058-2963300

SC Cambuur met 4-1 onderuit in Arnhem

30 augustus 2015, 16:40

Na de ongekende zeperd tegen Heracles Almelo stond Cambuur vanmiddag maar één ding te doen: de rug rechten en sportieve revanche nemen. Dat moest dan gebeuren in een broeierig en matig gevuld Gelredome waar Vitesse de tegenstander was. Een tegenstander die in eigen huis al 8 wedstrijden op rij ongeslagen was. Vitesse en Cambuur hebben een aantal zaken gemeen. Beide teams staan voor aanvallend en dominant voetbal, terwijl beide trainers ook dit seizoen weer een groot aantal nieuwelingen in het team moesten inpassen. De missie van de Leeuwarders slaagde deze middag niet. Cambuur verloor met 4-1 en leed hierdoor opnieuw een nederlaag, de derde van het seizoen.

In vergelijking met de laatste wedstrijd hadden Henk de Jong en zijn technische staf een flink aantal, defensieve omzettingen doorgevoerd. Kai Heerings en de van Feyenoord overgekomen Wessel Dammers vormden het centrale duo achterin, terwijl Marvin Peersman en Calvin Mac-Intosch naar de flanken verhuisden. Martijn van der Laan zat wegens ziekte vandaag niet bij de wedstrijdselectie. Deze omzettingen konden niet voorkomen dat de Arnhemmers al in de derde minuut op voorsprong kwamen. Lewis Baker maakte uit een strafschop de 1-0 na een misverstand achterin. Cambuur had enige tijd nodig om van deze mokerslag te herstellen, waarna er een mat en tam duel ontstond. Na bijna een half uur kwamen de Leeuwarders toch op gelijke hoogte. Sander van der Streek schoot uit een voorzet van Furdjel Narsingh kiezelhard binnen, een doelpunt van grote schoonheid. De gastheren kwamen hierna overigens weer snel op voorsprong. Leonard Nienhuis liet een inzet van Milot Rashica los, waarna Abiola Dauda wel raad wist met dit buitenkansje. Zo gingen de Leeuwarders met een 2-1 achterstand aan de thee.

Na de thee werd Leonard Nienhuis door Harm Zeinstra vervangen. Het spelbeeld veranderde niet echt. Het duel bleef rommelig en gezapig. Halverwege de tweede helft kregen de gastheren uit Arnhem de ultieme kans om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Vitesse kreeg namelijk weer een strafschop, maar Lewis Baker schoot de bal nu bovenop de deklat. Zodoende hield Cambuur hoop op een resultaat. Deze hoop bleef intact, zeker toen de ingevallen Renato Ibarra uit een aantal fraaie kansen ‘vergat’ de 3-1 op het scorebord te zetten. Maar aan de andere kant was Cambuur ook niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. In de 85e minuut was het dan toch raak en werd het duel definitief beslist. Een hoekschop werd niet goed verwerkt, waarna de Arnhemse aanvoerder Guram Kashia eenvoudig kon binnenkoppen. De eindstand werd uiteindelijk door de ingevallen Dominic Solanke op 4-1 bepaald.

Vanwege kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk zijn de manschappen van Henk de Jong aankomend weekend vrij. Deze tijdelijke onderbreking van de competitie komt misschien wel op een gelegen moment. Dit biedt immers een aantal geblesseerde spelers de kans om weer fit te geraken en bovendien de technische staf de tijd en rust om de nagenoeg fonkelnieuwe verdediging beter ingespeeld te laten raken en heel gericht automatismen erin te laten slijpen. Zaterdagavond 12 september komt de huidige landskampioen, PSV uit Eindhoven naar Leeuwarden toe. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, maar een prachtige gelegenheid om weer de weg naar boven in te slaan.

Opstelling Vitesse: Eloy Room, Rochdi Achenteh, Guram Kashia, Arnold Kruiswijk, Kevin Diks, Valeri Qazaishivili, Lewis Baker, Marvelous Nakamba, Nathan de Souza (67. Renato Ibarra), Abiola Dauda (75. Dominic Solanke), Milot Rashica (88. Izzy Brown)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis (46. Harm Zeinstra), Calvin Mac-Intosch, Marvin Peersman, Wessel Dammers, Martijn van der Laan, Sjoerd Overgoor (77. Mikhail Rosheuvel), Sander van der Streek, Erik Bakker, Xander Houtkoop (61. Valmir Berisha), Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Gele kaarten: Calvin Mac-Intosch, Kai Heerings, Marvin Peersman (SC Cambuur), Kevin Diks, Arnold Kruiswijk (Vitesse)

Aantal toeschouwers: 13.573

Fotografie: www.dijksfotografie.com