058-2963300
CIRCO Track bij SC Cambuur succesvol afgerond

CIRCO Track bij SC Cambuur succesvol afgerond

1 december 2022, 10:04

“Niets is zo mooi als de kleuren geel en blauw, maar nog mooier is dat het samen groen maakt”, aldus Sierd Dijkman, operationeel manager bij SC Cambuur.

Zo begon hij zijn pitch als afsluiter van de zogeheten CIRCO Track. De afgelopen weken heeft de club onder leiding van de Vereniging Circulair Friesland samen met een zestal sponsoren de beproefde CIRCO-methode doorlopen. Naast de grote ambities die SC Cambuur heeft met het nieuwe stadion, wil de club ook haar eigen bedrijfsvoering onder de loep nemen.

De CIRCO Track wordt als tool ingezet om circulariteit concreet te maken. Tijdens een driedaags trainingsprogramma worden deelnemers begeleid in de wereld van circulair ondernemen, circulaire ontwerp- én verdienmodellen, door ervaren CIRCO-trainers.

De workshop werd afgesloten met pitches van alle deelnemers, waaronder Joost Vereecken van Wasgoed.com. Hij stelde een hoge ambitie: “In 2030 zijn wij het meest duurzame witgoedbedrijf van Nederland, met alleen maar ‘slimme machines’.” Het witgoedbedrijf focust zich naast het verhuren van witgoed, ook op het repareren en refurbishen van apparaten. Ook installatiebedrijf P. de Vries nam deel aan de track. Zij renoveren zo’n 1.000 woningen per jaar, waar ontzettend veel bruikbare materialen vrijkomen. Deze worden nu nog vaak weggegooid, maar zouden prima kunnen worden hergebruikt na een kleine schoonmaak- of opknapbeurt. Op deze manier kan het oude sanitair prima terug worden geplaatst en kunnen ontzettend veel materialen worden bespaard.

Deelnemer VHC Actifood bracht de circulaire ambities gelijk in de praktijk door een regionale lunch op tafel te zetten. Alle gebruikte producten kwamen stuk voor stuk uit de regio. “Een stuk circulairder dan de producten die uit Brazilië komen”, gaf Karst Spinder van VHC ActiFood aan.

Naast deze partijen deden ook Haan Reclamewerk, CCI en afvalverwerker NNRD enthousiast mee aan de track met stuk voor stuk ambitieuze doch haalbare plannen op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen alle partijen terugkijken op een even leerzame als nuttige driedaagse en is de weg naar een duurzame en circulaire bedrijfsvoering ingezet.

Over CIRCO Track
De CIRCO Track is een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Bedrijven maken tijdens de Track kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Zij vertalen dit bovendien direct naar concrete plannen voor hun eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde bedrijven is er is veel ruimte om inzicht te delen en (keten-)samenwerkingen te vormen of te versterken.

Foto: Cambuur Media