058-2963300
COLUMN supporterscoördinator Zoltan Szomoru: Enerverend!

COLUMN supporterscoördinator Zoltan Szomoru: Enerverend!

17 januari 2017, 15:23

Begin september van het vorige kalenderjaar is Zoltan Szomoru begonnen aan zijn nieuwe functie als supporterscoördinator van SC Cambuur. In deze rol gaat hij actief in gesprek met de verschillende supportersgroepen en probeert hij de club en supporters (nog) dichter bij elkaar te brengen. Middels deze column praat Zoltan iedereen elke twee maanden bij over zijn bevindingen.
________________________
Enerverend!
Door met 2-0 te verliezen van VVV denk ik dat we rustig kunnen stellen dat 2017 voor de meeste Cambuur-supporters, waaronder ik, niet de sportieve start heeft gekregen zoals we die voor ogen hadden. Na een weekend balen komt bij mij echter het besef dat we verloren hebben van de koploper, een degelijke ploeg, die weet wat ze kunnen en vooral weet wat ze niet kunnen. Toch wil ik van deze gelegenheid gebruik maken nog even terug te blikken op de eerste seizoenshelft.

2016/2017 kende een enerverende eerste seizoenshelft. Als je het betere van het spel hebt maar je scoort niet, staat er na de wedstrijd een bos bloemen op je te wachten in de kleedkamer, maar je pakt er geen punten mee. Dit is een cliché, maar tegelijkertijd ook een oeroude voetbalwet die er mede voor heeft gezorgd dat er een wisseling in de top van onze technische organisatie heeft plaatsgevonden. Rob Maas moest plaats maken voor Sipke Hulshoff die vergezeld wordt door Arne Slot en doordat Henry v/d Vegt z’n positie vacant stelde na het ontslag van Maas, neemt ‘’good old’’ Gerald van den Belt deze functie nu voor zijn rekening.

De boodschap voor de daarop volgende thuiswedstrijd tegen FC Oss was duidelijk: “Het maakt me niet uit hoe, maar vanavond moeten we winnen.”. Dat gebeurde en we begonnen weer punten te pakken. Cambuur vergaloppeerde zich nog wel in en tegen Eindhoven waarheen ruim 200 supporters waren afgereisd, maar zette daarna een prima reeks neer. Zo werd er onder het toeziend oog van ruim 400 meegereisde supporters gewonnen in de moeizame uitwedstrijd tegen Emmen en ook de thuiswedstrijd tegen NAC Breda ligt vers en als een ouderwets “Avondje Cambuur” in m’n geheugen.

Beker
Na het verlies tegen jong Ajax en een winstpartij tegen Jong FC Utrecht, waar menig supporter het één en ander op aan te merken had, wordt het donderdagavond, 15-12-2016, bekeren tegen Ajax. Op die avond stonden er 10 Cambuur HELDEN in de spelerstunnel die 20 jaar geleden het onmogelijke presteerden door te winnen van de kersverse wereldkampioen AFC Ajax. Omdat ik wist dat deze mannen daar stonden, heb ik voor één keer misbruik gemaakt van het feit dat ik overal in het stadion kan komen. Ik ben iets gaan doen wat ik normaal nooit zou doen en als een kleine jongen heb ik handjes  staan schudden. Ze waren zichtbaar net zo gespannen en enthousiast door de wedstrijd als ik, zonder te durven dromen over het geen wat zich die avond zou gaan afspelen in een afgeladen vol Cambuur Stadion.

De meeste aanwezigen hadden weinig vertrouwen in een goede afloop dus na de 1 en de 2-0 ging ik uiteraard net als het hele stadion uit m’n dak, maar ik bleef sceptisch, zoals het een goed Leeuwarder betaamt. Toen Dolberg, Schone en Younes in de tweede helft tegelijkertijd invielen en Ajax binnen enkele minuten scoorde, wist het hele stadion dat het een lastig verhaal ging worden. Ware het niet, dat een kwartier, tien minuten en zelfs vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de 2-1 nog steeds op het scorebord stond en terwijl ik bijna over m’n nek ging van de spanning floot scheidsrechter Kevin Blom in de 93ste minuut voor het einde van de wedstrijd en het stadion ontplofte!

De volgende horde is FC Utrecht in de kwartfinale. Vooralsnog hebben zich het geweldige aantal van ruim 500 Cambuur-supporters al ingeschreven en daar kunnen natuurlijk nog meer bij!

Winterstop
Voor mij was de eerste seizoenshelft een leerzame periode. Ik heb een organisatie die ik 25 jaar lang vanaf de tribune heb geroemd, verguisd en bekritiseerd, van binnenuit leren kennen en heb daarbij gemerkt dat niet alles altijd is zoals het lijkt. Dit laatste geldt ook zeker andersom en dat besef is er ook bij de organisatie. Ik ben de eerste periode vooral veel met supporters in gesprek geweest om te ondervinden wat er zoal op de tribunes speelt. Iedereen is gelijk wanneer het aankomt op clubliefde, maar er zijn ook wel wat pijnpuntjes die vaak met ons oude onderkomen te maken hebben. Zo is er ondanks dat er een verhuizing aanstaande is, getracht het maximale uit de zwaar verouderde geluidsinstallatie te halen op de Oost-tribune en zal het invalide vak in januari grondig worden aangepakt.

Ook een rondje stadion met algemeen directeur Ard de Graaf tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Oss viel in goede aarde en gaf aanleiding tot goede gesprekken, waar we serieus mee aan de slag zijn gegaan. Zo wordt er in februari onder andere een technische avond georganiseerd voor de supporters, waar zowel de staf en de spelers aanwezig zullen zijn en ook Ard de Graaf en Gerald van den Belt hun zegje zullen doen.

Daarnaast worden er met de Kern van Cambuur, Cambuur Culture en de MI Side op regelmatige basis overleggen gepleegd en wordt er constructief over de toekomst nagedacht, of het nu gaat om het nieuwe stadion of versoepeling van het uitreisbeleid. Voor wat betreft het laatste punt zijn de eerste effecten al zichtbaar. Zo hebben de gesprekken met Cambuur Culture er onder andere in geresulteerd dat er tijdens de buscombi twee biertjes mogen worden gedronken op de heenreis, waar dit voorheen niet was toegestaan. Dit lijkt een kleinigheid, maar richting normalisering van het betaalde voetbal, waar supporters, clubs en de KNVB naar toe willen in 2020, is dat een eerste stap in de goede richting.

Kortom
Het is mooi om te ervaren dat de dingen die ik namens de supporters inbreng, een luisterend oor vinden en dat er ruimte is om out of the box te denken. Vanuit mijn rol probeer ik supporters en organisatie dichter bij elkaar te brengen, maar ik merk dat we op de eerste plaats allemaal supporters zijn, met een hart dat klopt voor SC Cambuur!

Voor vragen, ideeën, of klachten op supportersgebied ben ik te bereiken via supporterszaken@cambuur.nl.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond, sportief en vooral geel met blauw 2017 toe!

Zoltan Szomoru
Supporterscoördinator SC Cambuur