058-2963300

Daverende zege in Dé Derby telt voor twee

15 februari 2015, 15:46

SC Cambuur heeft tegen veler verwachtingen in Dé Derby gewonnen. De 2-1 zege was meer dan verdiend en telt voor twee, misschien zelfs voor meer. Cambuur maakte een eind aan een mindere reeks tegen weliswaar sterke ploegen en zag dat de concurrentie in het rechter rijtje bezig was aan een opmars. De drie punten van deze opwindende middag zorgen voor meer lucht op weg naar handhaving. Bovendien, zo zei een supporter na afloop,‘ binne we nou kampioen fan Friesland, want we hewwe fier punten pakt en sy  maar eentsje.’

De entourage waarin de 22 spelers aan de wedstrijd begonnen, was er eentje zoals je die in het Cambuurstadion mag verwachten. Zaterdag zaten en stonden er tegen 6000 enthousiastelingen hun favorieten aan te moedigen bij de laatste training voor D-day, zondagmiddag was het stadion stijf uitverkocht. Over de Noordtribune werd een enorm spandoek uitgerold met als tekst infamous Leeuwarden. Voor het uitvak hing een doek van bescheiden afmeting met passie, strijd, beleving. De sfeercommissie van Cambuur had bovendien op Zuid en Oost blauwe en gele vlaggetjes neergelegd waar driftig mee werd gezwaaid.

Björn Kuipers, de scheidsrechter van dienst, had nauwelijks het spel vrijgegeven of het stond al 1-0. Na exact 57 seconden zette Mikhail Rosheuvel voor en roste Sander van de Streek de bal onhoudbaar in de touwen. Het stadion was in alle staten, wat een begin! Het deed denken aan de start van de derby in Leeuwarden vorig jaar. De vreugde was evenwel van kort duur. In de zevende minuut zette Uth de bal voor en kon Slagveer voor de gelijkmaker zorgen. Even, heel even, zonk de moed de Cambuursupporters in de schoenen, maar voor ‘verwerking’ van het leed was geen tijd. In minuut nummer acht kreeg Sander van de Streek opnieuw een gave voorzet, nu van Furdjel Narsingh. Met een droog en gericht schot in de rechter benedenhoek verschalkte hij Nordfeldt voor de tweede keer.

Cambuur was in de eerste helft de betere ploeg. Henk de Jong en zijn staf hadden Mohamed el Makrini de opdracht gegeven de laatste tijd  in grootse vorm verkerende Joey van den Berg het leven zuur te maken. Dat lukte, de angel was er wat uitgehaald, Cambuur kon aan een licht overwicht bouwen, al bleef de marge van één doelpunt natuurlijk aan de schrale kant. Uth was nog een keer dreigend voor de bezoekers, maar schoot naast, Nordfeldt moest aan de andere kant met zijn benen redding brengen op een inzet van Van de Streek. Na ruim een half uur claimde de thuisclub en vooral ‘de bank’  een penalty toen er hands werd gemaakt in het strafschopgebied. Kuipers zag het ook, maar vond een strafschop te zwaar. Nienhuis moest nog een keer echt in actie komen toen Slagveer vuurde. Hij redde prima met de voet. Hij was later ook erg attent bij inzetten van Heerenveen.

De hoogtepunten waren niet talrijk, maar echte hoogtepunten waren het wel. In de tweede helft werd Heerenveen wat sterker zonder te domineren. Daar gaf SC Cambuur te veel weerstand voor. De bemanning van de thuisclub werkte zich een slag in de rondte, was fel op de bal en loerde op de min of meer verlossende derde treffer. De kans daarop kwam na ruim een uur spelen toen Narsingh op links opstoomde en alleen voor Nordfeldt verscheen. Hij schoof de bal net naast. Dus bleef het spannend en onvoorspelbaar. Vier minuten extra tijd en juist daarin kreeg Uth de kans op de 2-2, maar vrij voor Nienhuis peerde hij voorlangs. Vytas verrichtte in die vier minuten nog een cruciale redding. Kuipers blies af, alles wat Cambuur was was dwars door alles heen. Wat een wedstrijd, wat een overwinning, wat een club.

Lodeweges vond dat Heerenveen een gelijkspel had verdiend, maar ‘ we begonnen niet goed, dekten niet door in de zestien, waren bijna apathisch, wat half en half.’. Henk de Jong was de supporters dankbaar. Zij hadden voor de juiste aanloop gezorgd. ‘Heerenveen is een sterke ploeg. Dan kun je inzakken, maar wij gaan liever tien meter naar voren. Wij hebben heel veel energie gegeven. Dit is de mooiste wedstrijd die je kunt bedenken.’

SC Cambuur: Nienhuis; Droste, Reijnen, Vytas, Bijker; Bakker (73. Bytyqi) , El Makrini (81. Dijkstra), Van der Streek; Rosheuvel (86. Hemmen), Barto, Narsingh.

sc Heerenveen: Nordfeldt; Van Anholt (81. Namli), Otigba, Marzo, Van Aken; Thern (46. Duarte), De Roon, Larsson (68. Veerman), Slagveer, Uth, Van den Berg.

Scheidsrechter: Kuipers.

Scoreverloop: 1-0. Sander van de Streek; 1-1 7. Luciano Slagveer; 8.2-1 Van de Streek.

Man of the match Sander van de Streek ontving de bloemen van Piet’s Bloemboetiek

Kaarten: Cambuur: El Makrini, Van der Streek, SC Heerenveen: De Roon, Otigba, Van den Berg.

Toeschouwers: 10.000 (uitverkocht)

Wedstrijdsponsor: ABS Steigerbouw, Leeuwarden
Balsponsor: Rabobank
Aanvoerdersponsor: Technion
Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden

Ballenjongens en – meisjes plus mascotte: VV Hardegarijp.

Volgende thuiswedstrijd 28 februari 20.45 uur SC Cambuur- Heracles Almelo. Foto: www.dijksfotografie.com