058-2963300

Degradatiekraker tussen SC Cambuur en De Graafschap eindigt onbeslist

2 april 2016, 20:55

In de zinderende degradatiestrijd stond eerder vanavond voor SC Cambuur het treffen met De Graafschap op het programma. Een cruciaal treffen daar het verschil tussen beide ploegen vooraf slechts één punt bedroeg, in het voordeel van de Superboeren die bovendien over een aanzienlijk beter doelsaldo beschikten. Een tweestrijd die het predicaat Wedstrijd van het jaar dubbel en dwars verdiende. Met nog 6 competitiewedstrijden voor de boeg een wedstrijd die absoluut niet verloren mocht worden. Bij winst zouden de Leeuwarders de rode lantaarn immers weer overdragen aan de Doetinchemmers, wat bovendien een gigantische boost zou betekenen voor het restant van de competitie. Degradatieduels zijn vaak meer spannend dan kwalitatief hoogstaand en dat was vanavond in een stijf uitverkocht stadion De Vijverberg niet anders. Na een ruststand van 1-1 eindigde de degradatiekraker pur sang uiteindelijk in 2-2. Dit betekent dat in de strijd om de laatste plaats nog niets beslist is en ons nog spannende weken te wachten staat.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van Nederlands beste voetballer ooit begon Cambuur aan de wedstrijd zonder haar vaste doelman Leonard Nienhuis. Hij moest vlak voor deze ware degradatieclash afhaken met een hamstringblessure. Harm Zeinstra was zijn logische vervanger. In een zenuwachtig en een rommelig begin van de wedstrijd ging er aan beide kanten veel mis en kwamen de veelal lange peren vanuit het achterveld vaak niet aan. De strijd tegen degradatie had duidelijk vat op beide ploegen. Het was De Graafschap dat in de 23e minuut op voorsprong kwam. Het doelpunt werd voorbereid door Andrew Driver en met het hoofd afgemaakt door Vincent Vermeij. De stand in de wedstrijd werd al snel weer gelijkgetrokken toen Jack Byrne even later een vrije trap mocht nemen en Calvin Mac-Intosch – ook met zijn hoofd – doelman Hidde Jurjus verschalkte. Bijna een kopie van het eerste doelpunt van de wedstrijd. De wedstrijd leek daarna te ontbranden, maar gescoord werd er in de eerste 45 minuten niet meer.

De tweede helft werd geopend met een gevaarlijk afstandsschot van Jack Byrne dat net naast de verkeerde kant van de paal ging. Na de rust kwam er meer leven en tempo in de wedstrijd. Beide ploegen noteerden in deze fase enkele kleine kansen . De ingevallen Kevin van Veen zorgde met een prachtige vrije trap voor de op dat moment verdiende 1-2 voorsprong. Cambuur was op dat moment de betere ploeg en wilde de genadeklap uitdelen. Een fout van Harm Zeinstra zorgde een kwartier voor tijd echter voor de 2-2. Ted van de Pavert gaf het laatste tikje. De Graafschap zette in de resterende minuten vol aan, wilde de overwinning forceren, maar de ploeg van Marcel Keizer gaf geen krimp, waardoor het bij een 2-2 eindstand bleef.

Over exact een week komt de koploper in de Eredivisie naar het Cambuur stadion. De recordkampioen uit Amsterdam is ook nog volop in een tweestrijd verwikkeld en zal met het zicht op de titel daarom de punten niet cadeau geven. Maar in de titeljacht zal ook de spanning bij Ajax alsmaar toenemen. Een duel waar voor beide ploegen grote belangen op het spel staan.

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus, Jeroen Tesselaar, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Nathaniel Will, Mark Diemers (70. Dean Koolhof), Andrew Driver, Karim Tarfi, Youssef El Jebli (81. Kristopher Vida), Vincent Vermeij, Cas Peters (61. Piotr Parzyszek)

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Marvin Peersman, Darryl Lachman, Martijn van der Laan, Calvin Mac-Intosch, Erik Bakker, Sander van der Streek, Jack Byrne (80. Tom Hiariej), Furdjel Narsingh (54. Kevin van Veen), Martijn Barto, Jergé Hoefdraad

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Gele kaarten: Piotr Parzyszek (De Graafschap), Martijn Barto (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 12.600

Fotografie: www.dijksfotografie.com