058-2963300

50 jaar Cambuur; Hoe het ooit begon in 1964

17 juni 2014, 9:34

Aanstaande donderdag 19 juni bestaat SC Cambuur precies 50 jaar. Om deze reden gaan we vandaag terug naar het roerige jaar 1964, en duiken we de geschiedenis in om te kijken hoe het ooit allemaal begon voor onze club.

Het seizoen 1964/1965
De start van SC Cambuur, vijftig jaar geleden, was geen makkelijke. Een ‘couveuse kindje’ wordt de club genoemd die de betaalde tak van VV Leeuwarden moet opvolgen. De mannen van ‘De Klomp’ zien er geen heil meer in, ze kunnen financieel de kar niet meer trekken. De geschiedenis van de voetballerij in Leeuwarden kent tal van momenten waarop het dieptepunt plotseling een omslag krijgt. Dan staan er zomaar mensen op om het bed op te schudden en de club nieuw leven in te blazen. Zo ook hier. De hoofdstad van Fryslân verstoken van betaald voetbal? Dat nooit.

Dus komt er actie. VV Leeuwarden exit, SC Cambuur treedt in het voetspoor. Geld moet er komen, daar draait het immers om in het profvoetbal. Dat komt er, dat wil zeggen, er wordt een stichting in het leven geroepen, een actiecomité, een commissie van aanbeveling met onder anderen politicus Anne Vondeling en er komt een heus businessplan.

Manager Sytse Westra moet niet minder dan 45 spelers aantrekken voor een eerste team, een reserveteam en een jeugdelftal. Hij krijgt het voor elkaar. Bepalend voor hem is een stevige as voor de hoofdmacht. Te beginnen met een keeper – Frans de Munck –  een laatste man – Jan van der Meer – een  spelbepaler – Arend van der Wel – en een spits – Dirk Roelfsema. Jan Bens wordt trainer. Er komen meerdere spelers over van VV Leeuwarden, onder andere: Kees Hiemstra, Jaap Mulder, Anne Mud en Oekie Hoekema. Nee, niet Hampie Bakker. Vondeling vindt dat hij er te hard ingaat, dat zal ten koste van de sponsoring gaan. Hampie kan er zich nog over opwinden, maar ‘speelt’ intussen nog steeds voor de club, zij het in de organisatie. Hij vormt een onafscheidelijk duo met Anno Gersjes, lange tijd voorzitter van de voor Cambuur uitermate belangrijke Vriendenclub. Vondeling is overigens wel erg betrokken bij de club. Zo zit hij te vergaderen bij Cambuur op het moment dat het kabinet Marijnen valt. Hij heeft het niet zien aankomen.

Het eerste seizoen van SC Cambuur in de Tweede Divisie A verloopt op een manier waar je als nieuwkomer alleen maar van kunt dromen. De in gele broeken, blauwe shirts met een brede horizontale gele bies en het wapen van de Cammingha’s op het hart gestoken vedetten starten tegen Vitesse. Het wordt 6-0. Johan Wieringa scoort de eerste Cambuur-competitie-goal ooit al na vijf minuten. Bondscoach Dennis Neville vraagt hem derhalve voor de voorselectie van Oranje. Cambuur weet zich vrijwel constant te handhaven in de top-drie, veelal met Wageningen, Tubantia, AGOVV en een enkele keer met sc Heerenveen. De gunfactor is zo hoog dat de NTS besluit een samenvatting uit te zenden van Cambuur-AGOVV met de zestienjarige Oekie Hoekema als debutant. Hij scoort al na vier minuten.

In de aanloop naar de finale geeft SC Cambuur al een signaal af. Het wint de vriendschappelijke wedstrijd tegen Sparta, destijds subtopper in de Eredivisie, met 3-2. Het eerste absolute hoogtepunt is op 25 april de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Als Cambuur wint is het kampioen. Heerenveen-trainer Evert Mur is met enkele spelers naar ZFC – Cambuur in Zaandam geweest, maar ‘kon niet onder de indruk komen van Cambuurs spel’, zegt hij. Verkeerde indruk, want Cambuur wint voor 14.000 toeschouwers met maar liefst 0-4: twee keer Johan Wieringa en een keer Jaap Mulder en Arend van der Wel. De terugkeer in Leeuwarden wordt groots gevierd.

De eerste stap naar promotie is gezet. De volgende is de ‘echte’ finale tegen DFC uit Dordrecht, van hetzelfde bouwjaar als L.A.C. “Frisia 1883” en kampioen van de parallel-divisie. Het terrein van AGOVV is de plek van handeling. Het wordt een daverende zondagmiddag.

De Dordtse formatie prikkelt het team van Bens door ietwat arrogant op te treden. Zo van ‘die boertjes uit Friesland’. In het begin lijkt het dat die houding werkt. DFC, met international Rinus Bennaars, komt twee keer voor, maar SC Cambuur komt steeds weer langszij. Eerst door Jaap Mulder, dan door Dirk Roelfsema. Met een enorme knal zet Johan Wieringa de 3-2 op het scorebord en dat betekent de nekslag voor DFC. Cambuur loopt eenvoudig uit naar 6-2: twee keer Roelfsema en een keer Van der Wel. Opnieuw een glorieuze intocht in Leeuwarden gevolgd door een officiële ontvangst ten stadhuize.

Foto: www.dijksfotografie.com