058-2963300
Doelpuntenfestijn levert SC Cambuur één punt op

Doelpuntenfestijn levert SC Cambuur één punt op

26 april 2024, 22:20

‘Bedankt Cambuurplein’ was veelvuldig te lezen op meerdere vlaggen voor wie met de rug naar het Cambuur Stadion stond. Het was een actie vanuit de club om de buurt te bedanken voor het zijn van een goede buur in de afgelopen zestig jaar. Daarmee is de afscheidstournee officieel ingezet want de kans is groot dat vanavond de een-na-laatste keer ooit was dat er onder de vier lichtmasten in Leeuwarden-Oost een officiële wedstrijd werd gespeeld.

“We willen op een goede manier het tijdperk aan het Cambuurplein afsluiten” was dan ook de boodschap van Henk de Jong voorafgaand aan de wedstrijd. De hoofdtrainer moest daarbij overigens wel flink puzzelen, want met maar liefst elf afwezigen was de spoeling bijzonder dun en met name de bank zou je qua leeftijd eerder verwachten bij SC Cambuur Onder 21 dan bij het eerste elftal.

Hoe het ook zij: het Cambuur Stadion was weer goedgevuld en dus moest er vermaak worden geboden. Dat deed de thuisploeg weer eens vanuit het vertrouwde 4-3-3 systeem, waarbij er ook een plek was voor de van een blessure teruggekeerde Michael Breij. De middenvelder raakte begin maart geblesseerd in het uitduel tegen Jong PSV en liet zich vandaag direct gelden.

Daarover later meer, want de loftrompet mag dit seizoen zeker worden gestoken als het gaat over de prestaties van FC Dordrecht. De Schapenkoppen zijn namelijk de verrassing van deze Keuken Kampioen Divisie-jaargang en met een vierde stek op de ranglijst mag het zelfs nog dromen van directe promotie.

Dordrecht doet dat bovendien met een avontuurlijke speelwijze en dat is wel eens anders in het moderne voetbal. Het levert vaak de leukste wedstrijden op en dat was vanavond aan het Cambuurplein niet anders. Liefst zes treffers vielen er te noteren en ’t Woanskip klonk drie keer, eindstand 3-3.

Waar de eerste twintig minuten dan misschien nog geen puntje-van-de-stoel-werk was, maakte het restant van de eerste helft dat ruimschoots goed. Eerst was het Roberts Uldrikis die na een half uur spelen een fout van doelman Plogmann genadeloos wist af te straffen van dichtbij en nog geen vijf minuten later maakte Sebaoui direct gelijk toen SC Cambuur op het middenveld een aantal keer te laat was. In twee instanties schoof hij de bal achter Van Osch.

Daar nam SC Cambuur dan weer geen genoegen mee en na iets meer dan een half uur spelen bediende Pol met een voorzet vanaf links Michael Breij aan de rechterkant, die kopte keurig terug op Uldrikis en de Letse spits kon zijn tweede van de avond binnenschieten.

Het had zelfs nog mooier kunnen worden toen Milan Smit de diepte werd ingestuurd en eigenlijk alles goed deed. Een aanname onder druk van een verdediger, het meenemen van de bal en het rustig blijven voor de doelman. Eén ding was echter net niet goed genoeg en dat was de afronding. De bal ging namelijk net naast het doel en dat was zonde gezien de schoonheid van de aanval.

Desalniettemin gingen De Jong en de zijn aan de thee met een voorsprong en dat is natuurlijk altijd fijn. Nog fijner is een marge van twee, moet Milan Smit hebben gedacht, want de topscoorder maakte binnen vijf minuten de 3-1. Dank moet hierbij uit gaan naar debutant Bram Marsman (hij was de vervanger van Michael Breij die maximaal 45 minuten kon spelen). De linksback schoof de bal namelijk perfect opzij en Smit had de hoek voor het uitzoeken. Dat is hem wel toevertrouwd en hij maakte alweer zijn negentiende treffer van het seizoen.

Ook dit verschil hield niet lang stand, want nadat Marsman het zelf nog eens probeerde was Dordrecht dodelijk vanuit de omschakeling. De bal kwam na wat omwegen uiteindelijk terecht bij Shiloh ’t Zand, één van die huurlingen van Feyenoord, en die kon van dichtbij gemakkelijk raak schieten en deed dat dan ook maar.

Daarna was het een fase van tegenhouden, want FC Dordrecht kon gezien de stand op de ranglijst uitstekende zaken doen in de strijd om directe promotie. SC Cambuur bleef mede dankzij puik werk van Yanick van Osch echter keurig overeind, al zou de tegentreffer tien minuten voor tijd alsnog volgen. Opnieuw kregen de Dordtse aanvallers teveel tijd en ruimte in de zestien en dit keer was het Segecic die kon binnenschieten.

Milan Smit was in de laatste fase van de wedstrijd nog het dichtst bij de winnende treffer, maar zijn inzet vanuit vallende positie was nog net te keren door doelman Plogmann en zo werden de punten in een vermakelijke avond aan het Cambuurplein gedeeld.

Volgende week staat de verre reis naar Kerkrade op het programma en treft SC Cambuur opnieuw een ploeg die nog volop meedoet voor de eerste twee plekken: Roda JC.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Ottesen, Tol, Smand (90’ Jonker), Poll; Van Kaam (C) (90’ Van der Werff), De Jong (80’ Van der Meer), Breij (46’ Marsman); Mercera, Uldrikis en Smit

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux (58’ Bronkhorst), Kluivert, Van den Avert, Hilton (82’ Schein); Receveur (58’ Schuurman), ’t Zand, Suray; Mbayo (58’ Segecic), Kriwak (46’ Osundina) en Sebaoui

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf
Aanwezige supporters: 9.879

Scoreverloop:
21’ 1-0, Uldrikis
25’ 1-1, Sebaoui
32’ 2-1, Uldrikis
49’ 3-1, Smit
55’ 3-2, ’t Zand
79’ 3-3, Segecic

Gele kaarten: Smand

Wedstrijdsponsor: NIVO Groep
Balsponsor: DonkerVeenstra
Aanvoerdersbandsponsor: Pannenkoekenhuis Hans & Grietje

Foto: www.dijksmedia.nl