058-2963300
SC Cambuur maakt het zichzelf moeilijk, maar wint wel

7 februari 2020, 23:18

Het leek een fluitje van een cent. Het oppermachtige SC Cambuur leidde tot ver in de tweede helft met 2-0. Toen sloeg de twijfel toe. Knullig balverlies van de anders zo betrouwbaar spelende aanvoerder Erik Schouten leidde de 2-1 in. MVV werd plotseling wakker en rook dat er meer te halen was dan nul punten. Wat te denken van de zeventigste minuut toen de Limburgse topscoorder Anthony van den Hurk een uitgelezen kans kreeg. Hij haalde uit, maar Cambuur-keeper Sonny Stevens redde formidabel. Met de voet, dat wel, maar hij voorkwam puntverlies. MVV kreeg nog een kans op meer. Ook die haalde de finish niet.

Een in feite doodgebloede wedstrijd kwam tot leven. Wat heet? Het was nog even billenknijpen. Uiteindelijk trok Cambuur de drie punten over de streep, kostbare punten in deze fase van de competitie en ondanks die spannende slotfase ook meer dan  verdiende punten. Want zo was het wel. Cambuur was driekwart van de wedstrijd de bovenliggende partij. Dat het tot dan bij 2-0 bleef lag hem eerder aan de thuisclub dan aan de zo langzamerhand diep gezonken bezoekers. MVV is niet meer het boegbeeld van de Limburgse hoofdstad, waar onze speaker Rein de Vries nog in dienst heeft gelegen en onze commissaris Koster op niveau de gemeente heeft gediend.

Als Cambuur na een minuut of twintig met drie-vier-nul voor had gestaan had dat niemand verbaasd. Henk de Jong: “We hebben echt heel veel kansen gehad.” De teller bleef echter steken op 2-0, twee maal Robert Mühren. De eerste goal uit een penalty toen Michael Breij onderuit werd gehaald in de zestien. De Cambuurspits gaf keeper Nigel Bertrams geen schijn van kans. Twee minuten later was het weer raak, weer Mühren, nu tikte hij op aangeven van notabene een MVV-verdediger binnen. Vlak voor rust had hij de hattrick op z’n slof, maar het bleef bij een verwoestende uithaal op de lat.

MVV bood in de tweede helft wel wat meer tegenstand, maar verontrustend leek het allerminst. Tot die 65e minuut toen Joeri Schroijen de fout in het Leeuwarder afweer ongenadig afstrafte. MVV kreeg weer wat moed. Het kwam de wedstrijd ten goede, want die zat een fase van op de klok kijken hoe lang het nog zou duren. De eerste helft was top, zei Henk de Jong. “Wij hadden na die 2-0 door moeten drukken.” Hij was in elk geval blij met de drie punten. “We zijn mooi op weg.”

Opstelling SC Cambuur: Stevens, Van Ewijk, Mac-Intosch, Schouten (C), Sambissa, Hoedemakers, Maulun (90+. Van der Kaap), Breij (78. McEachran), Oratmangoen (77. Korte), Mühren, Antonia

Opstelling MVV Maastricht: Bertrams, Shermar Martina, Mahmutovic, Goppel, Holtby (66. Kostons), Van den Hurk (C), Schroijen, Deom (86. Vlijter), Mares, Van Acker, Last (77. Balikwisha)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Scoreverloop: 17. 1-0 Mühren; 19. 2-0 Mühren; 65. 2-1 Schroijen

Gele kaarten: Mares en Martina (MVV)

Holland Casino Man of the Match: Robert Mühren

Supporters aanwezig: 8.174

Wedstrijdsponsor: Europrovyl (Leeuwarden)

Balsponsor: HJ Berg Vastgoed (Leeuwarden)

Aanvoerdersbandsponsor: Watersportbedrijf Berend Mink (Grou)