058-2963300

Doelpuntrijk gelijkspel in Utrecht zorgt voor gemengde gevoelens bij SC Cambuur.

26 september 2015, 20:53

Ondanks de doordeweekse uitschakeling in het KNVB Bekertoernooi en het tot op heden ontbreken van een driepunter, reisde SC Cambuur vandaag toch met het nodige vertrouwen af richting Utrecht. Het getoonde spel in de wedstrijden tegen FC Twente en PSV liet immers bij vlagen zien dat de Leeuwarders op de terugweg zijn. Dit vertrouwen moest ‘alleen’ nog verzilverd worden in de eerste overwinning van het seizoen waar iedereen met een geel-blauw hart zo vurig naar snakte. Nadeel van het lopende seizoen is dat de technische staf van de Leeuwarder Eredivisionist elke week noodgedwongen wordt om wisselingen – met name in verdedigend opzicht – doorvoeren. De broodnodige vastigheden en automatismen ontbreken dan om de door de Leeuwarders zo geroemde spelwijze succesvol uit te kunnen voeren. In Stadion Galgenwaard had het er alle schijn van dat de formatie van Henk de Jong vanavond met vlag en wimpel zou slagen, maar Cambuur wist een 1-3 voorsprong niet over de streep te trekken en mocht zich uiteindelijk nog gelukkig prijzen dat het na een hectische slotfase bij een 3-3 eindstand bleef.

Zonder de geschorste sterspeler Sébastien Haller kwamen de Domstedelingen uitstekend uit de startblokken, maar Sjoerd Overgoor was met een vlammend schot in de 9e minuut het dichtst bij de openingstreffer. Daarna ontstond er een status quo op het veld, bijna geen (uitgespeelde) kansen en vond de slag met name op het middenveld plaats. In de 27e minuut kwam Cambuur enigszins onverwacht op voorsprong. Bartholomew Ogbeche was het eindstation van een prachtige aanval die via Narsingh en Pereira werd opgezet. De Nigeriaan kopte prachtig diagonaal de 0-1 achter doelman Robbin Ruiter binnen. Daarna creëerde de thuisploeg wel weer een optisch overwicht, maar gevaarlijk werd FC Utrecht in de eerste helft niet meer.
De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde. FC Utrecht drong aan en Cambuur loerde op een uitval. FC Utrecht kwam in de tweede helft toch al vroeg op gelijke hoogte. Willem Janssen scoorde in de tweede helft op randje buitenspel beheerst de 1-1. FC Utrecht was daarna ontketend en leek Cambuur te overrompelen. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleven de Leeuwarders overeind en kwamen zelf via een vlijmscherpe counter weer op voorsprong. Weer was het Bartholomew Ogbeche die de trekker overhaalde uit een voorzet van Furdjel Narsingh. Even later leidde een identieke situatie zelf tot de 1-3. Alleen knalde nu Sander van der Streek een voorzet van dezelfde Furdjel Narsingh kiezelhard binnen. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld, want Nacer Barazite bracht met een bekeken schuiver de spanning in de 73e minuut weer volledig terug. Zoals zo vaak dit seizoen kreeg Cambuur ook vanavond weer een strafschop tegen die Willem Janssen koeltjes benutte: 3-3 Een bijkomend nadeel hierbij was dat SC Cambuur na het wegzenden van Harm Zeinstra met 10 man verder moest. Na dit doelpunt werd het een moeilijk verhaal, maar Cambuur liet zich in het restant van de wedstrijd niet meer verrassen. Een fabuleuze redding van Leonard Nienhuis zorgde in de slotseconden ervoor dat Cambuur in ieder geval met een punt huiswaarts kon keren, al voelde deze remise meer als een nederlaag aan.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Roda JC op het programma. De verste uitwedstrijd van het seizoen in het Parkstad Limburg Stadion waar Cambuur weinig goede herinneringen aan heeft. Zo werd 2 jaar geleden bij de terugkeer in de Eredivisie met 2-0 van de Zuid-Limburgers verloren en van de beroemde nacompetitiewedstrijd op 31 mei 2009 schrok menig Cambuur-supporter nog geruime tijd daarna badend in het zweet wakker van. De tijden zijn sindsdien gelukkig veranderd en beide ploegen treffen elkaar volgende week zaterdag weer op het hoogste niveau. Hopelijk gaan de drie punten dan wel mee in de bus voor de lange terugreis.

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter, Louis Nganioni (46. Kevin Conboy), Timo Letschert, Sean Klaiber (90. Andrea Ludwig), Mark Diemers (76. Kristoffer Peterson), Mark van der Maarel, Rico Strieder, Bart Ramselaar, Willem Janssen, Nacer Barazite, Rubio Rubin

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Marlon Pereira, Wessel Dammers, Marvin Peersman, Vytautas Andriuškevičius (56. Erik Bakker), Sjoerd Overgoor, Jack Byrne (63. Jamiro Monteiro), Sander van der Streek, Bartholomew Ogbeche, Martijn Barto, Furdjel Narsingh (81. Leonard Nienhuis)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Gele kaarten: Martijn Barto, Marlon Pereira, Sjoerd Overgoor (SC Cambuur)

Rode kaart: Harm Zeinstra (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 16.073