058-2963300
Effectief SC Cambuur knap door in de beker

Effectief SC Cambuur knap door in de beker

19 december 2023, 23:05

Op 6 oktober jongstleden werd het 5-2 in de tweestrijd tussen FC Dordrecht en SC Cambuur en dat moest vanavond in de tweede speelronde van de TOTO KNVB Beker dus echt anders. Destijds was dat overigens nog met Sjors Ultee op de bank bij de Leeuwarders, vanavond met Henk de Jong als hoofdtrainer was de marge even groot, maar dit keer wel in het voordeel van SC Cambuur: 0-3.

Bij SC Cambuur geen grove wijzigingen in de opstelling, want zo liet hoofdtrainer Henk de Jong vooraf al weten: “daar is de beker veel te belangrijk voor.” En dus was alleen voor Jeremy van Mullem een plek ingeruimd ten opzichte van de eerste elf afgelopen vrijdag. Dat ging overigens ten koste van Michael Breij, die nog wel een half uur mocht invallen.

De Dordtse gastheer mag met recht één van de positieve verrassingen van het seizoen worden genoemd, want precies op de helft van de competitie is het gat tussen FC Dordrecht en de huidige nummer drie, ADO Den Haag, slechts vier punten. Ook vanavond liet de ploeg van Santoni en oude bekende Bosschaart zien bij vlagen zeer goed te kunnen voetballen, met ‘t Zand en Schuurman als voetballende leiders op het middenveld.

In een regenachtig Dordrecht, waarbij nog zo’n honderd Leeuwarders de lange reis hadden gemaakt (waarvoor hulde!), was het net als bij de eerdere editie lang niet saai. De spelstijl van beide ploegen toont zekere gelijkenissen, waarbij beide teams hoog druk willen zetten en verzorgd willen opbouwen van achteruit.

Het leverde een wedstrijd op met een hoog tempo en veel kansrijke situaties, maar gek genoeg weinig uitgespeelde kansen. SC Cambuur kreeg die bijna toen Balk net iets te lang nodig had om De Jong weg te steken, die anders alleen op de keeper af had gekund.

Dordrecht voetbalde in de eerste helft net iets makkelijker op zware natuurgrasveld aan De Krommedijk, werd ook meermaals gevaarlijk, maar het doelpunt zou aan de andere kant vallen.

We schrijven de 24e minuut als Remco Balk aangespeeld wordt aan de rechterkant van het veld en besluit het maar eens te proberen. Of het nou een voorzet of een schot was, feit is dat de bal weergaloos over doelman Doornbosch het doel in zeilde en SC Cambuur de voorsprong pakte.

Dordrecht moest in de achtervolging en deed ook. Zeker voor rust kenden de Schapenkoppen een sterke fase en was het af en toe met kunst en vliegwerk dat de Leeuwarders overeind bleven.

Zonder wissels was het spelbeeld na rust niet wezenlijk anders en had de thuisploeg weliswaar iets meer de bal; het was opnieuw SC Cambuur dat tot scoren kwam. Een lange pass van Van Osch kwam terecht bij Balk aan de linkerkant, die bediende zijn spits op maat en Uldrikis schoof op zijn beurt keurig binnen: 0-2.

Nadat Dordrecht eerst nog een doelpunt zag worden afgekeurd (de bal was achter geweest) leek het in de 67e minuut zelfs nog mooier te worden toen Balk werd weggestoken door Breij en de keepers weliswaar passeerde, maar inzet gekeerd zag worden door de paal.

Van wanhoop was geen sprake aan Leeuwarder zijde en dat was ook nergens voor nodig, want de 0-3 zou weldra volgen. Na een onderschepping van Smand werd Van Kaam weggestuurd in de diepte en doordat Smit goed ruimte maakte met zijn loopactie lag de rechterhoek open. Kassa voor Van Kaam en kassa voor SC Cambuur.

Milan Smit kreeg nog wel een goede kans, maar het deed er niet meer toe. De wedstrijd was gespeeld, SC Cambuur boekt een knappe 0-3 overwinning en zit weer in de koker.

Nog één keer komt SC Cambuur dit kalenderjaar in actie en wel aanstaande vrijdag. In en tegen FC Den Bosch hopen de mannen van De Jong het jaar dan goed af te sluiten voordat het kerstreces zijn intrede gaat doen.

Opstelling FC Dordrecht: Doornbosch; Bronkhorst, Smolarczyk, Van den Avert, Brito; ‘t Zand, Schuurman (72’ Segecic), Suray; Osundina (72’ De Bie), Kriwak en Sebaoui

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Tol, Smand, Bergsma (90’ Jonker), Sylla (90’ Poll); Van Mullem, van Kaam (C), De Jong (58’ Breij); Balk (82’ Schaapman), Uldrikis en Smit (90’ Van der Veen)

Scheidsrechter: Yanick van der Laan

Scoreverloop:
24’ 0-1, Balk
59’ 0-2, Uldrikis
79’ 0-3, Van Kaam

Gele kaarten: ’t Zand (FC Dordrecht), Sylla en Van Mullem (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl