058-2963300
Bekertoernooi SC Cambuur eindigt in Sittard

Bekertoernooi SC Cambuur eindigt in Sittard

19 december 2018, 21:53

Nu SC Cambuur door de wat mindere resultaten van de afgelopen periode in het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie is terechtgekomen, is het er voor onze hoofdmacht alles aangelegen om te verhinderen dat het kalenderjaar 2018 als een nachtkaars uitgaat. Dat moet dan ver van huis gebeuren, want trainer René Hake en zijn manschappen sluiten het jaar af in Limburg. Om te beginnen in Sittard, waar de Leeuwarders op deze woensdagavond in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker Fortuna Sittard troffen. En als sluitstuk wacht ietsje zuidelijker komende zondag de Maastrichtse Voetbal Vereniging, oftewel MVV. Fortuna Sittard is na een langdurige afwezigheid weer terug in de Eredivisie en voor dat scenario had menigeen tot voor kort geen stuiver gegeven. Maar onder leiding van de Turkse eigenaar Isitan Gün is de kersverse Eredivisionist uit de spreekwoordelijke dood herrezen en blijkt de uit Sittardia en Fortuna ’54 ontstane club tot op heden op het hoogste niveau prima mee te kunnen. Dat bleek helemaal afgelopen zondag, toen de promovendus Feyenoord in de eigen Kuip met 0-2 versloeg. Vanavond konden de Leeuwarders de Limburgers niet echt op de proef stellen en verlieten door een terechte 2-1 nederlaag het bekertoernooi.

In het matig gevulde Fortuna Sittard Stadion stonden bij de thuisploeg Mark Diemers, Kai Heerings en Wessel Dammers, drie spelers die in het verleden ons mooie shirt mochten dragen, aan de aftrap. Aan de andere kant verving Karim Rossi bij de Leeuwarders de zieke Nigel Robertha in de spits. Van meet af aan nam Fortuna Sittard dat maandagavond nog tot beste sportploeg van het jaar in Limburg werd verkozen het initiatief in de wedstrijd. Zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Of het moest in de veertiende minuut zijn toen Mark Diemers uit een razendsnelle omschakeling alleen voor Xavier Mous opdook. In kansrijke positie schoot de middenvelder naast en kwam Cambuur met de schrik vrij. Vijf minuten later was het wel raak voor het internationale ensemble van het technisch duo René Eijer en Kevin Hofland. Een fraaie knal van Lisandro Semedo zorgde voor de 1-0 voorsprong. De Portugese aanvaller was in het laatste competitieduel tussen beide ploegen ook al een plaaggeest voor de Leeuwarders. Hij was er namelijk op 23 maart 2018 met zijn drie doelpunten hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor dat de geel-groenen met 3-2 van Cambuur wonnen. Hoewel de thuisploeg in het restant van een eenzijdige eerste helft nog wel een paar schietkansen kreeg om verder afstand te nemen, werd er voor het rustsignaal niet meer gescoord. Op de voorsprong viel overigens weinig af te dingen, maar met de fragiele 1-0 tussenstand mochten René Hake en zijn mannen hoop houden op de volgende ronde.

Met het inbrengen van Tyrone Conraad en Rutger Etten ging Cambuur in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. De wissels ten spijt, veel veranderde er aanvankelijk niet aan het spelbeeld. De fysiek sterke thuisploeg had het meeste balbezit, viel aan en kreeg kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. De Sittardenaren waren vanavond echter niet bijzonder slagvaardig, waardoor de Leeuwarders in de wedstrijd bleven. Dit bleef ook het geval toen Andrija Novakovich eerst op de paal schoot en vervolgens een kopdoelpunt wegens buitenspel zag worden afgekeurd. Het sprankje hoop dat Cambuur had om toch nog in de beker door te gaan vervloog in de tachtigste minuut. Lazaros Lamprou kopte uit een voorzet van Ahmed El Messaoudi listig raak en zorgde voor de 2-0 tussenstand. Het wegzenden van de Sittardse doelman, hij maakte een schoppende beweging richting Karim Rossi, vlak voor tijd bracht de spanning weer enigszins terug, zeker toen diezelfde Karim Rossi vlak voor tijd ook nog de 2-1 binnenkopte. Verder dan de aansluitingstreffer kwam het helaas niet, waardoor Cambuur dit jaar in de achtste finale van het bekertoernooi strandde.

Met de winterstop in zicht resteert voor Cambuur deze jaargang nog één wedstrijd. Opnieuw wacht een opponent uit Limburg, want komende zondag sluiten de mannen van René Hake het jaar af in Maastricht. In de Geusselt moet dan Us MVV’ke worden verslagen teneinde met een goed gevoel de winterstop in te kunnen gaan.

Opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer, Marco Ospitalieri (86. Alexei Koselev), Kai Heerings, Wessel Dammers, Alessandro Cirrani, Ahmed El Messaoudi, Mark Diemers (69 Lars Hutten), José Rodriguez, Lisandro Semedo, Andrija Novakovich (74. Finn Stokkers), Lazaros Lamprou

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Sai van Wermeskerken, Robin Maulun, Kevin Schindler (46. Rutger Etten), Nino van den Beemt (91. Emmanuel Mbende), Issa Kallon, Karim Rossi, Kevin van Kippersluis (46. Tyrone Conraad)

Scheidsrechter: de heer R. (Rob) Dieperink

Gele kaarten: Kai Heerings, Finn Stokkers (Fortuna Sittard), Tyrone Conraad, Rutger Etten, Nino van den Beemt (SC Cambuur)

Rode kaart: Aykut Özer (Fortuna Sittard)

Aantal toeschouwers: 3.522

Foto: www.dijksfotografie.nl