058-2963300
Eerste interview Michael de Leeuw: “Ik ben hongerig en voel me topfit”

Eerste interview Michael de Leeuw: “Ik ben hongerig en voel me topfit”

12 juni 2024, 11:50

Met Michael de Leeuw werd dinsdag de derde aanwinst voor volgend seizoen gepresenteerd. De 37-jarige aanvaller zette zijn handtekening onder een verbintenis die hem voor één seizoen in Leeuwarden houdt. Nadat de inkt van het contract was opgedroogd, gaf De Leeuw zijn eerste interview als speler van SC Cambuur.

Michael, van harte welkom bij SC Cambuur! Na een lange voetbalreis is Leeuwarden je volgende halte. Kun je iets vertellen over de manier waarop de transfer tot stand is gekomen?
“Bedankt en jazeker! Lars Lambooij ken ik al heel lang. We hebben samen in de jeugd van Willem II gespeeld en zijn samen naar BV Veendam gegaan. Ik heb altijd contact met hem gehouden. Nadat hij hier als technisch manager begon, wilde hij weten hoe ik de toekomst voor mij zag. De laatste gesprekken gingen dan ook concreet over een overgang naar SC Cambuur. Met Henk de Jong heb ik ook een goed en fijn gesprek gehad. Het is bovendien heel bijzonder om de transitie naar een nieuw stadion mee te maken. Dat zijn dingen die voor mij de doorslag hebben gegeven.”

Heb je na het behalen van het kampioenschap met Willem II getwijfeld aan het voortzetten van je carrière?
“Ondanks dat ik 37 jaar ben, heb ik het gevoel dat ik nog niet klaar ben als voetballer. Ik ben hongerig, voel me topfit en wil goals maken. Nee, aan stoppen heb ik niet gedacht. Op mijn leeftijd moet je aan twee voorwaarden voldoen om te blijven voetballen. Mentaal moet je voorbereid zijn op een nieuw seizoen en je moet het fysiek aankunnen. Klachten en pijntjes heb ik niet en ik kan niet wachten om hier mijn kwaliteiten te laten zien.”

Je hebt gedurende je loopbaan meerdere keren als tegenstander in Leeuwarden gespeeld. Wat weet je al van de club en zijn supporters?
“Met BV Veendam, FC Groningen en Willem II heb ik hier regelmatig gespeeld. We hadden het altijd lastig in Leeuwarden en wonnen hier dan ook niet vaak. Wat ik mij herinner van de keren dat ik hier speelde, is dat de club een heel fanatieke achterban heeft met supporters die een portie geluid kunnen maken. Een echte volksclub.”

Naast de clubs in Nederland heb je ook een tijdje bij Chicago Fire in de Verenigde Staten gespeeld. Hoe was dat avontuur?
“Ik zou het iedereen aanraden om zo’n avontuur aan te gaan. Richting mijn dertigste ben ik die kant opgegaan. Dat vond ik de perfecte leeftijd om dat te doen. Ik vond het fantastisch, heb heel veel gezien en heb ook een heel andere cultuur van de sport beleefd. Voor uitwedstrijden reisden we met het vliegtuig en waren we twee of drie dagen in steden als New York en Washington, waarbij er vaak wel de mogelijkheid was om even de toerist uit te hangen. Zelf woonde ik in hartje Chicago, de derde stad van de Verenigde Staten. Het was echt een avontuur, een heel mooie ervaring.”

Komend seizoen speel je in Leeuwarden. Wat kunnen de supporters van je verwachten?
“Dat ik hard werk en strijd lever. Dat heb ik mijn hele carrière gedaan. Ik ben natuurlijk een jaartje ouder, dus ik zal mijn ervaring delen in de kleedkamer. Ook hoop ik heel veel te scoren, want ik ben uiteindelijk aanvaller. Dat blijft het mooiste wat er is. Na het winnen van wedstrijden, uiteraard.”

Wat hoop je komend seizoen te bereiken?
“Mijn ambitie is om belangrijk te zijn, er het maximale uit te halen en zo veel mogelijk doelpunten te maken. Promoveren moet altijd het grote doel zijn, of dat nou gaat via de Play-Offs of door directe promotie. Een club als SC Cambuur hoort, zeker met het nieuwe stadion, in de Eredivisie thuis.”

Foto’s: Cambuur Media