058-2963300

Bartholomew Ogbeche bezorgt SC Cambuur verdiend punt

17 januari 2015, 22:16

SC Cambuur heeft vanavond de competitie hervat met een gelijkspel tegen ADO Den Haag. Door doelpunten van een uitblinkende Bartholomew Ogbeche kwamen de Leeuwarders tot tweemaal toe van een achterstand terug. Een wedstrijd tussen teams met een duidelijk verschillende spelopvatting. Het opportunisme van ADO Den Haag versus het combinatievoetbal van Cambuur. Het duel eindigde uiteindelijk in 2-2. Een verdiend punt, ondanks dat niet het niveau van voor het kerstreces werd behaald. Cambuur was met veel vertrouwen afgereisd naar het Kyocera Stadion, maar liet pas in de tweede helft bij vlagen zien waar het daadwerkelijk toe in staat is, namelijk attractief en verzorgd voetbal spelen. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Cambuur dit seizoen de beschikking heeft over een prachtig elftal. De andere kant van de medaille is wel dat er mogelijk getrokken wordt aan de sterkhouders, maar behalve het verwachte vertrek van smaakmaker Albert Rusnák lijkt alles vooralsnog bij het oude te blijven. Bovendien kreeg de selectie met Manchester City-huurling Sinan Bytyqi een kwaliteitsimpuls. Hij begon vanavond nog op de bank, maar niemand die eraan twijfelt dat dit Oostenrijkse talent het komend half jaar van grote waarde kan zijn.

Het dit seizoen zieltogende ADO Den Haag haalde de afgelopen weken veelvuldig de pers, niet zozeer over wat er op het veld gebeurde, maar hoofdzakelijk daarbuiten. Het lijkt er nu echter echt op dat de Chinese ‘soap’ teneinde is en dat Henk Fräser en zijn manschappen zich vol kunnen richten op handhaving op het hoogste niveau. Beschikte Henk de Jong over een vrijwel fitte selectie, bij de Hagenezen vormde het ontbreken van de geschorste topscoorder Michiel Kramer en de op de Afrika Cup aanwezige Wilfried Kanon een forse aderlating.

Ondanks alle goede bedoelingen kwam het in het nieuwe uittenue spelende Cambuur dramatisch uit de startblokken. Mike van Duinen troefde de Leeuwarder defensie op felheid af en schoot de bal koelbloedig onder doelman Leonard Nienhuis door. 1-0 in de eerste minuut. Na dit overweldigende begin van de thuisploeg lieten de Hagenezen het initiatief gaandeweg de eerste helft steeds meer aan Cambuur en loerden de Hagenezen op de counter. Het vernuft ontbrak bij de Leeuwarders om kansen te creëren. Veel slordigheden, onnauwkeurige passes en een te laag tempo droegen ook niet bij om de wedstrijd onder controle te krijgen. Het eerste gevaar ontstond pas in de 36e minuut toen Sander van der Streek vrij voor doelman Hansen opdook en op de vuisten van de doelman schoot. Even later werd de stand toch gelijk getrokken door een treffer van Bartholomew Ogbeche. De opleving was van korte duur, want even later hielp Roland Alberg de thuisploeg alweer aan een voorsprong. Dit betekende een ruststand van 2-1.

Na de onderbreking bleef het spelbeeld identiek aan de eerste helft. Cambuur probeerde met het inbrengen van Furdjel Narsingh de wedstrijd naar haar hand te zetten en ADO Den Haag gokte op een uitval. Uit zo’n uitval kreeg Mike van Duinen een uitgelezen kans om de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen. Oog in oog met doelman Leonard Nienhuis schoot hij echter de bal naast de goal. De tweede helft was duidelijk aantrekkelijker en beter dan in het eerste bedrijf. Maar ook de na ruim een uur debuterende Sinan Bytyqi kon aanvankelijk het verschil nog niet maken. In de 78e minuut kwam Cambuur dan toch weer op gelijke hoogte. Wie anders dan Bartholomew Ogbeche kopte een voorzet van Marlon Pereira overtuigend binnen. In de slotfase was er maar één ploeg die voetbalde en recht had op de overwinning. Met iets meer geduld en gochme had Cambuur de wedstrijd in haar voordeel kunnen beslissen, maar na het laatste fluitsignaal van de prima leidende Dennis Higler kon iedereen toch vrede hebben met de remise.

Het is al vaak gememoreerd maar Cambuur heeft een loodzware start van het kalenderjaar 2015. Zo staat komend weekend een thuiswedstrijd tegen de huidige koploper uit de Eredivisie op het programma. Het PSV van Philip Cocu komt in het Cambuur Stadion op bezoek. Een wedstrijd om naar uit te kijken. Bovendien een uitgelezen mogelijkheid om het sneue (en onnodige) verlies tegen de Eindhovenaren van vorig seizoen recht te zetten. Gaat Cambuur eindelijk in eigen huis een overwinning behalen op een ploeg van de traditionele Top 3 van de Eredivisie?

Opstelling ADO Den Haag: Martin Hansen, Gianni Zuiverloon, Vito Wormgoor, Timothy Derijck, Aaron Meijers, Dion Malone, Roland Alberg, Danny Bakker, Kevin Jansen (82. Thomas Kristensen), Mike van Duinen, Mitchell Schet (83. Xander Houtkoop)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Etiënne Reijnen, Calvin Mac-Intosch, Lucas Bijker, Mohamed El Makrini, Erik Bakker, Sander van der Streek (89. Sebastian Steblecki), Martijn Barto (46. Furdjel Narsingh), Bartholomew Ogbeche, Daniel de Ridder (64. Sinan Bytyqi)

Scheidsrechter: Dennis Higler

Gele kaarten: Mitchell Schet (ADO Den Haag)

Aantal toeschouwers: 10.021