058-2963300
SC Cambuur D1 na heroïsch gevecht uit het bekertoernooi

14 februari 2015, 19:47

In de Jeugdcup ging Cambuur D1 pas na strafschoppen onderuit tegen AZ D1. In de voorjaarscompetitie leed Cambuur C2 een nipt verlies in Volendam.

FC VOLENDAM C2 2-1 SC CAMBUUR C2
1-0 (8.), 2-0 (9.), 2-1 Kian Visser (62.)

opstelling SCC C2 Marco Kreeft, Chiel Kuiper (Robert Polee), Sil Bos, Jens van der Heide (Rik de Boer), Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Pieter Abe de Jong (Job Zwager), Koen Kribben, Deno Alejo (Mark van der Meer), Kian Visser, Bart Kooistra.

Vijf maanden geleden verloor de onder-14 ploeg van SC Cambuur in het KRAS Stadion met liefst 10-1 van de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Hetzelfde affiche stond ook op Valentijnsdag wederom op het programma. ” Het verschil was immens,” sprak trainer Michiel Buursma na afloop van de wedstrijd. Het duel ging dan wel verloren, de mannen uit Leeuwarden presenteerden zich prima. Buursma: “Op de wijze waarop we gespeeld hebben mogen we trots zijn. Als je het hebt over ontwikkeling dan is deze wedstrijd daar een mooi voorbeeld van.”

De thuisploeg was in de eerste tien minuten doeltreffend. Doelman Kreeft liet de bal los wat de eerste treffer inleidde. Niet veel later viel ook het tweede doelpunt. “Dat was absoluut niet nodig,” zei Buursma. “We hadden de boel goed staan en de doelpunten vielen eigenlijk vanuit het niets. We waren in de eerste tien minuten wel een beetje aan het zoeken maar Volendam was zeker niet beter.” Cambuur had de zaken prima op orde en had telkens een overwicht. De gecreëerde kansen werden echter niet benut door de geelblauwe formatie.

Het positiespel van Cambuur was ook na rust prima in orde. Acht minuten voor tijd scoorde Kian Visser de aansluitingstreffer. In de slotfase ging de ploeg met vier spitsen vol in de aanval om alsnog de gelijkmakende treffer te forceren. Dat lukte echter niet. Trainer Buursma was desondanks tevreden: “Je beloont jezelf niet voor een boel dingen die je wel goed hebt gedaan. We creëerden echter wel kansen dus dat biedt voldoende perspectief. Persoonlijk vond ik de wijze van spelen in deze wedstrijd van een veel hoger niveau dan waarop we speelden tegen PEC Zwolle.”

SC CAMBUUR D1 2-2 AZ D1
1-0 Jorn Jongsma (6.), 1-1 (14.), 1-2 (17.), 2-2 Milan de Koe (27.)
SC Cambuur D1 verliest 2-3 na strafschoppen.

Strafschoppen: AZ mist, Milan de Koe mist, AZ 1-0, Jorn Jongsma 1-1, AZ 2-1, Jhondly van der Meer 2-2, AZ mist, Youri Sletering mist, AZ 3-2, Martijn Ferwerda mist.

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Andries Venema, Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Dylano van Dijk, Jhondly van der Meer, Quinten Lamsma, Willem de Boer, Steyn Potma, Jorn Jongsma, Youri Sletering. Wissels: Maurice Lap, Jorrit Miedema, Bas Verbree, Tobias Hoogstra. Brett Minnema.

Na een dramatische en spannende wedstrijd heeft SC Cambuur D1 met opgeheven hoofd het bekertoernooi moeten verlaten. In de kwartfinales won AZ D1 pas na het nemen van strafschoppen. “In deze kwartfinale werd duidelijk zichtbaar dat de spelers en ook het team beter zijn geworden en hun grenzen hebben verlegd,” zei trainer Elwin van Keulen. De ploeg uit Alkmaar startte furieus aan de wedstrijd en raakte al in de tweede minuut de paal. Vervolgens golfde het spel op en neer. Jhondly van der Meer veroverde in de zesde minuut de bal en bediende Youri Sletering met een steekbal. Sletering zag zijn inzet gestopt maar in een leeg doel kon Jorn Jongsma wel de 1-0 aantekenen.

Dat was wel het startsein voor de gasten om het tempo op te voeren. Van Keulen: “Zij scoorden twee keer achter elkaar en telkens uit een overtalsituatie. Daarna kregen wij meer grip op de wedstrijd. We waren niet echt beter maar wel gelijkwaardig.” Vlak voor rust viel de luid bejubelde gelijkmaker. Uit een vrije trap van Martijn Ferwerda tikte Milan de Koe bij de tweede paal binnen. Vol goede moed begon de ploeg uit Leeuwarden aan het tweede half uur. Toch was het AZ dat een overwicht had zonder echt tot goede kansen te komen. De slotfase was duidelijk voor geelblauw. Er werden tal van goede kansen gecreëerd maar de winnende treffer viel niet.

Strafschoppen moesten derhalve uitmaken welke ploeg zich bij de laatste vier zou plaatsen. Tot tweemaal toe miste Cambuur de mogelijkheid om in de serie op voorsprong te komen. Uiteindelijk was het Martijn Ferwerda die de beslissende penalty miste. “Natuurlijk zijn we teleurgesteld en dat mag ook. Maar een gevoel van trots geeft toch de overhand. Dit is weer een stukje ervaring die meegaat in de rugzak en waarvan je kunt leren. Het was in elk geval wel een fantastische voetbalmiddag.”