schils naar de Koninklijke Maatschappelijke Sportkring in het Belgische Deinze. Omar El Baad mag ook naar een andere werkgever omzien en dat wordt Umea FC in Zweden. Dat geldt ook voor Justin Mathieu. Hij is wat moeilijk in de strengen te houden, wordt een paar keer disciplinair geschorst, kan in Hongarije aan de slag, maar sluit zich voorlopig aan bij de Beloften, om op 15 februari alsnog te vertrekken naar Kroatië, naar HNK Gorica. Rutger Etten en Cody Claver van de beloften gaan naar HHC Hardenberg en AFC Amsterdam.

Op 12 maart maakt Sipke Hulshoff bekend dat hij na veertien jaar SC Cambuur aan wat anders toe ie. Hij gaat als assistent van Wim Jonk naar FC Volendam. René Ponk, onze keeperstrainer vertrekt op 1 april naar China. Op 14 maart werd bekend dat hoofdtrainer René Hake aan het eind van het seizoen ook vertrekt. Hij nam in januari 2018 het stokje over van Marinus Dijkhuizen. Cambuur moet dus op zoek naar bijna complete nieuwe technische staf. De vervanging is snel geregeld: Henk de Jong van Drachten en assistent Sandor van der Heide van Sneek nemen het stokje over. Zij hebben de club eerder gediend en op tal van terreinen furore gemaakt. De twee krijgen hulp van Peter van der Vlag als keeperstrainer, Martijn Barto die de spitsen onder handen gaat nemen en Pascal Bosschaart die zich op de achterhoede mag gaan richten.

Bij de jeugd wordt Johan Wijnsma, een echte Liwwadder docent CIOS in de stad, hoofd jeugdopleiding. Johan was trainer van SC Cambuur O19. Jan Sierksma krijgt nu de verantwoordelijkheid over deze groep, Wietse de Blois van Be Quick 1887 krijgt de talenten van onder de 17 onder zijn hoede, Fedrik Houtstra die van onder de 15 en Matthias Frankena van Flevo Boys die van onder de 13. In de technische staf zijn ook mutaties. Pim Koolwijk wordt docent aan de Haagse hogeschool. Hij wordt opgevolgd door Nicky Boonstra uit de eigen jeugdopleiding. Hij komt tot eind 2018 onder de hoede van Jan Kluitenberg, de fysiek trainer van het Nederlands Elftal.

Cambuur heeft een daverende start van het seizoen: zes gespeeld, twee gelijk en vier gewonnen. Ook de strijd om de KNVB-beker begint goed, zij het moeizaam. Onze eerste opponent is SVV Scheveningen, een niet te onderschatten ‘amateur’ ploeg. We winnen, zij het in de tweede verlening, met 2-3. De volgende horde is de Koninklijke HFC, de oudste club van ons land. Eindelijk een thuiswedstrijd. Die winnen we op het nippertje. Het wordt 2-1. Voor het bereiken van de kwartfinale moet er worden gewonnen van Eredivisionist Fortuna Sittard. Dat blijkt een te grote opgave. Cambuur verliest in  Zuid-Limburg met 2-1 en is uitgebekerd.

In de competitie zijn de resultaten wisselend. We beginnen voortvarend, staan zelfs even bovenaan, maar komen ook zo maar weer in het rechter rijtje terecht. Net op het moment dat dat we even in een echte dip dreigen te komen moeten we naar Maastricht op zondagmiddag. De woensdags daarvoor voetbalden we voor de beker in Sittard. Het is de laatste wedstrijd voor de winterstop. Winnen we die dan gaan wij over MVV en Almere City heen en staan we zo weer in het linkerrijtje. Weliswaar op de negende plaats, maar die geeft wel recht op nacompetitie. In een tumultueuze pot, die vanwege spreekoren aan het adres van arbiter, tien minuten stil wordt gelegd, komt Cambuur zegevierend de kleedboxen binnen: twee vliegen in één klap: winst en linker rijtje (negende). Met een zucht van verlichting gaan wij 2019 in, op naar het trainingskamp in Spanje.

De start van 2019 is er eentje van vallen en opstaan. Verliezen van laagvliegers Jong AZ en FC Dordrecht, maar winnen bij RKC (uit) en Volendam (uit) en dan op die daverende maandagavond op De Toekomst in Amsterdam Jong Ajax met maar liefst 0-6 het bos ingestuurd. De grootste uitzege van SC Cambuur ooit. En dat ook nog met spelers die even van tevoren hadden gehoord dat hun contract niet verlengd zou worden: Emmanuel Mbende, Matthew Steenvoorden, Andrejs Ciganiks. Dat overkwam ook Kevin Schindler, Robert van Koesveld, Daan Boerlage, Tyrone Conraad, Julian Calor, Nino van den Beemt, Kevin Kippersluis, Robbert Schilder en Matias Jones. De optie op een jaar verlenging werd wel gelicht voor Sai van Wermeskerken – hij worden opgenomen in het elftal van het jaar van Keuken Kampioen Divisie –  Nigel Robertha, Pieter Bos, Robin Maulun en David Sambissa.

Dat neemt niet weg dat de afgeserveerde spelers in doorsnee een werkzaam aandeel hebben in het behalen van de Play-Offs. Cambuur eindigt met 58 punten en 38 wedstrijden op een tiende plek en mag in de nacompetitie thuis beginnen tegen Almere City. Thuis wordt het, ietwat teleurstellend 2-2, maar de return levert een 1-2 zege op. Zitten we in de Halve Finale met als tegenstander De Graafschap, dan nog van Henk de Jong en Sandor van der Heide. Op zondagavond om 20.00 uur thuis in een wedstrijd vol tumult en scheidsrechterlijke beslissingen die je omstreden kan noemen, houden wij de ‘Superboeren’ op 1-1. Er is nog hoop, maar die verdampt in Doetichem, waar wij met 2-0 verliezen, ondanks het feit dat we genoeg kansen op meer hadden. Voor trainer René Hake is het zijn laatste wedstrijd voor Cambuur, hij tekent voor Jong FC Utrecht.

Instagram
Spelers tweets
Volg SC Cambuur
23.172
46146
SC Cambuur voor elkaar!