058-2963300
SC Cambuur in thriller onderuit tegen MVV

SC Cambuur in thriller onderuit tegen MVV

21 mei 2017, 17:39

Er daalde een opmerkelijke stilte neer in het Cambuur Stadion. In de absolute slotfase gebeurde wat mogelijk een enkeling had gevreesd. Het inbrengen van de geblokte spits Thomas Verheydt leidde tot een grote deceptie. Hij scoorde met een bekeken kopbal de 1-2. Voor Cambuur was het over en uit. Voor de tweede keer dit seizoen ging het in het zicht van de haven mis. De eerste keer was het in de halve finale voor de beker in Alkmaar en nu in de halve finale voor promotie naar de Eredivisie.

Achteraf bezien sloot Cambuur natuurlijk zondag een geweldig seizoen af. Dat had geen mens kunnen denken na de eerste balomwentelingen in augustus vorig jaar. Een zwalkend elftal was worstelend bezig in de lage regionen van de Jupiler League. Na de trainerswissel kwam daar verandering in, drastisch verandering. Met soms oogstrelend voetbal stootte het trainerscollectief van Hulshoff, Slot, Bruin en Ponk  de ploeg op in de vaart der volkeren met als resultaat een fraaie derde plek in de eindrangschikking en het veroveren van een voorrangspositie in de Play-Offs.

MVV die moest nog even aan de kant worden geschoven en dan was de weg naar de finale geplaveid. Roda zou het wel worden. Het werd geen Roda, het werd niks. Aan het eind van de 94 minuten voetbal voor een meelevend, echt twaalfde-man-publiek, was het een kwestie van lege briefjes. Vergeten al die hoogtepunten van deze jaargang? Nee, natuurlijk niet. Die gaan mee naar 2017-2018, want Cambuur komt terug, Cambuur komt terug in de Eredivisie, zeker weten. Er zit zoveel kwaliteit in de ploeg, daar kun je staat op maken.

MVV, met die gelijke stand uit Maastricht naar Leeuwarden meegenomen, moest te doen zijn, zeker in een kolkende entourage. Een oude voetbalwet zegt dat wedstrijden die je van tevoren al lijkt te hebben gewonnen, in de praktijk vrijwel altijd moeilijk zijn. Dit was er een voorbeeld van. Cambuur voetbalde een ietsje beter, maar wist MVV niet echt zijn wil op te leggen. De ploeg uit Maastricht was niet naar Leeuwarden gekomen om een middagje aan voetbalpromotie te doen. Er stevig tegen aan, de grenzen van het toelaatbare opzoeken,  22 overtredingen maken (Cambuur elf) en goed voor vier gele kaarten (Cambuur twee).

De kwaliteit kon de felheid niet bijbenen, maar spannend was het wel, meeslepend ook. Je kon geen moment een andere kant opkijken en zelfs al volgde je de bal nauwlettend dan gebeurde er elders weer iets waar de arbitrage voor moest ingrijpen.  De beide keepers kregen weinig te doen.  De kansen, die werden ontplooid, gingen naast of over. Tot de 59-ste minuut, toen Jamiro Monteiro een fantastische voorzet richting penaltystip schoot en Martijn Barto, na de rust in het veld gekomen, het beslissende tikje gaf ; 1-0. Weer Barto, die op een cruciaal moment scoorde. Tien minuten voor tijd maakte Pereira gelijk, maar Cambuur kreeg de kans de pot winnend af te sluiten. Houtkoop schoot echter in achttienkaraats positie naast. In de tweede minuut van de blessuretijd kwam die prima kopbal van Verheydt die als een donderslag insloeg. Die 1-1 had nog een verlenging tot gevolg gehad, die 1-2 was gezien de resterende tijd niet meer te overbruggen. Cambuur droop af, teleurgesteld nog een jaar Jupiler League, maar als er een gelijkwaardig team komt volgend seizoen eindigen we weer hoog, Hoog genoeg, hopelijk.

SC Cambuur: Zeinstra, Van Deelen (45. Barto), Schilder, Steenvoorden, Peersman; Monteiro, Lilipaly, Bakker, Hoefdraad (89.Kip), Van de Streek, Tissoudali (72.Houtkoop).

MVV Maastricht: Geens, Pereira, Ippel, Pedro, Nwakali, Schroijen, N’Koyi, Ciranni, Nys (69. Guvenc), Labylle, Martina (79. Verheydt).

Scoreverloop: 1-0 58. Barto; 1-1 81. Pereira  90+2. 1-2 Verheydt

Kaarten: geel; Tissoudali en Van de Streek (Cambuur) Ippel, Labylle, Nys en Pereira (MVV)

Scheidsrechter Kamphuis.

Supporters: 9.640

Man of the Match: Matijn Barto ontving de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek.

Wedstrijdsponsor: Verkley, Drachten

Balsponsor: Catering & Partyservice Onder de Luifel, Leeuwarden

Aanvoerdersponsor: Ketellapper, Cornjum.

Foto: www.dijksfotografie.com