058-2963300
Beker: exit SC Cambuur C2; kwartfinale lonkt voor SC Cambuur D1

Beker: exit SC Cambuur C2; kwartfinale lonkt voor SC Cambuur D1

15 november 2014, 21:21

De onder-14 ploeg werd vandaag uitgeschakeld in het bekertoernooi. De D-pupillen bereikten wel de volgende ronde.

FC LEWENBORG C1 1-1 SC CAMBUUR C2
0-1 Mark van der Meer (10.), 1-1 (35.). Strafschoppen: 2-0.

opstelling SCC C2 Tristan Boersma, Robert Polee, Deno Alejo, Jens van der Heide (60.Rik de Boer), Feike Zijlstra (36.Kian Visser), Koen Kribben, Kevin de Vries, Pieter Abe de Jong (36.Job Zwager), Chiel Kuiper, Mark van der Meer, Bart Kooistra.

In Groningen heeft SC Cambuur C2 afscheid moeten nemen van het bekeravontuur. De mannen uit Leeuwarden begonnen sterk aan de wedstrijd en kwamen na tien minuten aan de leiding. Op een pass van Jens van der Heide rondde Mark van der Meer koel af. “Dat doelpunt werd gescoord vanuit een trainingssituatie,” zei trainer Michiel Buursma. “We hebben de laatste tijd keihard getraind op de eerste fase van de opbouw. Dat deden we voor rust prima want Lewenborg werd helemaal weggespeeld.”

De geelblauwe formatie verzuimde om verder afstand te nemen en kreeg de deksel dan ook op de neus. In de blessuretijd van de eerste helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Buursma: “Na een vrije trap op hun helft verspeelden we de bal. We stonden nog niet in de organisatie waardoor zij konden scoren.” Kon Cambuur in de eerste helft frank en vrij spelen, in de tweede 35 minuten was dat niet meer het geval.

“Zij klapten er na rust bovenop en het speelveld werd als het ware uit elkaar getrokken. We kregen ook niet meer de gelegenheid om vanuit de verdediging in te dribbelen,” zag Buursma. Cambuur kreeg nog een aantal kansen terwijl de thuisspelende ploeg een treffer zag afgekeurd. Het bleef bij 1-1 en dus moesten er strafschoppen worden genomen. Kevin de Vries en Kian Visser misten vanaf de stip waardoor Lewenborg juichend het veld verliet.

ATC ’65 D1 1-1 SC CAMBUUR D1
0-1 Milan de Koe (20.), 1-1 (29.)

opstelling SCC D1 Brett Minnema, Bas Verbree, Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Dylano van Dijk, Quinten Lamsma, Willem de Boer, Tobias Hoogstra, Steyn Potma, Jorn Jongsma, Jorrit Miedema. Wissels: Levi de Ron, Maurice Lap, Jhondly van der Meer, Andries Venema, Milan Smit.

De D-pupillen van SC Cambuur bleven ook in hun twaalfde officiële wedstrijd van het seizoen ongeslagen. Een puntendeling in Hengelo tegen ATC ’65 D1 was daarnaast voldoende om zich bij de laatste negen teams in het landelijke bekertoernooi te scharen. Dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden was ook bij assistent-trainer Fedrik Houtstra vooraf bekend. “We wisten dat het een lastige ploeg is om tegen te spelen. In de competitie speelden we tegen ATC ’65 met 2-2 gelijk.”

Ook in dit bekerduel had de ploeg uit Leeuwarden het aanvankelijk niet gemakkelijk. “Ze zakten vrij ver in en hielden het achterin compact. Er was moeilijk doorheen te komen en de jongens wisten ook niet hoe dit op te lossen,” zei Houtstra. Na coaching vanaf de zijkant vonden de spelers wel de voetballende oplossingen met als gevolg dat Cambuur ook meer voor het doel van de tegenstander te vinden was. Uit een corner kopte Milan de Koe tien minuten voor rust raak.

Dankzij een afstandsschot kwam de thuisploeg vlak voor rust op gelijke hoogte. Houtstra: “Op de momenten dat we niet goed stonden kwamen zij er wel uit en werden ze gevaarlijk. Bij het doelpunt was dat ook het geval. Achterin stonden we niet goed en uit een snelle tegenaanval was het raak.” Met een 1-1 stand werd ook gerust. Dat ene punt zou ook voldoende zijn om groepswinnaar te worden en verder te komen in de beker.

Het tweede half uur gaf een ander spelbeeld, vond Houtstra. “ATC ’65 probeerde ons vast te zetten waardoor bij hun achterin ruimte kwam te liggen. Wij gingen daardoor meer de lange bal spelen.” Het vastzetten hield de ploeg uit Hengelo echter niet vol. Cambuur nam het heft in handen en de wedstrijd speelde zich steeds meer af op de helft van ATC ’65. Middels voorzetten werd Cambuur wel gevaarlijk maar het laatste stukje ontbrak. Zo was de passing onzorgvuldig. “Dat had deels te maken met hun sterke centrum maar ook met de keuzes en de uitvoering van onze spelers.”

Ondanks het gelijkspel keerde de ploeg tevreden huiswaarts. Met zeven punten uit drie wedstrijden werd Cambuur D1 de onbetwiste winnaar in de poule. “Voorafgaand aan dit seizoen hebben we doelen gesteld en eentje daarvan was om ons bij de laatste negen teams te plaatsen. Dat is knap hoewel het spel wel voor verbetering vatbaar is. Vandaag had er meer ingezeten dan een gelijkspel,” aldus Fedrik Houtstra. Negen poulewinnaars hebben zich geplaatst voor het vervolg van het bekertoernooi. Zeven teams plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Twee teams spelen een tussenronde waarvan de winnaar de achtste kwartfinalist wordt.

Uitslagen Teams Locatie Groningen
verslagen op www.fcgroningen.nl

FC Groningen B2 0-3 De Graafschap B1
FC Groningen C1 2-0 Brabant United C1
FC Groningen C2 3-3 ONS Sneek C1 (strafschoppen: 4-2)
FC Groningen D1 1-10 Vitesse D1
FC Groningen D2 8-2 Annen D1

Foto: www.oypo.nl/rvofcgroningen