058-2963300
SC Cambuur doet goede zaken en wint voor het eerst in Kerkrade

SC Cambuur doet goede zaken en wint voor het eerst in Kerkrade

8 november 2019, 22:07

Het is tot dusver een fantastisch seizoen voor iedereen met sympathie voor geel-blauw en je moet bijna moeite doen om iets negatiefs te noemen. Henk de Jong lukte dat wel in de aanloop naar het duel tegen Roda JC, want de oefenmeester is niet geheel tevreden met het vertoonde spel in met name verre uitwedstrijden. En dus zag de wedstrijddag er voor de heren spelers en staf vandaag iets anders uit dan de vorige keren. Buschauffeur Evert zette vanochtend al vroeg koers naar Limburg, waar er in de middaguren werd gerust in een hotel. Of dat effect had? In ieder geval qua uitslag wel, want SC Cambuur boekte de eerste uitoverwinning ooit op Roda JC. In het Parkstad Limburg Stadion werd het na een vermakelijk duel 1-2.

Roda JC haalde in het afgelopen kalenderjaar vaker het nieuws met financiële perikelen dan met sportieve prestaties. De overname door de Mexicaan De La Vega werd – met gevoel voor understatement – niet waar men in Kerkrade op had gehoopt en een faillissement kon maar net worden voorkomen. Toch heeft de Roda Juliana Combinatie de afgelopen weken op het veld de weg omhoog ingezet en doet het volop mee in de 2e periode. Sowieso zal geen ploeg De Koempels onderschatten, want tegen De Graafschap werd gelijkgespeeld (1-1) en van NAC Breda zelfs knap gewonnen (4-2).

Al kan Cambuur daar natuurlijk flink wat wapenfeiten tegenover zetten. De ploeg van De Jong en Van der Heide was voor het duel met Roda liefst 10 keer op rij ongeslagen en hield dit seizoen al 7 keer nu 0. Na vanavond is dat zelfs 11 duels op rij en dat zegt iets over de stabiliteit en volwassenheid van dit team.

Zoals gezegd viel er al vroeg wat te juichen voor de 80 meegereisde supporters. Het was Maulun die na een perfecte counter doorkwam door het midden en de bal prima breed gaf op Jacobs. De middenvelder faalde niet en schoof de bal kurkdroog in de hoek: 1-0.

Daarna brak er een fase aan waarin SC Cambuur zo makkelijk voetbalde dat een tweede treffer eigenlijk niet kon uitblijven. De Leeuwarders waren overal de baas op het veld en kwamen veelvuldig in kansrijke positie. In de eindfase was het echter te slordig of duurde het te lang, waardoor een verdubbeling van de marge uitbleef.

Het eeuwenoude cliché over een oude voetbalwet gaan we er niet bij halen, maar feit is wel dat de gelijkmaker in de 33e minuut volledig uit het niets kwam. Een middelmatige voorzet van Croux kwam bij toeval en via meerdere benen in de voeten bij Ugbo en die kon makkelijk binnen tikken.

Daarna leek SC Cambuur het even kwijt te zijn en bracht het opportunisme van Roda de ploeg een aantal keer aan het wankelen. Het rustsignaal van scheidsrechter Van De Graaf kwam dan ook als geroepen.

Direct na rust hadden beide ploegen al snel op voorsprong kunnen komen. Eerst was het Verburgh die vrij kon inschieten na een vrije trap en niet veel later spatte een kanonskogel van Kallon uiteen op de paal.

Toch herpakte de geel-blauwe formatie zich knap en was het overwicht van het eerste half uur weer terug. Dat de tweede treffer pas viel in de 77e minuut mag dan ook een klein wonder worden genoemd. Een fraaie was het overigens wel, want het afronden van topscorer Robert Mühren – na een prima voorzet van Kallon – was van grote klasse. De spits bracht daarmee zijn seizoenstotaal op een indrukwekkende 11 treffers.

In de slotfase was het nog even billen knijpen, nadat de thuisploeg twee keer aanvallend had gewisseld. De grootste kans was voor Simakala, die de bal vanaf 3 meter vrij kon intikken. Hoe Stevens die bal klem wist te pakken weet nog steeds niemand, maar hij had hem wel.

Zo bleef het in het Parkstad Limburg Stadion bij 1-2 en doet SC Cambuur uitstekende zaken in de Keuken Kampioen Divisie. Het blijft namelijk lijstaanvoerder en vergroot de marge ten opzichte van de eerste achtervolger naar 6 punten.

Volgende week zondag komen de mannen van Henk de Jong opnieuw in actie. In het eigen Cambuur Stadion ontvangen we dan om 16.45 uur Almere City FC.

Opstelling Roda JC: Muyters; Schlösser, Werker (c), Verburgh, Durwael; Cotán (81′ Souren), Klaasen, Rösch (81′ Pritajin); Croux, Ugbo en Alberg (64′ Simakala)

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (c), Sambissa (57′ Bangura); Hoedemakers, Maulun (84′ Akoy), Jacobs; Antonia (74′ Paulissen), Mühren en Kallon

Scoreverloop:
4′ Jacobs
33′ Ugbo
77′ Mühren

Gele kaarten: Mac-Intosch, Sambissa, Croux (Roda JC) en Kallon

Foto: www.cambuurimages.nl