058-2963300
Eindelijk naast complimenten ook punten voor SC Cambuur

Eindelijk naast complimenten ook punten voor SC Cambuur

28 augustus 2021, 22:15

Twee keer wel de complimenten, maar niet de punten. Dat moet maar eens over zijn, moeten de elf van SC Cambuur hebben gedacht toen ze vanavond het veld opstapten van het Cambuur Stadion voor het duel tegen FC Twente. De formatie van de gister jarige Henk de Jong speelde met hartverwarmende energie en bravoure en trakteerde de weer vocaal luidruchtig aanwezige Twaalfde Man op een grandioze voetbalavond. Op doelpunten was het lang wachten, maar invaller Jamie Jacobs haalde twee keer verwoestend de trekker over en bezorgde SC Cambuur daarmee de eerste driepunter sinds de rentree in de Eredivisie.

“We willen zo snel mogelijk van die vervelende nul af”, zo liet Henk de Jong in zijn bespiegelingen vooraf al weten en de mannen die daarvoor moesten zorgen waren dezelfde elf als vorige week in Eindhoven. Zo mocht Tamás Kiss zich dus voor het eerst laten zien aan het Leeuwarder publiek, iets waar die andere twee recente aanwinsten (Maxim Gullit en Filip Krastev) nog even op zullen moeten wachten. Zij zijn pas vanaf de volgende speelronde speelgerechtigd.

Bij FC Twente een hoop bekende namen aan de aftrap en dat is vooral te danken een geslaagde transferzomer in Enschede. Onder meer Michel Vlap, Michal Sadilek, Robin Pröpper en Ricky van Wolfswinkel vonden hun weg naar de Grolsch Veste en daarmee mag je de Tukkers met hoofdletters opschrijven voor het linker rijtje. Dat bleek ook wel uit de puntendeling van vorige week, toen landskampioen Ajax niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Twente.

Met dat goede gevoel stapte de ploeg van trainer Ron Jans vandaag in de bus naar Leeuwarden, maar op de terugweg zal daar niet veel meer van over zijn. SC Cambuur liet net als in de afgelopen twee wedstrijden zien dat het gewoon heel goed kan voetballen en als je daar de steun van de supporters bij optelt dan weet je dat het als uitploeg een moeilijke avond gaat worden.

Dat werd het ook voor de bezoekers, al lukte het SC Cambuur aanvankelijk maar mondjesmaat om kansen te creëren. Veelvuldig balbezit was er zeker voor de thuisploeg en de bezoekers kregen vooral totaal geen druk op de opbouw van SC Cambuur. De beste mogelijkheid aan Leeuwarder zijde was voor Robin Maulun na een uitstekend teruggetrokken voorzet van Tamás Kiss. Hij deed eigenlijk niks fout, maar een geweldige redding van Lars Unnerstall voorkwam een verdiende voorsprong voor SC Cambuur.

Stelde FC Twente daar dan helemaal niks tegenover? Wel degelijk en met Ricky van Wolfswinkel kreeg het vlak voor rust een minstens even zo grote kans op de openingstreffer. Na een voorzet van Troupée kon hij van dichtbij ogenschijnlijk vrij inkoppen, maar de voormalig Nederlands international mikte voorlangs.

Na rust ging SC Cambuur door waar het was gebleven en werd daarbij extra in het zadel geholpen doordat Ilic van het veld werd gestuurd. Hij zag zijn tweede gele prent na een charge op Alex Bangura.

Daarmee werd het nog meer eenrichtingsverkeer dan het al was en onder aanvoering van de in de rust ingevallen Jamie Jacobs ging SC Cambuur op zoek naar de verdiende beloning en die zou er komen ook. Na ruim een uur spelen was het Michael Breij die vanaf de rechterkant met een harde lage voorzet diezelfde Jamie Jacobs op maat bediende en het Cambuur Stadion in extase bracht. Het was 1-0 en dat kon helemaal niemand onverdiend noemen.

In het restant van de wedstrijd probeerde FC Twente het nog wel met een man minder, maar het was blaffen zonder te bijten. Dat laatste deed SC Cambuur nog wel een keer in blessuretijd, toen Tom Boere in de omschakeling het overzicht behield en David Sambissa vond, die leek zich vast te lopen, maar niets was minder waar. Hij legde de bal breed op Jamie Jacobs en Lars Unnerstall zat er nog wel aan, maar kon een treffer niet voorkomen en zo zat de wedstrijd in het slot. Een heerlijke voetbalavond aan het Cambuurplein leverde zodoende niet alleen complimenten op, maar ook drie hele belangrijke en verdiende punten.

Nu genieten van drie heerlijke punten, dan het interlandweekend even overbruggen en vervolgens deze lijn doortrekken zowel qua niveau als resultaat. Op bezoek in het Cambuur Stadion komt dan die andere promovendus en collega-volksclub Go Ahead Eagles.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura; Hoedemakers, Breij (89’ Sambissa), Maulun; Kallon, Boere en Kiss (46’ Jacobs)

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Troupée (82’ Brama), Pröpper (C), Oosterwolde, Smal (82’ Ugalde); Zerrouki (82’ Everink), Sadilek, Vlap (62’ Limnios); Ilic, Van Wolfswinkel (62’ Bosch) en Menig

Scheidsrechter: Kevin Blom

Gele kaarten: Hoedemakers (SC Cambuur), Smal en Van Wolfswinkel (FC Twente)

Rode kaart: Ilic (FC Twente. Twee keer geel, 55e minuut)

Scoreverloop:
66’ 1-0, Jacobs
90+1’ 2-0, Jacobs

Foto: www.dijksmedia.nl