058-2963300
Stadion058

Veelgestelde vragen

Waar kan ik de bouw van het stadion volgen?
Dit kan via onderstaande kanalen van @Stadion058 en daarnaast is een live camera te vinden op de website van het Elfstedenpark.

Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn

Is al bekend hoe het nieuwe stadion gaat heten?
Ja, op 1 februari maakten we bekend dat ons nieuwe onderkomen de naam Kooi Stadion krijgt, vernoemd naar Kooi Camerabewaking uit Drachten.

Wanneer gaat SC Cambuur voor het eerst een wedstrijd spelen in het nieuwe stadion?
Een exacte datum kunnen we nog niet noemen, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat dit in de voorbereiding op het seizoen 2024/2025 zal zijn.

Wat wordt de locatie van het nieuwe stadion?
De club vertrekt van de oostzijde van de stad naar de westzijde van de stad. Dit gebied, Het Elfstedenpark, wordt heringericht. Het gebied strekt zich van de Harlingervaart en de Slauerhoffweg tot de Elfstedenhal en de Heliconweg. De Elfstedenhal is hier al gevestigd, net als het evenementencomplex WTC Expo, de Mc Donalds en een aantal supermarkten. In het stadion komt er ook ruimte voor retail, horeca en onderwijs.

Waarom wil SC Cambuur een nieuw stadion?
Om meerdere redenen, waarvan de ambitie om een stabiele Eredivisionist te worden de belangrijkste is. Het huidige stadion, hoe mooi ook vanuit voetbal-romantisch oogpunt, voldoet niet meer aan de wensen van de huidige tijd en is sterk verouderd. Daarbij is het standaard uitverkocht in de Eredivisie en zijn er commercieel gezien beperkte mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld geen skyboxen voor sponsoren.

Wat is de capaciteit van het nieuwe stadion?
In het nieuwe stadion is er plek voor iets minder dan 15.000 supporters en sponsoren.

Komt er echt gras in nieuwe stadion?
Jazeker, er komt een hybride grasmat. Dit is een natuurgrasmat met daar kunstgrasvezels erin verwerkt, om de grasmat op kwetsbare plekken sterker te maken.

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?
Het ontwerp van het nieuwe Cambuur Stadion is van Widdershoven Architecten. Zij ontwerpen al tientallen jaren stadions in binnen- en buitenland. Het ontwerp is tot stand gekomen samen met de stadionadviescommissie, bestaande uit supporters, sponsoren en vrijwilligers uit alle geledingen.

Wat maakt het ontwerp van het stadion uniek?
Mede door de input van de stadionadviescommissie gaat het Cambuur Stadion allesbehalve een standaard stadion worden. Het uitgangspunt is geweest om er een echt Engels stadion van te maken waarbij de unieke Cambuur-sfeer wordt versterkt en benadrukt. Zo komen er vier losse tribunes, die zo dicht mogelijk aan het veld zitten en steil omhoog lopen. Net als nu zijn de lichtmasten hoog en imposant en daardoor al van verre te zien. Daarnaast worden er ook karakteristieke elementen uit het huidige stadion verwerkt in het nieuwe onderkomen en is er een groot home voor de supporters op de Noord-tribune.

Is er in het nieuwe stadion nog plek op west voor de seizoenkaarthouders die nu ook op de west tribune zitten?
De West-tribune is in het nieuwe stadion alleen voor sponsoren, met een capaciteit van 2.400 business seats en achttien skyboxen. Deze tribune is alleen toegankelijk via het hoofdgebouw.

Wat worden de prijzen van seizoenkaarten en losse kaartjes in het nieuwe stadion?
De prijzen zijn nog niet bekend. Wel is ons uitgangspunt als volksclub zijnde om het voor alle supporters zo betaalbaar mogelijk te houden.

Overgang plekken, kunnen supporters zelf kiezen?
We kunnen de huidige seizoenkaarten 1-op-1 overzetten naar het nieuwe stadion. Dan kan de keuze vanuit daar gemaakt worden of er verschoven kan worden. De seizoenkaarthouders op de huidige West-tribune verhuizen naar de nieuwe Oost-tribune.

Hoeveel stoelen hebben de vier losse tribunes per tribune?
Er zijn vier verschillende tribunes:

 • Noord, met een capaciteit van 3.516 stoelen
 • Oost, met een capaciteit van 5.773 stoelen
 • Zuid, met een capaciteit van 2.815 stoelen (waaronder 756 uitvak)
 • West, met een capaciteit van 2.400 stoelen

Gaat de ticketcontrole nog via stewards in nieuwe stadion of via zelfscan?
De toegangscontrole verloopt via tourniquets waar je zelf kan scannen. Vanuit de gedachte ‘gastvrij en klantvriendelijk’ is gekozen voor halfhoge tourniquets. Ook bij het uitvak. Bij het hoofdgebouw voor toegang tot de sponsorruimten/tribune wordt er handmatig gescand.

Hoe zit het met duurzaamheid in het nieuwe stadion?
We hebben de ambitie om het meest duurzame stadion van Nederland te bouwen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Het stadion is vanaf de eerste wedstrijd aardgasvrij
 • SC Cambuur minimaliseert het gebruik van drinkwater voor alle toepassingen anders dan ‘drinken’ (dus geen drinkwater gebruik voor veldberegening of toiletdoorspoeling)
 • Het dak van het stadion wordt optimaal benut voor de productie van zonne-energie
 • In de warmte-koudevraag, wordt zo duurzaam mogelijk voorzien via een WKO (warmte-koudeopslag) systeem
 • De club draagt bij aan de bewustwording en gedragsverandering van de bezoekers op het gebied van duurzaamheid door middel van (ludieke) signing en campagnes in het nieuwe stadion
 • Er worden stadionelementen (bijvoorbeeld: de stadionlampen en de hekken komen terug in het interieur) van het huidige stadion meegenomen naar het nieuwe stadion. Deze worden verwerkt in diverse ruimten. Vanuit de circulariteitsgedachte, en ook om recht te doen aan onze historie en direct een thuisgevoel te geven aan onze achterban
 • SC Cambuur wil een icoon zijn als het gaat om circulariteit. De club maakt daarom op dit thema actief verbinding naar het onderwijs, overheid, bedrijfsleven en de bezoekers van het stadion

Hoe zit het met de parkeergelegenheid?
In het gebied is er voldoende ruimte voor het stallen van de fiets en het parkeren van de auto. Juist als volksclub zijn wij ons er van bewust dat een groot gedeelte van onze achterban per fiets naar het stadion komt. Wij zijn met diverse betrokkenen bezig om dit mobiliteitsplan definitief te maken. Richting de opening van het nieuwe stadion zal hier meer over bekend worden gemaakt.

Wat voor soort stoeltjes komen er?
Er is nog geen definitieve keuze gemaakt. Zeker is wel dat het allemaal nieuwe stoelen gaan worden die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Is de verkoop van koffie e.d. droog onder een dak in het nieuwe stadion? En is er onder elke tribune horecagelegenheid?
De kiosken zijn onder dak, deze bevinden zich onder de omlopen achter de tribunes. Totaal is er voor Noord, Oost en Zuid 110 strekkende meter aan kiosken voor Food & Drinks. De omlopen van Noord, Oost en Zuid bestaan totaal uit plusminus 5.000 m2. Onderdeel hiervan is het supportershome op Noord van plusminus 1.000 m2. In het hoofdgebouw is er inclusief het restaurant op de begane grond plusminus 2.800 m2 aan business- en horecaruimte.