058-2963300
Bizarre slotfase levert SC Cambuur bonuspunt op

Bizarre slotfase levert SC Cambuur bonuspunt op

17 augustus 2018, 22:38

Op de dag dat de Reuzen van Royal de Luxe voor het eerst door de fraaie straten van Leeuwarden doolden, ging SC Cambuur vanavond op bezoek bij één van de figuurlijk gezien reuzenteams van de Keuken Kampioen Divisie. Want zo mag je N.E.C. wel noemen. De Nijmeegse club heeft samen met veronderstelde grootmachten als Sparta, FC Twente en Roda JC een veel grotere financiële armslag dan SC Cambuur en is met het huidige spelersmateriaal op voorhand een voorname titelkandidaat. Kortom op het eerste oog direct al een lastige uitwedstrijd voor de Leeuwarders. Maar getuige de prima oefencampagne met in de laatste twee weken hoopgevende overwinningen op Sparta Rotterdam en Jong Ajax waren René Hake en zijn manschappen met het nodige vertrouwen naar Gelderland afgereisd. SC Cambuur beleefde in De Bloedkuul een bizarre avond. Nagenoeg de gehele wedstrijd had het weinig in de melk te brokkelen, kwam terecht met 2-0 achter en leek een roemloze avond te beleven. Maar een doelpunt van Kevin van Kippersluis en een fantastische pegel van onze eigen reus Emmanuel Mbende in extremis zorgden alsnog voor een punt. Niet verdiend, niet meer verwacht, maar des te lekkerder.

In het Goffertstadion, de thuishaven van de Nijmegenaars, was aan Cambuur zijde de enige vraag vooraf of de Zwitser Karim Rossi – voldoende hersteld van een enkelblessure – vanaf het eerste fluitsignaal zou starten of dat hij uit voorzorg op de bank zou plaatsnemen. Dit laatste bleek het geval te zijn, waardoor Tyrone Conraad en Kevin van Kippersluis de aanvalslinie vormden. Vanwege een schorsing van Robbert Schilder droeg Kevin Schindler vanavond de aanvoerdersband. De formatie van Jack de Gier dicteerde vanaf het eerste fluitsignaal de wedstrijd, zonder dat dit overigens tot een stortvloed aan kansen leidde. Cambuur kon daar in het begin weinig tegenover stellen en probeerde via de omschakeling gevaarlijk te worden. Dit leek al vroeg in de wedstrijd tot succes voor Cambuur te leiden, maar een schot van de aanvallend ingestelde David Sambissa belandde enigszins gelukkig op de paal. De Nijmegen Eendracht Combinatie werd in de loop van de eerste helft steeds gevaarlijker en het was in deze fase wachten op de openingstreffer voor de thuisploeg. Deze viel vlak voor rust toen Xavier Mous een schot van Tom Overtoom niet goed verwerkte, waarna het voor Anass Achahbar een koud kunstje was om de bal binnen te schieten.

In de tweede helft gingen twee ongewijzigde elftallen op dezelfde voet door. De Nijmegenaren waren de bovenliggende partij en – ondanks de steun van de ongeveer 140 meegereisde blauw-gele supporters – kon Cambuur daar heel weinig tegenover stellen. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat na een uur spelen Sven Braken de voorsprong verdubbelde. Door het inbrengen van Karim Rossi en Justin Mathieu probeerde René Hake de wedstrijd een andere wending te geven. Ondanks deze dubbele wisseling bleef het spelbeeld bleef echter onveranderd en had het er alle schijn van dat de Leeuwarders in de eerste competitiewedstrijd roemloos ten ondergingen. Vlak voor tijd bracht de ingevallen Issa Kallon met de spanning toch nog terug in de wedstrijd. Een prima actie op de achterlijn van de buitenspeler stelde Kevin van Kippersluis in staat om de aansluitingstreffer binnen te tikken. En toen brak de krankzinnige slotfase aan, waarin Emmanuel Mbende in de 94e minuut voor een uitzinnig uitvak de bal verwoestend binnenschoot. Een enorme opsteker voor iedereen met een blauw-geel hart!

Volgende week staat voor Cambuur de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2018/’19 op het programma. De Leeuwarders komen dan in actie tegen de beloften van AZ. Jong AZ staat dit jaar onder leiding van Koen Stam die in het seizoen 2006/’07 in ons mooie shirt te bewonderen viel. Sentimenten tellen echter niet, dus gaan we ervan uit dat met steun van de Twaalfde Man de punten in Leeuwarden blijven.

Opstelling N.E.C.: Gino Coutinho, Terry Lartey Sanniez, Josef Kvída, Rens van Eijden, Leroy Labylle, Mart Dijkstra, Joey van den Berg (85. Frank Sturing), Tom Overtoom, Anass Achahbar, Sven Braken (78. Lance Duijvestijn), Brahim Darri (71. Ole Romeny)

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Emmanuel Mbende, Robert van Koesveld, Sai van Wermeskerken, Mathias Schils, Kevin Schindler (76. Issa Kallon), Robin Maulun (Justin Mathieu), Andrjes Ciganiks, Tyrone Conraad (61. Karim Rossi), Kevin van Kippersluis

Scheidsrechter: C. (Christiaan) Bax

Gele kaarten: Kevin Schindler, Robert van Koesveld (SC Cambuur), Lance Duijvestijn (N.E.C.)

Aantal toeschouwers: 9.888

Fotografie: www.dijksfotografie.com