058-2963300
SC Cambuur knokt zich in tweede helft bijna naast Jong Ajax

22 januari 2018, 22:16

Na al het mediageweld rondom de gisteren in de Amsterdam ArenA gespeelde Klassieker, de traditionele clash tussen de eeuwige rivalen Ajax en Feyenoord, waren de ogen vanavond gericht op het iets verderop gelegen Sportpark De Toekomst. Met enige fantasie werd daar ook weer een Klassieker gespeeld, want SC Cambuur wordt vaak vergeleken met Feyenoord, weliswaar iets kleiner, maar met een vergelijkbaar DNA. Hebben de Rotterdammers het vaak lastig in de hoofdstad, ook de statistieken van de tot op heden gespeelde wedstrijden tussen SC Cambuur en Jong Ajax in Amsterdam gaven geen aanleiding tot veel optimisme. Desalniettemin zag interim-coach Sipke Hulshoff vooraf kansen: “Wij zijn zeker niet bang en verkeren zelf ook in goede vorm. De eerste twee wedstrijden van dit jaar hebben we gewonnen en met uitzondering van Helmond-uit hebben we daarvoor ook een aardige reeks neergezet. Het doel is om in Amsterdam de drie punten mee te nemen.” Helaas wisten de Leeuwarders ook vanavond niet te winnen bij de nummer drie van de Jupiler League. De Amsterdamse talenten – aangevuld met een aantal spelers van het eerste elftal van Ajax – van Michael Reiziger en Winston Bogarde hadden in de eerste helft geen kind aan de manschappen van Sipke Hulshoff en gingen met 3-0 aan de thee. Na de rust waren de rollen volledig omgedraaid en knokte Cambuur zich via twee doelpunten van Nigel Robertha terug in de wedstrijd. Verder dan 3-2 kwam de geel-blauwe trots helaas niet.

Met Alvin Daniels voor Justin Mathieu stond nagenoeg hetzelfde elftal aan de aftrap als een week eerder toen de Leeuwarders op maandagavond tegen Jong AZ aantraden. Zonder gevaarlijk te worden was de opening duidelijk voor de gasten, maar desondanks keek Cambuur al snel tegen een achterstand aan. De Colombiaanse spits Mateo Cassierra strafte halfslachtig verdedigen van Mathias Schils af door de bal in de bovenhoek achter Erik Cummins te krullen. In de zeventiende minuut was het opnieuw raak toen Noa Lang zichzelf fraai vrijspeelde en de bal in de linkerhoek binnenschoot. Nog op het half uur voerde Jong Ajax de score verder op door een schuiver van Carel Eiting waarop Erik Cummins kansloos was. Zodoende zaten de Amsterdammers al vroeg op rozen. Jong Ajax was oppermachtig, zette in de eerste helft bijna elke kans om in een treffer en zocht met een verdiende 3-0 voorsprong de kleedkamers op.

Ook in het begin van de tweede helft was Jong Ajax aanvankelijk de bovenliggende partij, maar sprongen de Amsterdammers veel onzorgvuldiger om met hun kansen. Erik Cummins voorkwam bovendien met een aantal fraaie reddingen dat de thuisploeg verder uitliep. Cambuur liet zich in de loop van de tweede helft wat meer gelden, maar kreeg in de omschakeling een aantal malen bijna de rekening hiervan gepresenteerd. In de 64e minuut liet Nigel Robertha weer een glimp van zijn klasse zien toen hij uit een prima voorzet van Xander Houtkoop de 3-1 maakte. Even later had SC Cambuur de pech dat een voorzet van Sai van Wermeskerken op de paal belandde. Met nog een kwartier te gaan bracht Nigel Robertha de spanning in de wedstrijd volledig terug. Het spelbeeld van de wedstrijd was compleet omgedraaid en Cambuur was de bovenliggende partij. De Leeuwarders kregen helaas geen loon naar werken, hoewel Nigel Robertha vlak voor tijd dichtbij de gelijkmaker was.

Na deze wedstrijd staat vrijdagavond voor Cambuur het laatste duel van de ‘Beloften trilogie’ op het programma. Op Sportpark de Westmaat in Spakenburg is dan Jong FC Utrecht de tegenstander. Tegen de nummer laatst moet het weer mogelijk zijn om drie punten aan het totaal toe te voegen. Drie punten die erg welkom zijn in de strijd om plaatsing voor de Play-Offs.

Opstelling Jong Ajax: Kostas Lamprou, Luis Orejuela, Deyovaisio Zeefuik, Léon Bergsma, Mitchel Bakker, Carel Eiting, Noussair Mazraoui (75. Zian Flemming), Dani de Wit, Noa Lang (73. Che Nunnely), Mateo Cassierra, Dennis Johnsen

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Sai van Wermeskerken, Mathias Schils, Martijn Barto, Xander Houtkoop, Alvin Daniels (60. Ricardo Kip), Nigel Robertha, Kevin van Kippersluis (46. Darren Rosheuvel)

Scheidsrechter: de heer R. (Richard) Martens

Gele kaarten: Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden (SC Cambuur)