058-2963300

Cruciale overwinning op Heracles; wat schreven de kranten?

2 maart 2015, 13:41

SC Cambuur had zaterdag aan één treffer genoeg in het thuisduel tegen Heracles Almelo. De thuisploeg domineerde voor rust en kreeg daarvoor in de 19e minuut de beloning toen Sander van de Streek na goed voorbereidend werk van Etiënne Reijnen verwoestend uithaalde. Van de Streek maakte hiermee de ‘golden goal’ en sleepte drie punten voor zijn ploeg binnen. ‘Terug in het linkerrijtje, handhaving is zo goed als zeker, kortom: het leven lacht Cambuur weer toe’, aldus de Leeuwarder Courant.

De kop van in de Leeuwarder Courant luidt: ‘Cambuur na cruciale overwinning op recordjacht’. De krant meldt: “We willen naar de 40 punten, het record is 39, dat willen we verbreken. En we willen hoger eindigen dan vorig jaar toen we twaalfde werden”, aldus Henk de Jong. De hoofdtrainer geeft aan nog een doel te hebben: “We willen het publiek vermaken, zorgen dat de mensen met een goed gevoel naar huis gaan. Ja, in Leeuwarden ben je als voetballer een beetje een artiest. Dit is ons theater. Dat probeer ik de jongens bij te brengen.”

De LC schrijft over het uitvallen van aanvoerder El Makrini en Sinan Bytyqi. Zij moesten beiden noodgedwongen naar de kant vanwege knieblessures. ‘Ondanks de twee vroege wissels bleef Cambuur heersen. Mart Dijkstra viel als middenvelder uitstekend in, terwijl Daniël de Ridder ook getergd was door zijn reserverol. Het enige dat De Jong zijn ploeg kon verwijten was het uitblijven van 2-0.’ De keeper van SC Cambuur wordt ook nog gecomplimenteerd: ‘Doelman Leonard Nienhuis hield Cambuur op de been met een formidabele redding.’

Het Friesch Dagblad schrijft vol lof over Etiënne Reijnen. ‘De centrale verdediger van SC Cambuur was zaterdag ook in aanvallend opzicht belangrijk voor zijn ploeg, omdat hij Sander van de Streek in staat stelde het goudhaantje te zijn tegen Heracles Almelo. Vooropgesteld: de afronding van Van de Streek was van grote schoonheid en het sierde Reijnen dat hij om die reden vooral zijn ploeggenoot complimenteerde met diens doelpunt.’

“Kijk, de tweede helft was absoluut niet goed. We kunnen veel beter. We hadden sneller op 2-0 moeten komen, maar tegelijkertijd geef je in negentig minuten tijd heel weinig weg. Het is een stukje volwassenheid om te herkennen dat je een duel moet ‘doodmaken’ als een tweede treffer maar niet wil vallen. Dat is precies wat we hebben gedaan”, aldus Reijnen. Hij vervolgde: “Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we deze zege nog zouden weggeven. Dat die overtuiging in de hele ploeg zat, is een compliment waard.”

Het spelersrapport van het Friesch Dagblad geeft Van de Streek een 7: ‘Begint patent te krijgen op fraaie afstandgoals’, Reijnen een 7,5: ‘De deur bleef gesloten en in balbezit nog belangrijk ook’ en Bijker een 7,5: ‘Biedt zich zo vaak aan dat hij bijna een spelverdeler lijkt’.

Het Algemeen Dagblad schrijft over personele zorgen: ‘De competitiewedstrijd tussen SC Cambuur en Heracles Almelo (1-0) heeft zaterdag meer blessures dan doelpunten opgeleverd. Bij de Friese thuisploeg vielen Mohamed El Makrini, Sinan Bytyqi en Furdjel Narsingh geblesseerd uit. Bytyqi en El Makrini vielen beiden halverwege de eerste helft met knieblessures uit. Henk de Jong: “Twee behoorlijke blessures, die zijn we denk ik wel even kwijt.” Narsingh moest een kwartier voor tijd vanwege kramp naar de kant.’

De Telegraaf schrijft over een nipte overwinning. ‘De ploeg van Henk de Jong miste in Leeuwarden een handvol grote kansen, maar had aan één doelpunt van Sander van de Streek genoeg voor de winst: 1-0. Cambuur krijgt daardoor weer zicht op de subtop, terwijl Heracles in de gevarenzone blijft staan.’

‘Met 33 punten voelt de Friese ploeg zich helemaal veilig in de eredivisie. “Heerlijk, we kunnen nu lekker vrijuit gaan voetballen”, zei doelpuntenmaker Sander van de Streek. “We moeten deze lijn doortrekken. De play-offs om Europees voetbal halen zou leuk zijn, maar dan moeten we wel beter voetballen dan vandaag.” Trainer Henk de Jong kijkt voorzichtig omhoog, maar waakt voor al te veel optimisme. “Ik wil mijn jongens niet teveel druk opleggen. We zijn wel op de goede weg, dat voelt goed. Ik ben best trots dat we nu al zoveel punten hebben.”

In het Telesport ‘Elftal van de Week’ zijn twee Cambuur-spelers terug te vinden. Etiënne Reijnen en Lucas Bijker krijgen allebei een 7 van de Telegraaf.

De volgende afspraak voor de mannen van Henk de Jong is aanstaande zaterdag. Dan staat de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. Alle informatie over dit uitduel vind je hier: https://cambuur.nl/kaarten/uitwedstrijden/.

Foto: www.dijksfotografie.com