058-2963300
De vijf mooiste van Rein de Vries

De vijf mooiste van Rein de Vries

8 mei 2024, 8:57

Het is een schier onmogelijke vraag en toch hebben we gemeend hem te moeten stellen: wat waren nou de allermooiste wedstrijden aan het Cambuurplein? En wie kan deze vraag nou beter beantwoorden dan stadionspeaker én Erelid Rein de Vries. Wij gingen zitten met de stem van Cambuur om te vragen naar de wedstrijden die hem het meest zijn bijgebleven in de bijna zestig jaar waarin De Vries trouw op de tribunes van het Cambuur Stadion te vinden was.

“Potjandorie, daar moet ik wel even goed over nadenken hoor”, zo begint De Vries aan een indrukwekkend relaas door de historie van onze club. “Wil wel graag laten aantekenen dat dit ondoenlijk is en ik met pijn in het hart een aantal onvergetelijke wedstrijden moet passeren. Dit is dus zeker geen zaligmakende lijst en waarschijnlijk denk ik er volgende week weer anders over, maar goed, hier gaan we.”

1. SC Cambuur – AFC Ajax 2-0, 30-1-1996
“Dat deze wedstrijd bovenaan staat is voornamelijk gebaseerd op dat Ajax een half jaar daarvoor de Champions League had gewonnen, net daarvoor in Tokyo wereldkampioen was geworden en een half jaar later weer in de finale zou staan. Een bekerwedstrijd tegen een Eerste Divisie club zou dan dus een makje moeten zijn, maar dat ging even anders. En wat was het koud die avond. Maar dat deerde geen Cambuur-supporter, het werd een waar volksfeest.”

2. SC Cambuur – sc Heerenveen 3-1, 26-1-2014

“De wedstrijd van Bartholomew Ogbeche. Die kwam als tropische verrassing haast letterlijk aangewaaid en was direct belangrijk met een doelpunt en een assist. Toen je het stadion binnenkwam voelde je al dat er iets speciaals in de lucht hing. De sfeer was magisch. De afloop is bekend en wat moesten we lang wachten op weer eens een overwinning op de aartsrivaal. Deze dag was voor menig supporter nog mooier dan de trouwdag.”

3. SC Cambuur – PSV 3-0, 1-10-2022
“Dit was natuurlijk in een moeizaam seizoen en dat alles dan zo samenvalt in één wedstrijd maak je niet vaak mee. Bij het eerste doelpunt liet Van Boekel gelukkig doorspelen en Van der Water schoot hem weergaloos binnen. Extra mooi was het dat Ruud van Nistelrooy hoofdtrainer was van de Eindhovenaren en hij na afloop ook ruiterlijk toegaf dat het een verdiende overwinning was. Een 3-0 zege op een topclub als PSV is voor ons echt historisch.”

4. SC Cambuur – DS’79 6-5, 25-4-1987
“Volgens mij was toen ook de Lunato-kermis weer in de stad, maar de grootste kermis was in het Cambuur Stadion te zien.  We kamen voor, toen met 2-4 achter en niemand gaf er nog een stuiver voor. Het was zo’n typische Fritz Korbach wedstrijd, vol op de aanval en vol risico. Het werd uiteindelijk 6-5 en het publiek stond op de banken. Spectaculairder dan deze wedstrijd heb ik ze nooit gezien.”

5. SC Cambuur – N.E.C. Nijmegen 7-0, 10-6-1987
“Dit was in hetzelfde jaar als de wedstrijd hierboven en waar ik die vorige de meest spectaculaire wedstrijd noemde, was dit misschien wel de beste. N.E.C. had dat jaar namelijk echt een goede ploeg en met Grim ook de topscoorder van de competitie in de gelederen. Desalniettemin speelden ze van het kastje naar de muur en met schitterend positiespel waren we heer en meester. Zeven doelpunten, waarbij het duo Rontberg – Van der Ark in topvorm was. Onvergetelijk.”

“Mag ik echt niet meer wedstrijden kiezen dan deze vijf? Ik bedoel: die 4-3 wedstrijd tegen Vitesse onder Henk de Jong, de beide wedstrijden tegen Ajax (4-1 en 2-1 winst), de 6-0 overwinning op Vitesse in 1964 en natuurlijk Leonard van Utrecht die de 4-3 nog liet aantekenen nadat we met 0-3 achterstonden. Die verdienen op zijn minst ook een eervolle vermelding. En we speelden ook ooit 5-5 tegen Heracles; die wedstrijd vergeet ik ook van mijn leven niet meer.”

We besluiten het De Vries nog moeilijker te maken en de stoute schoenen aan te trekken door te vragen naar zijn favoriete elftal in zestig jaar SC Cambuur. “Och, wat doen jullie me aan? Maar vooruit, ik ga een poging wagen. Al moet ik ook hierbij vele disclaimers maken, want wat hebben we een hoop geweldige spelers zien spelen tussen die vier lichtmasten. Wie mijn favoriete spelers aller tijden is? Die zal niet iedereen meer hebben zien spelen en de jonge generatie kent hem misschien zelfs wel helemaal niet meer. Maar de beste die ooit het geel-blauw heeft gedragen is voor mij toch echt Johan Wieringa. Wat een geweldige speler was dat.”

Het blijft even stil, waarna het Erelid van SC Cambuur het volgende elftal ogenschijnlijk moeiteloos uit de mouw weet te schudden. “Wel met excuus aan onder meer Pier Alma, Dirk Roelfsema, Robert Mühren, Wim van der Heide en Bartholomew Ogbeche.”

Fred Grim
Nico-Jan Hoogma, Jaap Stam, Etiënne Reijnen, Johan Abma
Len Cantello, Sandor van der Heide, Johan Wieringa
Johan Zuidema, Harry van der Laan, Carlo de Leeuw