058-2963300
17-jarige debutant schiet SC Cambuur naar dikverdiend gelijkspel

17-jarige debutant schiet SC Cambuur naar dikverdiend gelijkspel

11 augustus 2023, 23:24

Energie. Dat was het toverwoord van de voorbereiding en de formule om de nasmaak van de degradatie van vorig seizoen weg te spoelen. De spelers lieten in de oefencampagne zien dat weer helemaal terug te hebben gevonden en speelden misschien lang niet foutloos, het was wel fris, aanvallend en energiek.

Ook over de hondstrouwe supporters kan dat worden gezegd, want met een recordaantal verkochte seizoenkaarten in de Eerste Divisie en een uitverkocht huis vanavond bij de seizoensouverture werd het laatste jaar aan het Cambuurplein op gepaste wijze afgetrapt.

Of we die energie vanavond ook terug hebben kunnen zien op het veld? Wat heet, het werd weer een ouderwetse voetbalavond met vele verhalen en een pas 17-jarige debutant die SC Cambuur alsnog een zeer terecht punt bezorgde. SC Cambuur knokte zich uiteindelijk, mede dankzij de aanvallende wissels van Ultee, terug van een 0-2 achterstand naar een 2-2 gelijkspel.

Met Yanick van Osch en Fedde de Jong als debutanten in het geel-blauw was het spelbeeld precies zoals je misschien vooraf wel kon uittekenen. SC Cambuur nam het initiatief, had veelvuldig het balbezit (71% over de hele wedstrijd) en creëerde ook wel degelijk een aantal behoorlijke kansen voor de theepauze.

Beide keren was Silvester van der Water daar bij betrokken. Eerst met een hele fraaie harde pass over de grond vanaf rechts naar de rand van de zestien, waar Fedde de Jong al stond te wachten. De van AZ overgekomen middenvelder aarzelde niet en haalde de trekker over. Dat was prima bedacht en goed uitgevoerd, ware het niet dat goalie Hoekstra precies op de goede plek stond.

Niet veel later kreeg Van der Water zelf een kans, toen hij de diepte in werd gestuurd en het met zijn rechter van dichtbij maar eens probeerde. Zijn inzet was ietwat aan de wilde kant en zeilde over het doel van de Emmenaren, waar de driehonderd meegereisde supporters andermaal opgelucht adem konden halen.

Aan de andere kant zou dat in de 38e minuut niet het geval zijn voor de aanwezige Leeuwarder supporters, toen rechtsbuiten Scholte een goed uitgespeelde counter van FC Emmen verzilverde. Hij ontving de bal vanaf de linkerkant en kreeg de bal op zo’n drie meter voor het binnenschieten. Van Osch was kansloos en SC Cambuur mocht dan 35 minuten lang de betere zijn geweest; achter stond het.

Voor rust zou het zelfs nog erger worden toen Hardeveld opstoomde aan de linkerkant en het vanuit een schier onmogelijke hoek maar eens besloot te proberen. Soms krijg je daarvoor een beloning en voor de linksback van Emmen was dat vanavond het geval. De bal vloog kiezelhard in het dak van het doel en de bezoekers zaten op rozen.

SC Cambuur moest wat proberen en met maar liefst drie wissels na een uur spelen, waaronder de 17-jarige debutant Wiebe Kooistra, greep Ultee direct in. De wissels gaven ook vrijwel direct het gewenste resultaat, want binnen vijf minuten was het Milan Smit die na goed druk zetten de bal wist af te snoepen van de Emmense defensie en vervolgens wild werd gevloerd door doelman Hoekstra. Dat had zomaar naast een strafschop ook een rode kaart kunnen zijn, maar scheidsrechter Alex Bos was mild gestemd en gaf slechts geel.

Roberts Uldrikis was de man die de bal opeiste om de eerste Leeuwarder treffer van het seizoen aan te laten tekenen vanaf elf meter, maar zijn inzet ging hoog over het doel voor de Noord-tribune en weg was de aansluiting.

Fout gedacht, want twee minuten later was het wel raak voor geel-blauw, al had het daar wat hulp van doelman Hoekstra bij nodig. Die liet namelijk een op het oog makkelijke vangbal los uit een corner waardoor Van der Water zijn kompaan Michael Breij kon bedienen: 1-2.

De vreugdebiertjes die vervolgens werden gegooid waren voor scheidsrechter Bos aanleiding om het duel tijdelijk stil te leggen. Conform de regels volledig juist, maar er was niemand in het stadion die hier ook maar enige aanleiding voor zag. Zo’n zeven minuten later kon er gelukkig weer worden gevoetbald, al was het momentum voor SC Cambuur wel weer even gebroken. Dat duurde niet lang overigens, want de thuisploeg bleef aandringen en op zoek naar die verdiende gelijkmaker.

Dat leek een paar keer te gaan lukken, met name Uldrikis was tot tweemaal toe dichtbij, maar het zou tot de 94e minuut duren voordat het ’t Woanskip weer zou klinken. De doelpuntmaker was een jongen van nog maar net 17 uit Harkema: Wiebe Kooistra. Niet alleen viel de jonge aanvaller uitstekend in, hij was het die uit een corner met de binnenkant van de voet het stadion in extase bracht en de 2-2 liet aantekenen. Wat een moment, wat een jongensboek en wat een talent.

Dankzij Kooistra gingen de bijna 10.000 supporters alsnog met een goed gevoel de Leeuwarder nacht in, al blijft toch ook het gevoel hangen dat SC Cambuur recht had op meer op basis van zowel het vertoonde veldspel als de gecreëerde kansen. Volgende week vrijdag zet de spelersbus koers naar Velsen-Zuid. Daar treft het andermaal om 20.00 uur Telstar.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Van der Meer (60’ Smit), Tol, Bergsma (60’ Smand), Bangura (85′ El Hilali); Van Kaam (C), Breij, De Jong (90+1 De Koe); Van der Water, Uldrikis en Balk (60’ Kooistra)

Opstelling FC Emmen: Hoekstra; Te Wierik (22’ Burnet), Heylen, Vos, Hardeveld; Kieftenbeld, Brouwer (72′ El Messaoudi), Vlak (C); Scholte, Parzyszek (88′ Dirksen) en Landu (51’ Younan)

Scheidsrechter: Alex Bos

Aanwezige supporters: 9.890 (thuisvakken uitverkocht)

Scoreverloop:
38’ 0-1, Scholte
44’ 0-2, Hardeveld
66’ 1-2, Breij
90+4 2-2, Kooistra

Bijzonderheden: Uldrikis mist strafschop (64’)

Gele kaarten: Van der Meer, Bangura, De Jong, Van der Water, Breij (SC Cambuur) Burnet, Hoekstra en El Messaoudi (FC Emmen)

Wedstrijdsponsor: Speedbooks
Balsponsor: Auto Joure XL
Aanvoerdersbandsponsor: Auto Farm Sybrandaburen

Foto: www.dijksmedia.nl