058-2963300
Bevrijdende eerste zege in het Kooi Stadion een feit

Bevrijdende eerste zege in het Kooi Stadion een feit

21 oktober 2024, 22:26

Die eerste overwinning ooit in het nieuwe Kooi Stadion. Het is een klein mirakel dat die zo lang op zich laat wachten en het scheelde soms ook maar een haar of een strafschop. Feit is wel dat SC Cambuur in de eerste vijf wedstrijden in Ons Nieuwe Thuis niet wist te winnen en daar moest vanavond tegen FC Eindhoven maar eens mee worden afgerekend, vond ook hoofdtrainer Henk de Jong in zijn bespiegelingen vooraf.

Om dat te bewerkstelligen had de technische staf van de Leeuwarders één wijziging in petto: Ilias Alhaft kwam binnen de lijnen voor Tony Rölke. Geen één op één wissel, maar met Alhaft op rechtsbuiten, Diemers naar de zes-positie en Nartey naast De Leeuw op het middenveld. Nog meer voetbal in de ploeg dus en dat kan de doorsnee Cambuur-supporter doorgaans wel bekoren.

Dan de bezoekers uit Eindhoven. De keurige achtste stek op de ranglijst verraadt een prima seizoenstart voor de mannen van trainer Maurice Verberne, al zal die laatste afgelopen vrijdag niet tevreden zijn geweest. Op eigen veld werd FC Eindhoven door drie doelpunten van Nsona met 0-3 afgeschminkt en dus had ook zijn ploeg iets goed te maken vanavond.

Dat leverde een levendige openingsfase op, waarbij SC Cambuur goed uit de startblokken kwam en FC Eindhoven het daarna overnam met een aantal gevaarlijke momenten. Meer dan eens wisten de bezoekers een overtal situatie in de laatste derde van het veld niet uit te spelen en die keer dat aanvaller Kwaaitaal wel in stelling werd gebracht was de uitvoering onnauwkeurig.

Dat was overigens onder het toeziend oog van een spits die daar in zijn geel-blauwe jaren wel raad mee wist: Milan Smit. Afgelopen zomer verdiende hij met zijn treffers een fraaie transfer naar Go Ahead Eagles en voorafgaand aan de wedstrijd werd er op passende wijze afscheid van hem genomen. Van de heren De Graaf en Lambooij ontving hij een schitterend ingelijst shirt en ook Hoofd Opleiding Fedrik Houtstra had een geschenk voor de topschutter. De ereronde daarna kwam hem zeker toe en aan het klaterende applaus van de tribunes te horen deelde de Twaalfde Man die mening.

Terug naar de wedstrijd, want al vroeg viel er iets te juichen in het Kooi Stadion en wees gerust: het was voor SC Cambuur. Niet toevallig was het Benjamin Pauwels met een versnelling vanaf links de zestien in, zijn schot kon nog worden gekraakt door de doelman, maar daar was de dekselse Remco Balk met de openingstreffer. Voor de derde maal ’t Woanskip in het nieuwe stadion en voor het eerst op voorsprong.

Daarna golfde het spel wat op en neer, SC Cambuur liet de bezoekers iets meer komen, maar het was niet dat de ploeg van Verberne daar heel veel mee deed. Jansen kon een paar keer gemakkelijk optreden en aan voor andere goal was er een gevaarlijke kopbal van Nieling en richting het einde van de wedstrijd een halve kopbal van Nartey die net niet goed timede, waardoor de bal relatief makkelijk kon worden weggewerkt.

Zo stond het 1-0 bij rust en was het aan de thuisploeg om die voorsprong te behouden en het liefst de supporters nog iets aan vertier te geven. Ook die opzet slaagde en andermaal was het Pauwels die aan de basis stond. De linksbuiten, die zich in razend tempo lijkt te ontwikkelen, zocht nog maar eens de actie en werd daarbij onreglementair gevloerd aldus arbiter Bos. Misschien wat makkelijk gegeven, maar dat deerde buiten de 40 in het uitvak, helemaal niemand. De Leeuw weer achter de bal en net als tegen FC Volendam deed hij dat onberispelijk. Laag en hard in de hoek. Niks meer aan doen en de 2-0 op het scorebord.

SC Cambuur ging zowaar iets makkelijker voetballen, al is dat misschien ook weer niet heel gek. Met name Mark Diemers en Benjamin Pauwels hadden het op de heupen deze maandagavond en er had nog meer in het vat gezeten als in die laatste fase eerst De Leeuw beter uit zou komen met zijn passen, Poll had iets meer fortuin had gehad bij zijn pogingen van afstand en Afolabi de arbitrage mee had gehad, want dat leek toch sterk op een strafschop.

Het zijn echter voetnoten bij een voor SC Cambuur historische avond, want 21 oktober 2024 gaat de boeken in als de dag waarop SC Cambuur voor het eerst zegevierde in het eigen Kooi Stadion. Zegt het voort, zou Frank Snoeks zeggen.

Komend weekend mag SC Cambuur afreizen naar Rotterdam voor de ontmoeting met de huidige nummer drie van de ranglijst: Excelsior.

Opstelling SC Cambuur: Jansen; Mercera, Van Mullem, Nieling, Poll; Diemers (C) (82′ Kieftenbeld), Nartey (66′ Souren), De Leeuw (71′ De Jong); Alhaft (66′ Afolabi), Balk (82′ Ottesen) en Pauwels

Opstelling FC Eindhoven: Brondeel; Verheij (80′ Persyn), Limouri, Seedorf (C), Douglas; Dorenbosch (56′ Sleegers), Huisman, Van Schuppen (Bouchataoui); Blummel, Kwaaitaal (56′ Rottier) en Simons (87′ Deenen)

Scheidsrechter: Alex Bos
Aanwezige supporters: 12.114

Scoreverloop:
11′ 1-0, Balk
52′ 2-0, De Leeuw (penalty)

Gele kaarten: De Leeuw, Balk en Huisman (FC Eindhoven)

Wedstrijdsponsor: Huhtamaki Molded Fiber
Balsponsor: Safesight
Aanvoerdersbandsponsor: VAG Occasions

Foto: www.dijksmedia.nl