058-2963300

Cambuur krijgt te weinig in Friese derby

31 januari 2016, 17:30

SC Cambuur heeft zichzelf niet kunnen belonen in de derby tegen sc Heerenveen. Zeker in de tweede helft waren de jongens Henk de Jong optisch de betere ploeg. Dat resulteerde ook wel in een aantal kansen, maar niet in doelpunten. Heerenveen schoot net na de rust de 0-1 binnen, kreeg ook kansen – de betere zelfs – maar trof Leonard Nienhuis op zijn weg. De Cambuur-goalie werd uitgeroepen tot man of the match, een goede keuze van het Cambuurpubliek.

Beide teams verrasten. Cambuur leek in de prognoses tegen een dikke nederlaag aan te lopen. Het speelde zelf slecht tegen AZ, Heerenveen had in De Kuip op prima wijze gezegevierd. Van dat mogelijke verschil was niks te merken. De ploegen waren vrijwel gelijkwaardig. Heerenveen een beetje vaardiger, Cambuur was wat meer in balbezit: 60 tegen 40 procent. Voor de neutrale toeschouwer moet het een aardige wedstrijd zijn geweest, maar ‘neutralen’ zitten er zelden bij zo’n duel.

Het begon, zoals een derby hoort te beginnen: passie en strijd. Al na 2.27 minuten de eerste corner van Cambuur. Er zouden nog acht volgen, maar zonder resultaat. Het scheppen van beste kansen blijft een probleem bij Cambuur. Heerenveen had in de eerste tien minuten meer en betere mogelijkheden, al kreeg Rosheuvel de bal nog een keer aardig aangespeeld. Nienhuis sleepte de thuisclub door een moeilijke fase. Daarna was er evenwicht, al had debutant Rai Vloet de openingstreffer op z’n slof, maar hij mikte over Mulder en het doel heen.

Direct na de rust was het raak voor de bezoekers. Zeneli schoot fraai in, Nienhuis was kansloos. Henk de Jong toonde zich een dappere trainer door aanvallend te wisselen. Zo kwam twintig minuten voor tijd Jergé Hoefdraad in het veld. Het debuut voor de allereerste aankoop van Cambuur dit seizoen. Hoefdraad liet een paar leuke acties zien. Cambuur bleef hoopvol, ook door het missen van een paar beste kansen van Heerenveen. ‘We hadden moeilijk op het middenveld’, erkende Foppe de Haan. ‘ We waren niet ongelukkig. Ik ben er heel blij mee, maar of het helemaal verdiend was, weet ik niet.’ Henk de Jong zei een maandsalaris over te hebben gehad voor een overwinning. Het ‘resultaat’ poetst de teleurstelling van de afgelopen weken echter wel weg.

Het publiek bleef zich prima gedragen. Voor de wedstrijd werd een mega spandoek uitgerold over de Oosttribune met de afbeeldingen van de helden van aleer.

SC Cambuur: Nienhuis, Peersman, Lachman, Van der Laan, Andriuskevicius; Van der Streek, Overgoor (63. Monteiro), Byrne, Rosheuvel (72. Hoefdraad), Vloet, Houtkoop (46. Narsingh)..

SC Heerenveen: Mulder, Van Anholt, Otigba, Van Aken, Marzo, Van den Berg, Cavlan (81. Bijker)., Thorsby, Larsson, Veerman (69. Te Vrede), Zeneli (77. Slagveer).

Scheidsrechter: Liesveld.

Toeschouwers: 10.000 (uitverkoch)

Scoreverloop: 0-1 48. Zeneli

Kaarten: geel Van de Streek (Cambuur) en Van den Berg en Marzo (SC Heerenveen).

Man of the Match Leonard Nienhuis  kreeg de bloemen van Piet’ s Bloemenboetiek.

Wedstrijdsponsor: ABS Steigerbouw, Leeuwarden.

Balsponsor: Rabobank.

Aanvoerdersponsor: Joop Zandberg Rijwielen, Grou.