058-2963300
Eerherstel en drie punten op ouderwetse Cambuur-avond

Eerherstel en drie punten op ouderwetse Cambuur-avond

23 september 2021, 21:50

Hoe revancheert SC Cambuur zich van die vervelende uitslag in Amsterdam? Dat was de hamvraag vanavond in het Cambuur Stadion, waar de geel-blauwen voor een opnieuw vocaal geweldig aanwezige Twaalfde Man mochten aantreden tegen Heracles Almelo. Dat is een directe concurrent in de strijd om handhaving en dat het een gelijk opgaande strijd zou worden was op voorhand eigenlijk al uit te tekenen. Dat werd het ook vanavond aan het Cambuurplein, met een gretig en strijdend SC Cambuur als uiteindelijke winnaar: 2-1.

Hoofdbrekens moet hoofdtrainer Henk de Jong hebben gehad van de problemen centraal in de defensie. Aanvoerder Erik Schouten is nog steeds herstellende, Marco Tol heeft het tot op het laatst aan toe geprobeerd maar kon niet spelen en dan valt ook Maxim Gullit nog eens uit in de training. Wie er dan overblijft? Juist, de 19-jarige Jhondly van der Meer. De kersvers international van Haïti en product van de SC Cambuur Jeugdopleiding mocht vanavond zijn basisdebuut maken in de Eredivisie en deed dat met verve.

Bij Heracles liefst vier wisselingen aan de aftrap ten opzichte van de basiself die in extremis met 3-2 van AZ wist te winnen. Quagliata, Schoofs, Basaçikoglu en Burgzorg waren de nieuwelingen in de basis en die hadden het in de beginfase lastig tegen een SC Cambuur, dat zo snel mogelijk de nare nasmaak van afgelopen weekend van zich af wou voetballen.

Dat leverde meteen gevaar op van met name de linkerkant, waar Issa Kallon bij vlagen ongrijpbaar was, maar ook in de eindfase niet altijd even doortastend. Na 25 minuten spelen was Michael Breij dat gelukkig wel. Een fraaie Caambuur-aanval van Maulun naar Breij, van Breij naar Jacobs en van Jacobs naar Breij werd fraai afgerond door laatstgenoemde, die vanaf de rand van de zestien de bal met links in de kruising krulde.

Of dat nou de reden was voor Heracles om een tandje bij te schakelen of niet, feit is dat de bezoekers uit Almelo hierna een aantal keer wel heel gevaarlijk opdoken voor het doel van Sonny Stevens. Wat te denken van de kopbal op de lat van Kaj Sierhuis of de haast niet te missen kans van verdediger Giacomo Quagliata die vrij kon inschieten vanaf vijf meter en de bal -tot verbazing van vriend en vijand- naast de goal wist te krijgen.

SC Cambuur kon opgelucht ademhalen en herpakte zichzelf na de theepauze vrijwel direct. Dit keer was het doelpuntenmaker Michael Breij die Tom Boere in de diepte aanspeelde. De spits hield zoals vaker vanavond de bal goed vast en legde klaar voor Mees Hoedemakers. Dat is zo’n speler die misschien niet heel vaak scoort, maar als hij scoort dan zijn het mooie treffers en zo ook nu. Met de buitenkant van de linker wreef dreef hij de bal in de linkerhoek en liet hij Blaswich kansloos.

De thuisploeg op rozen, al waren er nog ruim veertig minuten te spelen en was het duel allesbehalve beslist. De geel-blauwen bleven na rust echter een stuk gemakkelijker overeind dan in het eerste bedrijf en de kansen in de tweede helft voor de bezoekers zouden pas volgen in de laatste alles of niets fase.

De grootste daarvan was voor Rai Vloet (kennen we die nog?) die met een snoeiharde knal bijna Sonny Stevens wist te verrassen in de korte hoek. De Twaalfde Man had de boodschap begrepen en de laatste minuten was er niemand die nog zat op de tribunes en het gezang klonk onophoudelijk.

Een tegentreffer kon dit niet voorkomen, want in de negentigste minuut kon Sinan Bakis uit een afgeslagen corner van dichtbij de 2-1 binnentikken. De overwinning van de geel-blauwen kwam daarentegen niet meer in gevaar en zo was het een ouderwetse voetbalavond in Leeuwarden-Oost met opnieuw een geweldige sfeer en drie hele belangrijke punten.

Veel tijd om na te genieten is de mannen van Henk de Jong niet gegeven, want aanstaande zondag wacht alweer het volgende Eredivisietreffen. De geel-blauwen gaan dan op bezoek bij Sparta Rotterdam op Het Kasteel.

Opstelling SC Cambuur: Stevens (C); Schmidt (78’ Ter Heide), Van der Meer, Mac-Intosch, Bangura; Hoedemakers, Jacobs (63’ Paulissen), Maulun; Breij (86’ Kiss), Boere en Kallon

Opstelling Heracles Almelo: Blaswich (C); Fadiga, Rente (76’ Les), Knoester, Quagliata; Schoofs, Vloet, De la Torre; Basacikoglu (69’ Azzaoui), Sierhuis (60’ Bakis) en Burgzorg (69’ Amissi)

Scheidsrechter: Alex Bos

Scoreverloop:
’25 1-0, Breij
47’ 2-0, Hoedemakers
90’ 2-1, Bakis

Gele kaarten: –

Wedstrijdsponsor: Speedbooks
Balsponsor: Autotaalglas

Foto: www.dijksmedia.nl